No wienc tak... Część z nas była, część dzięki Pattonowi mogła przerwać lamenty z powodu swojej nieobecności na pokazie i i tak zapoznać się z tym, co EA Polska na temat BF2 szerokiej publiczności chciała pokazać.
Wbrew pozorom tenże pokaz, może nawet mimochodem, unaocznił bardzo wiele rzeczy, których nijak byłoby się domyślić po publikowanych oficjalnych filmikach, czy z relacji osób mających już okazję pograć.*
"Ochów" i "Achów" było i będzie jeszcze mnóstwo, bo gra to murowany hit. Ja chciałem jednak spytać o to, co po obejrzanym pokazie/filmiku zaskoczyło was in minus - tzn. czego się nie spodziewaliście i nie do końca jesteście z tego zadowoleni.
Poniżej moje trzy typy do poprawy w patchu nr 2.01:
- brak możliwości wchodzenia do budynków - kiedy to usłyszałem, nie mogłem uwierzyć... O co chodzi, dlaczego? Już nawet w stareńkim BF1942 classic był to element tak oczywisty i naturalny, że nikt się nad tym nie zastanawiał. Przyznam, że jak dotąd, ta informacja sprawiła mi największy zawód związany z oczekiwaniami wobec BF2.
- nie ma zaimplementowanej w Battlefield: Vietnam możliwości odtwarzania muzyki w pojazdach - w czasie "klanówek" było to co prawda opcją nieprzydatną, ale na ffa tworzyło taki świetny klimat, że rezygnacja z tego, bądź co bądź bardzo fajnego pomysłu to moim zdaniem jakiś tam krok wstecz.
- ragdoll - przedstawiciele EA Polska obecni na pokazie zapewniali, że to, co widać na ekranie, to nie jest jeszcze finalna wersja gry i do premiery dużo rzeczy zostanie poprawionych. Mam nadzieję, że znajdzie się wśród nich właśnie ragdoll, bo to co dzieje się obecnie z ciałami żołnierzy po śmierci niespecjalnie przypadło mi do gustu. Pół biedy, jak wojak upada na równy, płaski teren. Ale kiedy zgon ma miejsce na przykład na schodach (jest tam taka scena) denat zaczyna dziwnie podskakiwać... brrrrr...
Tyle na teraz
* Od początku staram się śledzić wszelkie doniesienia na temat BF2 zarówno na tymże forum, jak i w innych miejscach, ale powiem wam, że choć wiele już mogłem sobie dzięki temu wyobrazić, dopiero prezentacja/filmik tak naprawdę otworzyły mi oczy na to, co czeka nas po 24.VI i jak w rzeczywistości wygląda ta gra. Myślę, że i inni mają podobne odczucia.