Teraz jest 3 mar 2025, 23:46

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2005, 14:06 

Ziemniaczek napisał(a):
Tak są mocniejsze ale nie tak bardzo. Oglądałem na Discovery Pogromców Mitów kiedy strzelali do szyby w samolocie. Strzał i dzióra na wylot.

Jak juz pisalem Ci wczesniej, mniej telewizji, wiecej zrodel wojskowych :)

Forrestal napisał(a):
Cytuj:
The H-1 Upgrade ORDs require that both helicopters be tolerant to impacts by 12.7mm rounds and have crashworthy enhancements. Additionally, the drive components of the AH-1W should be tolerant to 23mm rounds.

Czyli powinny przetrzymywac takze strzaly z M95 :wink:

Powinien, ale z drugiej strony cala rodzina karabinow Barret na amunicje 0,5 cal BMG(12,7x99mm), czyli M82,M99 i M95 sluzy wlasnie min. do zwalczania smiglowcow. Zapewne wszystko zalezy od okolicznosci, np kątu trafienia i odleglosci.

Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2005, 14:59 

Bydlak napisał(a):
Ziemniaczek napisał(a):
Tak są mocniejsze ale nie tak bardzo. Oglądałem na Discovery Pogromców Mitów kiedy strzelali do szyby w samolocie. Strzał i dzióra na wylot.

Jak juz pisalem Ci wczesniej, mniej telewizji, wiecej zrodel wojskowych :)

w telewizji dużo gadają i czasem prawde ;p
ja widziałem pogromców jak strzelali z kurczaków do samolotu xD

Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2005, 16:32 

Nie chodziło mi o odcinek z kurakami tylko o ten co prawdzali nagłą dekąpresje w samolocie i wystrzelili w okno z 9 milimetrowego pistola.

Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2005, 20:14 

Tak ale 9mm to nie 5,56 albo 7,62 lub też 0,5cal BMG a szkło w samolocie pasażerskim to nie to co w wojskowym śmigłowcu (lub innym pojeździe) działającym na polu walki.

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2005, 00:52 

Samoloty pasażerskie wogóle nie mają pancernych szyb. Ich szyby są podwójne, przy czym szyba zewnętrzna jest po prostu wytrzymalsza. Ale to nie jest szkło pancerne. Zwykła szyba do samochodu, może ważyć nawet kilkadziesiąt kilo. Zamontuj kilkaset takich szybek w samolocie, gdzie liczy się każdy kilogram masy własnej. Przy takiej szybie, ani pocisk pistoletowy, ani karabinowy nie zauważą nawet przeszkody.
Co innego samolot wojskowy (lub śmigłowiec). Tu masa nie ma takiego znaczenia. Lepiej dodać kilkaset kilo na opancerzenie, żeby wydłuzyć czas działania maszyny na polu walki. Jeszcze wązniejsze jest zabezpieczenie samej załogi. Maszyna może ulec zniszczeniu, ale załoga powinna przeżyć, by móc poprowadzić nową maszynę.
Jest też ogromna przepaść w technologii opancerzenia dostępnego na rynku cywilnym, a techniką wojskową. Jakoś nikt nie stosuje najnowszych pancerzy czolgowych do ochrony maszyn cywilnych.
Inna sprawa to przeznaczenie maszyny. Sprzęt wojskowych ma wytrzymać często zmasowany i powtarzający się ostrzał. Nikt nie będzie wycofywał śmiglowca z walki, by wymienić jedną szybę z wbitym pociskiem, i znowu kontynuować misję.
Maszyny cywilne mają za zadanie wytrzymać pierwsze kilka strzałów i... uciec. To tylko na filmach, "pancerne" limuzyny, lub śmigłowce stoją w miejscu a wszystkie pociski radośnie obbijają się od nich w snopach iskier... Prawdziwa maszyna, w takiej sytuacji została by zniszczona w minutę lub dwie.
Gra to jeszcze inna sprawa. Żaden BF nie był i raczej nigdy nie będzie grą realistyczną, ani w pełni symulacyjną. Pojazdy i bronie są tak wymodelowane, by rozgrywka była jak najciekawsza. Byle Blackhawk, po oberwaniu czołgowym pociskiem HEAT 120 mm zamieniłby się w parę.
Dlatego też w grze, szyby "pancerne" wytrzymują większość pocisków, a ustępują tylko jednej broni ręcznej "tak mocnej że przebija szyby pancerne" - kwestia ustawień gry. Można wypuścić moda, w którym jedyną bronią do przebijania tych szyb, byłby nóż...

BTW
Polecam odcinek wtórny "odnosnie kurczaków"... Podobno widzowie negatywnie ocenili odcinek pierwszy i wytkneli im kilka błędów "proceduralnych"...
Efekt - Niestety... mit o zamrożonych kurczakach... może być prawdziwy.
Zwykły kurczak przebił 3-4 szyby ustawione jedna za drugą. Zamrożony przebił wszystkie szyby (chyba było ich 12) i jeszcze dyktę slużącą za kulochwyt oraz folię, mającą chronić pomieszczenie przed "resztkami".

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2005, 01:00 

maTTi napisał(a):
OceloT napisał(a):
I tak najwiekszy lol to karabin (dzialko?) podwieszone pod amerykanskim heli. Kijowe po maksie. Nie umywa sie do tego z ruskiego Mi.

Ta. Zeby z cobry zdjac piechote, to trzeba albo pocelowac w srodek glowy z tego dziala, albo rozbic sie heli na zolnierzu.
Ruski gun za to ma taki slash, ze wystarczy w okolicy piechoty strzelic :).

W/g mnie najgorszy to ten chiński szajs podwieszony strzelcowi. Ale działko w Havoku rządzi :)

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2005, 12:51 

z każdego się inaczej strzela, poprostu trzeba się p0rzyzw2yczaic.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2005, 09:41 

A ja tam rozwaliłem już 3 razy heli z czołgu :twisted: a z broni ręcznej nie próbowałem ale podobno się da...

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2005, 10:26 

Viking_PL napisał(a):
A ja tam rozwaliłem już 3 razy heli z czołgu :twisted: a z broni ręcznej nie próbowałem ale podobno się da...

Z czołgu to żadna nowina :D A z ręcznej to chyba tylko z odblokowanego PKM - ze 2-3 przegrzania i po heli, oczywiście jeśli pilot zaśnie i będzie wisiał w miejscu :D

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2005, 11:05 

Mi udało się już 6 razy rozwalić heli z C4 pilot sobie zawisnoł na takiej wysokości że wystarczył: skok + strzał potem to samo uciec i boom :lol: .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2