Teraz jest 12 sty 2025, 17:40

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2005, 14:09 

Ale są też głosy, że na joyu da się latać heli

Więc zwracam się z prośbą do osób latajacych heli na joyu żeby opisały jak mają je skonfigurowane, jakimi joyami "latają" i w jaki sposób latają?

Osoby bedące na "nie" jesli chodzi o połączenie joy+heli proszę o niepisanie w tym wątku - ich posty nic nie wniosą. Że się "nie da" albo że "bardzo trudno" to juz znalazłem w tym wątku i w innych. Chodzi mi o opisy, że się jednak da

Nadzieja, że patch da mozliwość regulowania poziomu czułości heli

Że joy jest dobry do samolotów już wiem, ten wątek uważam za zamknięty

Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2005, 14:30 
Moderator forum

Joy jak najbardziej nadaje sie do smiglowcow :) Spytaj paru czolowych pilotow heli na polskiej scenie, na pewno powiedza ze steruja joyami.
Osobiscie mam ustawione osie dosc standardowo - orczyk steruje obrotami smiglowca wokol wlasnej osi, pitch to pochyl przod-tyl, wychylanie lewo-prawo joya to pochyly w te strony heli. Przepustnica pod przepustnica :)
W BF2 mozna sie zakrecic troche z ustawieniami Roll L/R i Turn L/R, mi sie zawsze za drugim razem udaje :) Poza tym, trzeba odwrocic osie Pitch, bo pochyl joya do przodu wg mnie powinien byc pochyleniem nosa do przodu...

Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2005, 14:43 

Mayek
Jakim joyem grasz?
Możesz podać ksywki tych wymiataczy? BF2 to moja pierwsza sieciówka :oops: Wcześniej nie miałem świadomości że sieciówki to taka fajna zabawa (nie miałem też stałego netu ;) )
No własnie turn i roll odwrotnie chyba ustawiłem. Obracanie heli dałem na pochylenia joya a pochylenia heli robiłem orczykiem. I latałem jak pijany zając :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2005, 14:59 

do wspomnianych "czolowych pilotow heli" pewnie mi jeszcze daleko, ale w miare skutecznie latam smiglowcami i po waszej dyskusji dochodze do wniosku ze przeciwnicy tandemu mysz/klawiatury (czyli zwolennicy joysticka) uwazaja ze mysz zastepuje joystick. wg mnie jest inaczej, dominujaca role w w zestawie mysz/klawiatura ma klawiatura! przynajmniej u mnie tak jest. dodam ze od czasu amstrada gram na 'szczalkach' i wynalazkow typu wsad jeszcze nie zakceptowalem :).

widze ze tu paru pasjonatow/specow od sprzetu zaglada-no to moze mi pomoga:
Nikt nic nie wie dokladnie o wystepujacym w grze chinskim smiglowcu Z-10. jedyne zdjecia ktore znalazlem to to wygladajce jak kupa.:
Obrazek
...z info ktore mam to jest to zmodyfikowany Z-9:
Obrazek
..ktory w niczym nie przypomina tego heli z gry. chyba w tym wypadku autorzy nie zalowali wyobrazni :). Moze ktos ma jakies dokladniejsze materialy na temat Z-10?

Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2005, 15:06 

no coz. Nie wiem jak inni ale przynajmniej za squad gravity zero moge napisac, ze uzywamy myszek+klawierek. Zdanie to podzielala(w innym topicu) zdecydowana wiekszosc znanych osob ze sceny bfa. Jako, ze chcesz uslyszec, ze sie da to ci powiem, ze sie da ;]

Jako, ze wiekszosc czasu w grze spedzam za sterami heli a joya kupilem specjalnie do bfa to naturalne, ze trenowalem jego uzytkowanie. Po pierwsze musisz baardzo przyzwyczaic sie do joya, wyczuc go. Poczatkowo latanie joyem kazdemu wydaje sie "dziwne" kiedy to uczucie minie to juz cos ;]

Musisz CALY CZAS pracowac. NIe mozna sobie pozwolic na chwile nieuwagi bo zazwyczaj konczy to sie boom. Nie staraj sie pomimo widocznych problemow grac siłą. Musisz joyem lekko ale i stanowczo poruszac. Jesli bedziesz zbyt agresywnie machal raczka to rowniez boom.

Glownym problemem jest efekt "byka" jak to ktos z forum nazwal. Po dluzszym spedzeniu czasu w heli z joyem stwierdzam, ze nie do konca to wina zbytniej czulosci joya lecz braku delikatnosci usera. Efekt ten znacznie ograniczylem i poprawilem precyzje bardzo delikatnie poslugujac sie joyem. Momentami 3 palcami. Myszke traktuje sie jako przedluzenie reki joya nie bardzo no i wiadomo, ze palcami rusza sie mniej agresywnie niz cala dlonia/reka.

Proponuje zaczac nauke od latania Bh itp. Sa powolne i latwiej jest korygowac bledy,

na koniec trzeba miec duzo cierpliwosci, cierpliwosci no i cierpliwosci ;]

ps.minus taki, ze po dluzszej grze joyem bardzo boli lapa bo sie syzbciej meczy niz od delikatnego rusznia myszka...m.in. dlatego+mimo wsyzdtko wieksza precyzja zawsze na klanowkach uzywam mychy :P

Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2005, 20:36 

@przysoi http://mil.jschina.com.cn/huitong/z-8_z-9_z-11.htm

Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2005, 20:58 

Powiem tyle nie ważne jakie masz narzędzia ważne jak potrafisz je wykorzystać proste jeden woli pizze z cebulą a drugi z kukurydzą. Ja latam na joyu jak bym go nie miał pewno latałbym na myszce i tak samo by mi szło jak bym się nauczył.

Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2005, 22:57 

Dziwne , wszyscy latają tylko na mysz+klawsa lub na joy'u a nikt nie lata na padzie?! Ja latania bez pada sobie nie wyobrażam - dwie analogowe gałki,przepustnica i komfort o niebo lepszy niż mysz+klawiatura i lata sie nim równie wygodnie heli jak i myśliwcami; kto miał kiedyś konsole lub może ma nadal to chyba nie powinien się nawet zastanawiać czym latać; joy do myśliwców jest dla mnie OK tyle że pożegnalem sie z nim wraz z odejściem amigi a mycha+klawiatura za cho**re mi nie lezą,a pad wydaje mi sie najbardziej uniwersalny...- choć podobno każdy chwali swoje.. :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2005, 00:01 

teddy_beer_maniac napisał(a):

No tez Z-10 jest już bardziej podobny do tego z gry.

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2005, 10:12 

Tak znam ludzi latajacych na padzie a ja mam ubaw z Padem u nich :D poprostu ja tym ne umime latac i nie zamierzam sie uczyc Samolot=joy Heli=klawa i tyle ;]

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2005, 17:06 

Dla mnie helikopter jest sterowalny wyłacznie samą klawiaturą, tak mi jest najłatwiej.
A samolot pieknie się prowadzi na Saiteku cyborg evo, po prostu się nawet uczyć nie trzeba, samo wychodzi, intuicyjnie :)

Nauke latania polecam na pustych serwerach 64 osobowych ( duże mapki ), bo przy grze z kompem booty sa dosyc upierdliwe :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2005, 17:20 

Szwejos napisał(a):
(...) Nauke latania polecam na pustych serwerach 64 osobowych ( duże mapki ), bo przy grze z kompem booty sa dosyc upierdliwe :wink:

Właśnie tak robię, zaczynam postępy dostrzegać ;) :D

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2005, 11:56 

A ja panowie nei wiem czy tutaj ktos pisal ale ja osobiscie latam na padzie. Dwa drazki analogowe. Ciezko czasem o dokladny lot ale za to zwinnosc jest boska. LAtalem na joyu nie dawalo mi to satysfakcji :P Wrocilem do pada :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 wrz 2005, 01:52 

No to jeszcze raz ja...

Pisałem już w tym wątku, że steruję joyem zarówno w heli jak i w samolotach i troszkę wycofuję się z tego, gdyż przesiadłem się na mychę podczas latania na heli. Po prostu moj joy, jest stanowczo zbyt twardy i zbyt mało delikatny, aby móc wykonywać pewne "cyrki" jakie można i trzeba robić podczas latania tego typu pojazdami...
Przesiadłem się na mychę i jestem bardzo zadowolony (A4tech WOP-49 optyczna na podkładce z popisanej kartki do drukowania A4, LOL!!! :D)

Zresztą dobrze napisał Lailonn - uczyć się od latania BH. Maszynka w miarę zwrotna, ciężka, sporo wybacza, ale na początkur adzę trzymać się z dala od drzew i budynków i powoli manewrować przy nich by nie zawadzić...
A jeśli i to jest zbyt delikatne, to pozostaje jeszcze MECowski lub chiński transportowiec....... Solidna, wielka machina... Nie do zdarcia... ;D
Na sam koniec szturmowe, którymi lata się niczym myśliwcem....
Afterek - tylko nie klawa... Myszka. Delikatność, w klawie tego nie masz. Nie wylądujesz po amerykańsku, tylko będziesz musiał dłużej schodzić w dół po rosyjsku:

Podejście amerykańskie i zachodnie:
Kod:
\
 \_

Rosyjskie:
Kod:
---------
          |
         _|_

Co byś nie mówił, to rosyjskie jest trudniejsze, bo nie widzisz tego co jest pod tobą. No chyba, że F10-F12...

Tytuł:
PostNapisane: 30 wrz 2005, 12:18 

o co wam chodzi z tym brakiem ustawień czułości w grze do joy'a ?
przecież w opcjach->kontrolsach->aviator'ze są takie dwa ustawienia jak pitch factor i yawn factor
z czego jeden odpowiada za czułość osi Y a drugi czułość osi X samolotu
a to ustawienie z tego co zauwyażyłem wpływa na czułość sygnałów otrzymywanych z jakiegolowiek urządzenia sterującego jakie mamy przypisane (klawa,mysz,joy...)
w opcjach heli jest podobnie

ja jestem początkującym pilotem więc specjalnie się z tym nie babrałem ale np. moj kumpel który jest wielkim miłośnikiem bojowych heli ustawił sobie to tak że zamienił osie w joy - tzn zamiast orczyka (w skręcie drążka) ma wychył na boki a jako oś X joya zbindowal sobie własnie orczyk, poczym ustawił sobie czułośc tejże osi trzykrotnie większą
podobno poza początkowym problemem przyzywczajenia lata mu się super (i faktycznie - w zawisie bardzo szybko i sprawnie potrafi obracać i manewrować)

a wracając do samolotów
czy ten celownik do bombardowania to spełnia jakąś konkretną rolę czy robi tylko za ozdobę ? (ciekawi mnie zwlasza ten z MIG'a 29 który ma jedną długą kręską od środka HUD'a)
na długość tej kreski celowniczej niema żadnego wpływu kąt podejścią do celu na ziemi więc to chyba atrapa jest

skuteczność moich bombardowań wynosi koło 20% :lol:
jakieś porady dla początkującego pilota poproszę :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2