Teraz jest 11 sty 2025, 00:49

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 kwi 2006, 00:56 

hmmm napisał(a):
btw od paru lat nie uzywam zadnego firewalla ani prawie wcale antywira i jakos system (oczywiscie wszystkie poprawki zainstalowane) mam zdrowy, ciekawe dlaczego

hmmm napisał(a):
zgadza sie, ale ja nie uzywam routera, a kaspersky firewalla
wszystko to efekt rozstania sie z ie

To masz tego firewalla czy nie ? Zdecyduj się :wink: !

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwi 2006, 01:29 

ehh przypomina mi się Blaster :P i tam nie potrzebny był żaden hakier żeby umiescic wirusa na kompie, a poprostu zarażony komputer zarażał pozostałe i tak wkółko :)
Mam nadzieje, ze regularnie uaktualniasz system :P

PS.
Podaj dokładne nazwy tych programików (no chyba że faktycznie są to: breath.exe i nascak.exe)

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwi 2006, 07:16 
Moderator forum

Hmmm napisał(a):
btw od paru lat nie uzywam zadnego firewalla ani prawie wcale antywira i jakos system (oczywiscie wszystkie poprawki zainstalowane) mam zdrowy, ciekawe dlaczego

Albo nie wiesz że masz :lol: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwi 2006, 10:41 

Ja używam Kaspersky Antihaker i jesy OK.

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwi 2006, 11:08 

Ja miałem Kaspersky Antivir i AntiHacker.Przez Antywir to grać sie nie dało,a Antihacker rejestrował co 5 minut ataki.Teraz mam Avasta,gra sie bezproblemowo, tylko czasami komp mi sie resetuje chwile po wlaczeniu sie neta :? .

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwi 2006, 11:40 
Moderator forum

jesli chodzi o firewall to zdecydowanie polecam Kerio personal firewall :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwi 2006, 14:06 

Witam

Wątpie by to był problem związany z BF2, każdy kto programował komunikację protokołu TCP/IP wie,że trzeba samemu stworzyć schemat komunikacji, TCP/IP w low level programming to pakiety danych specyficznie utworzone dla formatu TCP/IP. W rękach programisty leży napisanie programów(lub skorzystanie z gotowych komponentów) client/server. Prawie każda aplikacja typu client/server(a do takich należy BF2) używa własnego systemu komunikacji. By zrobić włam komuś na komputer trzeba by:

1. zrobić sniffing pakietów TCP/IP
2. zkumać komunikację, czyli np. dane inicjujące połączenie, potwierdzenia, główna wymiana danych itp
3. zacząć szukać luki (o ile taka jest), luki która umożliwi upload aplikacji(virus itp) na komputer ofiary.
4. ewentualnie wykonać buffer overflow(o ile aplikacja nie jest przed tym zabezpieczona) i wykonać swój kod.

Raczej marne szanse,trzeba dobrej wiedzy i chęci no i celu, ktoś kto by to robił by wysyłać vira do rozsyłania maili musiałby być głupim, albo nudzącym się, bo lepiej byłoby wysłać aplikację która snifuje klawiature i przechwyca hasła, np. do internetowych kont bankowych.
Według mnie miałeś już "syfa" w komputerze który był uruchomiony, włączony firewall skutecznie blokował ruch w sieci dla tego "syfa", przed włączeniem gry wyłączyłes firewalla i tym samym pozwoliłeś aplikacji na działanie :)
Prędzej taki człowiek by napisał aplikację co by emulowała grę w BF2(manipulacja pakietami TCP/IP) i nabijałby punkty itp.
Chociaż też wątpliwe, bo skanując BF2.EXE można znaleźć 4 krypto sygnatury:
1. BASE64 - kodowanie dziecinne ,wykorzystywane do kodowania kodów HEX(0-255) do postaci kodów ASCII.
2. CRC32 - algo dziecinne, do wyliczania sumy kontrolnej.
3. RIJNDAEL - mały monster, 256bit klucz już niemożliwy do złamania w domowych warunkach.
4. TEAN(XTEA) - także silny.
5. MD5 - silny(choć matematycy znaleźli kolizje matematyczne w pewnym kroku algorytmu) - do sprawdzania odcisku cyfrowego map itp. w BF2

4 pierwsze mogą być częścią SafeDisc 4.50.000 jakim jest zabezpieczony BF2.exe.
Więc raczej komunikacja też jest zabezpieczona co nie daje łatwych możliwości manewrów dla hackerów.
Zalecam przeskanowanie komputera Antyvirem i Ad-Ware co jakiś czas, szczególnie przed wyłączeniem Firewalla i będzie si z BF2 :)
Oto moje skromne zdanie ...

Pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2006, 22:11 

Z tym firewallem to faktycznie racja Zaxz, ale z tą zabezpieczoną komunikacją to g.. prawda. Mam zesniffowany pakiet na otwartym porcie dla BF'a, który skutecznie go wykrzaczył....

Informacja dla innych graczy o cudzych IP jest zabójcza, w tej mojej sytuacji za dobrze mi szła polerka w czołgu, miałem ok. 80-90 pkt. i się komuś to niespodobało i bach, return to windows desktop...

Poza tym znając cudze ip można skutecznie zafloodować mu porty, najlepiej przy celowaniu w kogoś, przecież to masakra a proste do zrobienia.... :shock:

Jak dla mnie to skandal, info o ip powinno być tajne...

pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2006, 22:42 

Ja tam używam ZONEALARM od zawsze, legalnie, nie musze mieć pro, sorry chłopaki ale wątpię abyście za niego płacili ;) I z BF-em i Avastem od zawsze u mnie jest zgrany b.dobrze. 89249 w tej chwili zablokowań, od instalki systemu tj. z 3 tygodnie.

Acha i nie chodzi, że Wam wyrzucam to, że macie seriale z neta. Poprostu może wersja obkrojona, nie pro jest lepsza do bfa. Bo kto tak naprawde ma tutaj oryginalnego wina. Ale na to pytanie lepiej niech nikt nie odpowiada ;)

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2006, 22:49 

ScorpiuS napisał(a):
Bo kto tak naprawde ma tutaj oryginalnego wina. Ale na to pytanie lepiej niech nikt nie odpowiada ;)

Ja :lol: Nawet dwa na dwóch kompach w domu. Jedyne pirackie oprogramoanie w obu tych kompach w tej chwili to taki tam pakiet biurowy :wink: Ale przymierzam się do zakupu. Reszta jest legalna albo darmowa.

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwi 2006, 09:14 

No to jesteś wyjątkiem chyba ;) Chciałbym mieć oryginalnego wina, ale dużo kosztuje, pirackiej karty graficznej czy np. RAM-u mieć nie będę. JAk w przyszłości by mi się jakoś w życiu udało i bym dobrze zarabiał, to sobie kupie oryginalnego :D

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwi 2006, 15:00 

Oczywiście sniffowałem także BF2... spróbuj odnaleźć w pakietach kiedy jest wysyłany klucz do BF2 i czy jest w postaci jawnej :) Druga sprawa, zobacz ile danych jest wysyłanych i odbieranych w trakcie rozgrywki, nie twierdzę,że mam rację ale raczej BF2 nie pisali średnio zaawansowani programiści i z pewnością wprowadzili zabezpieczenia. Wywalanie do Windowsa często występuje w BF2 i jest zgłaszane do ea games, czasami winne były sterowniki do grafiki(starsze wersje), ale błąd jest w głownej aplikacji lub bibliotekach, bo mnie czasami wywala jak gram w single player(no chyba,że boty sie na mnie wpieniaja i robia exit, hehe).
Floodać można ale kto zna Twój IP, jeżeli komunikacja odbywa się przez serwer a nie P2P ??? Reasumując włam przez BF2 - mierne szanse...

Pzdr

oooVigerooo napisał(a):
Z tym firewallem to faktycznie racja Zaxz, ale z tą zabezpieczoną komunikacją to g.. prawda. Mam zesniffowany pakiet na otwartym porcie dla BF'a, który skutecznie go wykrzaczył....

Informacja dla innych graczy o cudzych IP jest zabójcza, w tej mojej sytuacji za dobrze mi szła polerka w czołgu, miałem ok. 80-90 pkt. i się komuś to niespodobało i bach, return to windows desktop...

Poza tym znając cudze ip można skutecznie zafloodować mu porty, najlepiej przy celowaniu w kogoś, przecież to masakra a proste do zrobienia.... :shock:

Jak dla mnie to skandal, info o ip powinno być tajne...

pozdr.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2