Teraz jest 25 lis 2024, 17:17

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2006, 13:38 

A jak ktos chce porownac polske z anglia, to niech zobaczy jaki oni maja szybki internet za cene polskiego 1 mb w dialogu..

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2006, 14:09 

No jak ktos mieszka w Angli to faktycznie dla niego to "nic" ale my mamy te przyjemnosc mieszkac w Polsce, ktora dopiero sie rozwija :} gdyby dodatek kosztowal 20zl(tyle co wyjscie do MaCa) to bym kupil oba od reki. Ale EA Polska ustawilo cene 50zl wiec moga mnie pocalowac :]

na zachodzie boostery to chyba 1/10 ceny BF2 u nas to prawie 50% ...

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2006, 19:30 

Lailonn napisał(a):
No jak ktos mieszka w Angli to faktycznie dla niego to "nic" ale my mamy te przyjemnosc mieszkac w Polsce, ktora dopiero sie rozwija :} gdyby dodatek kosztowal 20zl(tyle co wyjscie do MaCa) to bym kupil oba od reki. Ale EA Polska ustawilo cene 50zl wiec moga mnie pocalowac :]

Nom jeszcze jest jeden problem w naszym uberkraju, ze sredna placa to ok. 2000 / 2500 moze mniej nieznam sie zadobrze ale wiem ze to malo. No dotego jeszcze dochodzi vat rachunki i inne *********, a w innych krajach 2000 zarabia kierowca autobusu ;/

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2006, 20:08 

Privateghoul napisał(a):
Lailonn napisał(a):

Nom jeszcze jest jeden problem w naszym uberkraju, ze sredna placa to ok. 2000 / 2500 moze mniej nieznam sie zadobrze ale wiem ze to malo. No dotego jeszcze dochodzi vat rachunki i inne *********, a w innych krajach 2000 zarabia kierowca autobusu ;/

No niestety tak narazie jest. Za pare lat napewno będzie dużo lepiej 8)

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2006, 20:10 

2000-2500 ? Znajomi, ktorym nie udalo sie dostac na studia i zmuszeni byli sic do pracy robia po 800zl na reke gdzie sie da ;D Srednia pensjana to raczej 1500 Oficjalnie jest to 2.5k ale jak sa ludie co zarabiaja powyzej 100-200 tysiecy to troche zawyazaja srednia ;]

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2006, 21:19 

Taki offtopic sie zrobil lekki:
Oficjalna srednia krajowa to okolo 2600 brutto (srednia za kwiecien tego roku) - co daje okolo 1750zl na reke.

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2006, 21:23 

Coz to tez wina BF'a :) Taki maly bug ze w polsce sie zle zarabia, trzeba to bylo wyslac jako 68 punkt

-> W polsce sie za malo zarabia :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2006, 21:48 

maTTi tak tylko srednio w kraju kazdy obywatel ma jedno jadro i jeden jajnik(by joemonster.org) :} albo ja i moj pies- srednio po 3 nogi :D

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2006, 23:06 
Moderator forum

Akurat zarabiający po 100-200 K nie zawyżają średniej specjalnie, bo jest ich strasznie mało. Za to górników, kolejarzy i innych mastachów jest sporo którzy za g... wartą robote biorą po 5-6 K

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2006, 23:29 

Hynol napisał(a):
Akurat zarabiający po 100-200 K nie zawyżają średniej specjalnie, bo jest ich strasznie mało. Za to górników, kolejarzy i innych mastachów jest sporo którzy za g... wartą robote biorą po 5-6 K

W razie takim skrzyknij paru kolegów , zorganizujcie sie w jakąś federacje i zacznijcie sprowadzać węgiel z Ukrainy bądź z Afryki , dodatkowo zacznijcie biegać na pieszo do pracy . I jeszcze jedna prośba - bardzo prosiłbym o źródło podające wysokość tych zarobków .

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2006, 23:32 

Ale OT, co tam :D

Wszyscy wiedza, ze oplacalnosc gornictwa w tym kraju znikoma. Wiele kopaln mialo zostac zamknietych ale gornicy wymusili na rzadzie dotacje. Jednym slowem doplacamy do tego aby mogli pokopac se w ziemi...I dostaja pensje dosc ladna z tego co w TV slyszalem...

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2006, 23:52 

oficjalne dane na temat zarobków to strona gus http://www.stat.gov.pl (chyba tak)
w przetsiębiorstwach jest to 2600 żeby było śmieśniej jak ktoś wcześniej powiedział średnią płacę zawyżają przetsiębiorstwa państwe (górnicy, pkp, orlen, zus, wojsko, celnicy). Co najważniejsze to większość płac budzetówki tych najwyższych jest w urzędach (samorząd, wojewodowie, skarbówka, policja) to są armie zatrudnionych którzy zarabiają powyżej średniej. W Niemczech według OCED najniża emerytura to około 1500E a płaca minimalna we Francji to 990 E

Sorry za mały off topic ale

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 00:25 

Lailonn napisał(a):
Ale OT, co tam :D

Wszyscy wiedza, ze oplacalnosc gornictwa w tym kraju znikoma. Wiele kopaln mialo zostac zamknietych ale gornicy wymusili na rzadzie dotacje. Jednym slowem doplacamy do tego aby mogli pokopac se w ziemi...I dostaja pensje dosc ladna z tego co w TV slyszalem...

Sedno całej sprawy : słyszałem w TV .

Jest to tak piękne streszczenie całego tematu , że podsumowanie: pokopać sobie w ziemi wydaje sie najwłaściwsze .

Ok , dobra : zadanie domowe : Jakie dobra naturalne znajdują sie w Polsce , z jakich zakładów przetwórczych zrezygnowano w tym kraju ? ( HINT : jaki kraj w europie produkował najwięcej stali i jaką zajmował pozycje w produkcji na świecie ) Czym różni sie węgiel koksowniczy od węgla energetycznego ?
Z jakich surowców jeszcze zrezygnuje ten kraj byśmy elektrownie opalali leśnym runem ?
Jak daleko zaawansowana jest energetyka jądrowa w naszym kraju ?
Polska jako jedyny kraj w EWG sprowadzał piasek z Afryki , znajdź koszty utrzymania drobnicowca , opracuj wzór na przerobienie go do przewozu węgla.
Jak wygląda stan bezrobocia w GB po likwidacji kopalń , z jakich krajów sprowadza węgiel i jak jest rozwiązana struktóra drogowa/portowa w tamtym kraju ( konieczne porównanie z Polską ) .
Ile ropy i zużycia innych materiałów pędnych zaoszczędze , gdy zlikwidujemy PKP .

Jaki zawód musze koniecznie zdobyć by nie być bezustannie opluwany przez innych ludzi , oraz posądzany o zarobki miesięczne umożliwiające zakup luksusowej willi ?

Czy w swoim kraju musze być szantażowany cenami podstawowych surowców strategicznych przez kraje ościenne, na podstawie opini wykreowanych mediów sponsorowanych właśnie przeznie same i ludzmi , które je powtarzają jak automaty ?

Przepraszam za OT , ale wypowiedzi Hynola w kwestii gospodarki z dnia na dzień bulwersują . Zabierzmy górnikom , kolejarzom komu jeszcze ? A damy komu ?Może , może , może , nie nie mam pomysłu .

Zadanie dodatkowe : Czy wszyscy Polacy muszą zmywać gary w Irlandii ?

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 06:37 

Dodalem, ze slyszalem o dorbych pensjach w TV. Dlatego tak to napisalem bo nie pamietalem czy wymawiali liczbe 3000 czy 4000 a nie chcialem wprowadzac w blad...

Jesli taniej wychodzi sprowadzic wegiel z zagranicy niz samemu wydobywac to co mnie obchodza rozterki gornikow. Kraj musi przynosic dochody a poki co to roznie bywa ;p

Bezrobocie wsrod gornikow po zamknieciu kopaln mnie niestety nie interesuje bo poki rzad doplaca do wegla(w przypadku czesci kopaln) z naszej kasy to nie bardzo mnie to kreci.

odpowiedz dodatkowa: Do poki beda tam zarabiac wiecej niz tu, tak!

hehe to co ty gornik czy kolejarz? :P

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 07:07 
Moderator forum

Akurat ceny węgla od pewnego czasu wzrosły na rynkach światowych i wiele niedochodowych, dotowanych kopalni zanotowało zysk, niejednokrotnie pierwszy od 1989 :P. Druga sprawa to pomysł na wytwarzanie olejów napędowych czy też benzyny z węgla (nie jestem specjalistą ale w skrócie o to chodzi). Przy dzisiejszych cenach ropy jest to jak najbardziej opłacalne, więc te nasze nieszczęsne kopalnie, jeśli pomysł by ruszył, znajdą dodatkowy zbyt na swoje wyroby. Ostatnia sprawa, nie wiem ilu ludzi zatrudnionych jest w górnictwie, ale często jest to model - małżonek zasuwa w kopalni, żona siedzi w domku. Jeśli zatem wywalono by na pysk kilkadziesiąt tysięcy górników, to dwa trzy razy więcej ludzi straciłoby środki do życia.

Podpis nieczytelny...

Ostatnio edytowano 9 cze 2006, 19:26 przez EST_PL, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2