Teraz jest 24 cze 2025, 01:04

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 maja 2005, 17:24 

Zastanawialiście sie kiedyś dlaczego BF2 nazywa sie właśnie DWA? Przecież był po drodze Vietnam. Czy Vietnam jest jedynką? Czy 42?

Moja teza jest taka , że w swiadomosci graczy BF42 to własnie jest Jedynka a Vietnam potraktowano marketingowo jako coś w rodzaju dodatku. To by o dziwo ładnie świadczyło o firmie EA gdyż znaczyłoby to , ze nasze obiegowe scenowe "do zobaczenia w BF2" zostało zaszczepione rowniez w głowach marketingowców EA. Macie jakies inne logiczne wyjasnienie?

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2005, 17:34 

A ja sobie mysle ze BF42 jest jedynka a BF2 dwojka, a goscie z EA uwaza ja BF:Vietnam za osobny produkt, moze bedzie BF:V2 :D

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2005, 17:52 

Nie wiem czy moja teza jest prawidlowa ale czy Vietnam nie jest na silniku graficznym '42? I czy wlasnie dlatego nie uznajemy czasem go jako Battlefield 1,5?

P.S Oczywiscie wszystko to moze byc wytworem mojego chorego umyslu - jesli sie myle to poprostu nie zwracajcie na ten post uwagi

PostNapisane: 9 maja 2005, 17:56 
Moderator forum

Pepsee napisał(a):
Moja teza jest taka , że w swiadomosci graczy BF42 to własnie jest Jedynka a Vietnam potraktowano marketingowo jako coś w rodzaju dodatku. To by o dziwo ładnie świadczyło o firmie EA gdyż znaczyłoby to , ze nasze obiegowe scenowe "do zobaczenia w BF2" zostało zaszczepione rowniez w głowach marketingowców EA. Macie jakies inne logiczne wyjasnienie?

Tak :) Z tego co mi wiadomo Vietnam'a robiła inna ekipa niż ta, która odpowiedzialna była za BF42, natomiast najnowszego robią odpowiedni ludzie ;) Druga sprawa - inna nazwa mogłaby być za długa, kojarząca się z całym syfem w podobnym klimacie, jaki pojawił się na przestrzeni ostatnich kilku lat - "Battlefield: Modern Combat" brzmi... średnio. Natomiast "Battlefield 2" informuje potencjalnego gracza o tym, że jest następczynią silnej rynkowo gry, więc warto ją choć przetestować. Tym bardziej, że o BF42 słyszało się raczej pochlebne opinie, poza wymaganiami.

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2005, 18:02 

Producentem BF42 i BF2 jest ten sam wydzial DICE. Wiec oni uwazaja ta czesc BF za druga. Zreszta BF42 odnioslo wielki sukces, a nazwa BF2 kojarzy sie z nim natychmiast. Mozliwe ze chodzi tez o rok 2000 (chodz to tylko moja wybujala wyobraznia :lol: ).

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2005, 18:03 
Moderator forum

DarthPrivate napisał(a):
Mozliwe ze chodzi tez o rok 2000 (chodz to tylko moja wybujala wyobraznia :lol: ).

To teraz przeżyjesz prawdziwy szok... jest rok... 2005 :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2005, 19:44 

proste, nie było /i nie będzie, i hope/ już takiej wojny jak ta 2. nazwanie gry np: Battlefield 2004 nie było by wskazane marketingowo /choć brzmi teraz nieźle, za trzy lata będzie brzmiało oldskulowo :wink: i odstraszająco/. nastepny BF musiał by mieć w tytule znów rok. a tak, bedą już tylko do końca świata nadawać kolejne numery, ...3,4,5,6. w przerwach wydadzą znów coś w stylu vietnama, czyli np BF: Iraq, Jugosławia... :shock: :) stawiam, że w 4 znów wrócą do tematu WW2

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2005, 19:52 
Moderator forum

i co ty wtedy biedaku zrobisz ....bez MI8 :D

PostNapisane: 9 maja 2005, 20:03 
Moderator forum

Pepsee napisał(a):
Zastanawialiście sie kiedyś dlaczego BF2 nazywa sie właśnie DWA? Przecież był po drodze Vietnam. Czy Vietnam jest jedynką? Czy 42?

Wielu zacnych mędrców po dziś dzień wyznaje zasadę, że Vietnam nie dorównuje poziomem i klimatem Classicowi i nie trudno się z tym niezgodzić. Był wypełnieniem pewnej luki jaka miała być substytutem do czasów wydania BF2.

Pepsee napisał(a):

Jeśli okaże się, że BF2 przyjmie się równie udanie jak BF1942 to będzie dowodziło tego jakich gier oczekują gracze całej serii.
BF2 to nic innego jak kontynuacja propagowanej mody na gry serii Ware Fare odnoszące się do tematyki walk współczesnych armii i o tym najbardziej wiedzą marketingowcy z EA. Konflikt WWII już był. Konflikt Vietnamski również, po drodze modyfikacje EoD i DC.
To własnie Desert Combat dał IMHO do myślenia Panom z EA.
Jego sukces był do przewidzenia. Przejęcie glównych programistów z Trauma Studios dobiło gwóźdź do trumny. Cóż więcej pozostało EA ?
Skupić na sobie jeden z największych konfliktów wojennych XXI wieku i zaszczepić go w kolejnej wersji Battlefield "2".

Zbieg wydarzeń i okoliczności (wojna koalicji USA vs. IRAK i reszta świata), a także moda za pseudo-symulatorami współczesnych walk skupiła na sobie wypuszczenie (kontynuację gatunku) gier odnoszących się do obecnych czasów. W grach czysto FPP takim sukcesem jest Americas Army. Od 2003r. ilość graczy w tę grę na całym świecie zwiększyła się 4 krotnie. Takie czasy i taka moda.

Panowie z EA trafili w 10-tkę. Dalszą weryfikację ich działań przyniesie już opinia wydana przez nas, graczy. Vietnam wg wielu średnio udany ze względu na inne zachowanie gry i same nastawienie graczy. Jak będzie z BF2 nietrudno sobie wyobrazić odnosząc się do sukcesów Desert Combat.

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2005, 20:20 

Jak to mawia stary Szwagier : "Vietnam to nieudany mod do 42" :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2005, 21:32 

Cytuj:
To teraz przeżyjesz prawdziwy szok... jest rok... 2005

:D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2005, 21:34 

Kiedyś czytałem wypowiedź ludzi z EA na ten temat i odpowiedź już pośrednio padła. Generalnie, Vietnam przez EA jest uważany za taki rozwinięty BF1942 z kilkoma wynalazkami, ale nic ponad to. Z kolei BF2 jest grą całkowicie nową, z wieloma udoskonaleniami, nowymi rozwiązaniami itp dlatego uważają go za prawowitego sequela BF1942 :wink: Coś w tym stylu:P

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2005, 22:27 
Moderator forum

ponieważ wszyscy piszą w pseudonaukowym stylu to ja też się dostosuję.

BF Vietnam był pierwszym prawdziwym Battlefieldem, BF1942 to jedynie marna namiastka (wiecie taka wersja beta) z gołymi ubogimi planszami oraz powolną rozrywką dla starych dziadków nie radzących sobie z szybko zmieniającą się sytuacją na polu walki. I jeśli szukacie tego samego w BF2 co tak was fascynowało w 42 to obawiam się ze możecie się zawieść, niestety tu nie bedzie czasu odpalić sobie fajeczki czy skoczyc po piwko między natarciami, bo i samoloty i wszelkie naziemne pojazdy będą sie poruszac szybciej. Niestety także nie dane wam będzie biegać przez 3 magazynki w koło siebie podskakując - bo jak napisał Zolti 2 kulki posyłają gościa do piachu. Czyż nie to zarzucaliście Vietnamowi ? że za szybko się ginie, że samolot za mocny, że helikopter to masakra itd :) - jednocześnie nie przeszkadzało wam to ze w 1942 M10 (takie troszke opancerzone działo samobieżne) było postawione na równi z tygrysem oraz to ze w zasadzie samolot w 42 był niezniszczalny o ile pilot miał mózg między oczami.

A prawda jest taka, ci co najbardziej psioczą na Vietnama pograli w niego chwilkę i jakoś na tym polu nie byli tacy "SUPER" wiec wrócili do 42 gdzie mogli powiedzieć - ale jesteśmy "super" a Vietnam ssie bo tam mnie zabijają.

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2005, 22:42 
Moderator forum

[Night]MaX napisał(a):
A prawda jest taka, ci co najbardziej psioczą na Vietnama pograli w niego chwilkę i jakoś na tym polu nie byli tacy "SUPER" wiec wrócili do 42 gdzie mogli powiedzieć - ale jesteśmy "super" a Vietnam ssie bo tam mnie zabijają.

To teraz wszyscy razem możecie pojechać po NightMaxie :)

Kwestia psioczenia to indywidualna sprawa.
Jednak całe szczęście większość to także Ci, którym klimat najwyraźniej się nie przypodobał.

Ostatnio edytowano 9 maja 2005, 22:54 przez ===Tomy===[PL], łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2005, 22:48 

[Night]MaX napisał(a):
ponieważ wszyscy piszą w pseudonaukowym stylu to ja też się dostosuję.

BF Vietnam był pierwszym prawdziwym Battlefieldem, BF1942 to jedynie marna namiastka (wiecie taka wersja beta) z gołymi ubogimi planszami oraz powolną rozrywką dla starych dziadków nie radzących sobie z szybko zmieniającą się sytuacją na polu walki. I jeśli szukacie tego samego w BF2 co tak was fascynowało w 42 to obawiam się ze możecie się zawieść, niestety tu nie bedzie czasu odpalić sobie fajeczki czy skoczyc po piwko między natarciami, bo i samoloty i wszelkie naziemne pojazdy będą sie poruszac szybciej. Niestety także nie dane wam będzie biegać przez 3 magazynki w koło siebie podskakując - bo jak napisał Zolti 2 kulki posyłają gościa do piachu. Czyż nie to zarzucaliście Vietnamowi ? że za szybko się ginie, że samolot za mocny, że helikopter to masakra itd :) - jednocześnie nie przeszkadzało wam to ze w 1942 M10 (takie troszke opancerzone działo samobieżne) było postawione na równi z tygrysem oraz to ze w zasadzie samolot w 42 był niezniszczalny o ile pilot miał mózg między oczami.

i ja całkowicie się z tym zgadazm - tzn nie dokońca z tym ze BF 42 to taki prekursor tego co mozna zobaczyć w V - poprostu dwie choć podobne to róźne gry. Ale z tym psioczeniem na V to masz całkowitą rację :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2