Teraz jest 3 lip 2025, 23:31

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30 cze 2006, 11:59 

pasqdnick napisał(a):
Zatem jak widać nie w każdym przypadku można zrobić kopie.

Dokladnie. Jesli producent zapewnia dostarczenie kopii plyty w przypadku uszkodzenia, to nie mozesz robic sobie kopii.
Jesli dobrze pamietam tak Microsoft informuje o zakazie robienia kopii.

Tytuł:
PostNapisane: 30 cze 2006, 12:15 

pasqdnick napisał(a):
Jak ktos nie potrafi zrobić kopii to znaczy że nie potrafi złamać zabezpieczeń programu komputerowego. A zdaje sie że złamanie zabezpieczeń jest przestępstwem niezależnie od tego w jakim celu sie je złamało.

To co piszesz jest bezsensu. Niemal każdy program jest zabezpieczony, praktycznie każda gra. Tak więc, wg twoich słów, prawo dawałoby nam możliwość kopiowania na własny użytek jedynie programów niezabezpieczonych, czyli freewarowych, a więc takich które można kopiowac dowolnie :!: Nonsens, gdyż mam prawo mieć kopię dowolnego mojego programu na mój własny użytek. To, że jednocześnie nie mogę korzystać z oryginału i kopii (np. mieć dwóch BF'ów na dwóch różnych kompach) to już zupełnie inna kwestia.

maTTi napisał(a):
Dokladnie. Jesli producent zapewnia dostarczenie kopii plyty w przypadku uszkodzenia, to nie mozesz robic sobie kopii.

Jeśli prawo polskie zezwalałoby na utworzenie kopii (a z tego co wiem tak właśnie jest), to zdanie Microsoftu ma dla mnie znaczenie żadne.

Tytuł:
PostNapisane: 30 cze 2006, 12:54 

maTTi napisał(a):

Co z tego ze zapewnia, kopie mozesz zrobic....w naszym prawie jest nawet zapis ze mozesz np.orginalny filmik skopiowac i pozyczyc tatusiowi lub mamusi (rodzince) :wink:

Mozesz miec kopie "robocza"...nie zakazuja tego
Terapuls napisał(a):
pasqdnick napisał:
Jak ktos nie potrafi zrobić kopii to znaczy że nie potrafi złamać zabezpieczeń programu komputerowego. A zdaje sie że złamanie zabezpieczeń jest przestępstwem niezależnie od tego w jakim celu sie je złamało.

Toczy sie teraz wojna o DRM....zabezpieczenia ktorych nie mozesz obejsc, nie mozesz zrobic kopi zapasowej beda nielegalne :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 30 cze 2006, 13:44 

Terapuls napisał(a):
pasqdnick napisał(a):

To co piszesz jest bezsensu. Niemal każdy program jest zabezpieczony, praktycznie każda gra. Tak więc, wg twoich słów, prawo dawałoby nam możliwość kopiowania na własny użytek jedynie programów niezabezpieczonych, czyli freewarowych, a więc takich które można kopiowac dowolnie :!: Nonsens, gdyż mam prawo mieć kopię dowolnego mojego programu na mój własny użytek. To, że jednocześnie nie mogę korzystać z oryginału i kopii (np. mieć dwóch BF'ów na dwóch różnych kompach) to już zupełnie inna kwestia.

Źle to interpretujesz. MOŻESZ zrobic kopie ale tylko wtedy jeśli program NIE POSIADA zabezpieczeń przed kopiowaniem. Te przepisy się nie wykluczają ale uzupełniają.

WiecejMocy napisał(a):
Toczy sie teraz wojna o DRM....zabezpieczenia ktorych nie mozesz obejsc, nie mozesz zrobic kopi zapasowej beda nielegalne :wink:

Podaj jakieś szczegóły. Interesuje mnie ta kwestia.

Pragnę podkreślić że nie jestem pewnien tej kwesji łamaniem zabezpieczeń. Kiedyś to w jakiejś ustawie wyczytałem ale teraz nie mogę za bardzo znaleźć. Nie przykładałem się co prawda do szukania. Zatem albo to zmienili albo mam jakieś przywidzenia. W wolnej chwili jeszcze poszukam.

Tytuł:
PostNapisane: 30 cze 2006, 14:35 

Sprawdziłem i jest tak.

Można kopiować. Nie ma nic o łamaniu zabezpieczeń pod warunkiem że:
Art. 79.
3. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio w przypadku usuwania lub obchodzenia technicznych zabezpieczeń przed dostępem, zwielokrotnianiem lub rozpowszechnianiem utworu, jeżeli działania te mają na celu bezprawne korzystanie z utworu.

W ust 1 chodzi o odszkodowania za kopiowanie itp.
Czyli jeśli na własny użytek to można kopiować bez oglądania się na zabezpieczenia.

Ale niespodzianka:
Art. 1181.
1. Kto wytwarza przedmioty przeznaczone do niedozwolonego usuwania lub obchodzenia technicznych zabezpieczeń przed odtwarzaniem, przegrywaniem lub zwielokrotnianiem utworu bądź też służące do nielegalnego odbioru nadawanych programów, przeznaczonych dla zamkniętego grona odbiorców, uzyskujących do nich dostęp po zapłaceniu wynagrodzenia usługodawcy, albo dokonuje obrotu takimi przedmiotami,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
2. Kto posiada, przechowuje lub wykorzystuje przedmioty, o których mowa w ust. 1,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Nie wiem czy pod to nie podchodzą również programy do łamania zabezpieczeń płyt. Moim zdaniem tak.

Podsumowując. IMO polskie prawo pozwala na wykonanie kopii na własny użytek nawet, jeśli jest zabezpieczona. Ale zabrania posiadanie i używania „przedmiotów” (które ja rozumiem również jako programy) do łamania zabezpieczeń.

Tytuł:
PostNapisane: 30 cze 2006, 16:10 

Wynikałoby z tego, że możesz zrobić kopię zabezpieczonego programu pod warunkiem, że nie użyjesz innego programu który umożliwiłby ci tego dokonać.
To jak mam niby postąpić:?: "Kopiuj i wklej" :?: Nonsens goni nonsens.

Tytuł:
PostNapisane: 30 cze 2006, 16:19 

Polskie prawo. :twisted: A potem wielkie zdziwienie jak to Polacy nie maja szacunku dla prawa :lol:
Tylko nie mam dostępu do komentarzy i orzecznictwa więc interpretacji tego "przedmiotu" pewien nie jestem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2