Uważam Zooltar, że jeśli trzymać się definicji progamingu ( tej podanej przez Xene), to progamerem należałoby uznać każdego, kto gra i czerpie z tego korzyści finansowe. Należałoby tu określić co kto rozumie przez granie

, dla mnie jest to trenowanie pare godzin dziennie, podwyższanie swoich umiejętności, granie w różnych ladderach, turniejach, uczestnictwo w lanach itd... ponadto taki gracz lub klan, przeważnie otrzymuje za to granie stałe lub okresowe korzyści finansowe, sponsor często pokrywa koszty wyjazdów, zakwaterowania itp.
Fatal1ty tez czerpie kasę z różnych wywiadów, ale podstawowe wpływy ma z kontraktów z różnymi firmami, za osiągnięcia w graniu w określoną gre.
Natomiast granie w gry, pisanie recenzji i czerpanie kasy to według mnie taka sama praca jak np. testowanie sprzętu komputerowego i pisanie recenzji dla czasopisma lub wortalu. Jednak z drugiej strony progamerzy często są zatrudniani w firmach produkujących sprzęt, czasopismach gdyż znają progaming od podszewki i mogą być wykorzystani w promocji danego produktu, lub jako doradzcy w tworzeniu nowego sprzętu ( z tego co wyczytałem do Fatl1ty promuje płytę główną abita ). Sądzę, że można by długo tu dyskutować i ewoluować definicje progamera, natomiast nie uważam, aby wygranie np. LAN party organizowanym przez EA, dawało przywilej określania się progamerem.
Zmieniając temat na właściwy, mam kilka pytań związanych z BF2. Każdy chyba wie, ze mapki występują w 3 rozmiarach (s,m,l ).
Czy mógłbyś porównać wielkość mapki na jakiej grałeś ( mam na myśli Gulf of Oman ) z mapami występującymi w Vietnamie lub 42.
Jakie są odległości miedzy control points ( pozwolę porównać sobie Gulf of Oman do Omaha beach, przynajmniej dla mnie te mapki są podobne z lotu ptaka
).
W związku z tym, że testowałeś BF 2 na Gulf of Oman interesuje mnie jak duża jest mapa w wersji s czyli tam gdzie są 3 control points w polu, jaka jest jej wielkość w wersji m oraz w wersji l. ( prosiłbym także o porównanie do map które znanym z 42 oraz Vietnama )
Która wielkość mapy według Ciebie może być wybrana np. przez clanbase jako defaultowa biorąc pod uwagę rozgrywkę w systemie 10 vs 10 lub 12 vs 12