Teraz jest 26 cze 2025, 01:16

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 00:34 

ImRo|Keyser.Soze napisał(a):
nie no, jasne, że różnica między kulką a optykiem jest ogromna - chodzi mi jednak o sprzęt tej samej klasy, znaczy mychy optyczne. Tutaj naprawdę nie ma większych różnic, z podkładką czy bez, bardzo markowa czy mniej. Jasne, pewnie dla pro mastahów jakiś tam ułamek sekundy na szybszą reakcję ma znaczenie - ale założę się, że prawdziwy wymiatacz tak samo by wymiatał na innej myszce, klasę gorszej. Większe różnice są w joyach - w myszkach naprawdę znikome, przynajmniej z punktu widzenia gier.(...)

Moim zdaniem sie mylisz. Jesli chodzi o myszki optyczne - one takze dziela sie na klasy pod wzgledem jakosci. A sama podkladka tez ma wbrew pozorom calkiem spore znaczenie. Porownujac moj budzetowy zestaw progejmera :P (zdobyczny mx310 + steelpad qck) do zestawu kolegi (logitech oem radiowy + szmateks/biurko) - roznica w precyzji i plynnosci poruszania myszka jest naprawde ogromna. Nie bede sie zaglebiac w szczegoly, po prostu czuc to od razu :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 10:29 

A jednak Keyser.Soze ma racje. Ja osobiscie teraz mam optyka za 60zł z 800dpi itd. I jakos nie czuje sie przygniatany w grach przez tych z razerami czy innymi cudami za 200zl< Jesli mysz sie nie gubi(moja sie gubila na bialych polach...to je zakreskowalem markerem ;] i dziala ok) to nie istotne co to za mysz. Grunt by dobrze lezala w dloni, byla wygodna i poreczna. Normalne, ze ktos kto kupil taki drogi sprzet zobaczy WIELKA roznice bo podswiadomie chce ja zobaczyc. Tak samo zreszta dziala wiele rzeczy. Poki ktos cos kupil potrafimy to ocenic obiektywnie ale jesli sami kupimy to bedziemy to zachwalac ;] Chyba, ze faktycznie to chała to wywalimy ;P

"pr0 gracze" kupuja tez specjalne rekawiczki i inne ********* do kompa bo to niby "duzo zmienia" czyzby? Duzo zmieniac to moze jakosc kompa a nie ********* typu rekawiczki czy mysz o precyzji wiekszej niz czlowieka. Po co komu cos czego fizycznie nie jest sie w stanie ogarnac? Podswiadomie chcemy miec super sprzet i to tyle...

Skill tu nie ma nic do rzeczy :wink: A mialem sporo myszek w rece. Zreszta nie tylko myszek

Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 10:37 

dokladnie... w pracy mam zwyklego logitecha potycznego plus jakas tam podkladka - po 8 godzinach walki z gubiacym sie czasami kursorem oraz oporami jakie nalezy pokonac przesuwajac myszke po podkladce - bywa tak ze pod koniec dnia boli mnie reka... a wcale tu nie gram :P W domu natomiast mam mx500 + steelpad + miceskatez... 0 oporu podczas przesuwu myszki skutkuje brakiem zmeczenia reki... tak wiec jestem w stanie grac nawet caly dzien :] to raz... dwa - poceluj sobi kiedys do malego punkciku na mapie - np snajpera na dachu - bedac oczywoscie nie snajperem... i zobaczysz roznice jak chcesz trafic w malutki punkt.. na kiepskiej podkladce z fatalna rozdzielczoscia nameczysz sie bardziej niz na lepszym sprzecie... - wszystko oczywoscie przy takiej samej czulosci mychy w grze :]

Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 10:59 

Lailonn napisał(a):
A mialem sporo myszek w rece. Zreszta nie tylko myszek

No, ja też... I nie mam tu na myśli wyłącznie komputerów... :lol::lol::lol:

Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 14:27 

Ok, mysz mam niezłą MX510 ale leży na szmacianej podkladce. Oporów wielkich nie ma ale z precyzją już gorzej.
Czyli jednak z ta podkładką musicie mieć rację - tylko czy zaraz trzeba wydawac kupe kasy na jakiegoś steelpada - może sa jakieś w miarę do zaakceptowania cenowo zamienniki ?

Oczywiście nie oczekuje znacznej poprawy - wszytko zalezy od umiejętności ale jak pad może pomóc :D - to czemu nie ?

Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 14:32 

co do tych myszek, podkładek i innych dupereli nasze odczucia są czysto subiektywne i na ich podstawie nic konkretnego wywnioskować nie można :) dopóki nie zobaczę wyników profesjonalnych badań naukowych, które jednoznacznie stwierdzają co i jak w tym temacie, z procentami i tak dalej - wtedy uwierzę, że to nie tylko marketing :) ale takich badań chyba nie ma, ba, nawet metodologii jeszcze nie opracowano, bo benchmarka zwykłego się tu zrobić nie da :)

swoją drogą może by się udało namówić kilku sponsorów na przeprowadzenie takiego eventu, wziąć kilkunastu wymiataczy, kazać im grać kilkanaście starć na różnym sprzęcie przeciwko sobie, zbadać celność i movement wielowymiarowo...

Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 15:18 

ja tu sie chciałem tylko dowiedzieć co to jest Skill a tutaj juz prawdziwa dyskusja OFF-TOPY :P

Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 15:51 

ImRo|Keyser.Soze napisał(a):
co do tych myszek, podkładek i innych dupereli nasze odczucia są czysto subiektywne i na ich podstawie nic konkretnego wywnioskować nie można :) dopóki nie zobaczę wyników profesjonalnych badań naukowych, które jednoznacznie stwierdzają co i jak w tym temacie, z procentami i tak dalej - wtedy uwierzę, że to nie tylko marketing :) ale takich badań chyba nie ma, ba, nawet metodologii jeszcze nie opracowano, bo benchmarka zwykłego się tu zrobić nie da :)

wydaje mi sie, ze jest to nie do wykonania.. kazdy ma inne predyspozycjie i co innego bedzie jemu odpowiadac.. dla jednego mx odpada bo za duzy za ciezki inny bedzie sie meczyc bo razer jest za maly... a wlasnie na to jaki jest skill orpocz umiejetnosci tez bedzie mialo wplyw to, czy jak gra to myszka dobrze lezy w reku (a w kazdym inna bedzie dobrze lezec) czy tez wygodnie uzywa sie jakiejs tam podkladki.. a takze milion innych drobiazgow. Znaczenie ma rowniez czulosc myski jaka ktos sobie ustawi w grze... i tutaj sama rozdzielczosc myszki ma juz spore znaczenie... Ale faktycznie nie da sie podac uniwersalnej recepty, ze z ta mycha i tamta podkladka to z pewnoscia bedziesz wymiatac :]

Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 15:51 

po szesciu stronach sie jeszcze nie dowiedziales ? zakladajac, ze 2 sa o myszkach, ktore imo takze dotycza skila ;]

Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 16:18 

już wiem i to wcześniej pisałem :P

Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 18:51 

Ja mam myszke z supermarketu, jeszcze z Polski - A4 Tech Solo 215 kupiona za 12 zlotych. Doprawdy nie wiem co inna myszka by mi dala. Podwoilaby mi sie liczba fragow w stosunku do smierci? Namierzalaby mi sie automatycznie na cel czy co? Skilla nabyc mozna poprzez regularna gre wylacznie a nie poprzez gadzety. A talentu nabyc sie nie da juz calkowicie 8)

Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 18:57 

Nowe PRZYSŁOWIE - "To nie myszka czyni gracza, tylko skill Jego" - fajne nie :P:P

Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 19:06 

Przysłowie cool 8) :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 19:07 

Fallen napisał(a):
Nowe PRZYSŁOWIE - "To nie myszka czyni gracza, tylko skill Jego" - fajne nie :P:P

Fajne, fajne, ale dość już tego OT :evil: !! Temat fajny a wy tu o gryzoniach.

Tytuł:
PostNapisane: 12 paź 2005, 19:21 

zapewniam ze jest roznica miedzy gra na kiepskim optyku za 40 zl a myszka klasy mx510 lub lepsza. Dobra myszka daje duzo wieksza precyzje ruchu, celownik zatrzymuje sie tam gdzie chcecie a nie 5 mm dalej. oczywiscie jak ktos gra dla zabawy FFA to mu dobra myszka/pad/slizgacze nie sa potrzebne, ale jak sie gra na wysokim poziomie to trzeba w sprzet inwestowac.
nie wspomne juz o takich rzeczach jak kilka dodatkowych przyciskow na myszce.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2