Teraz jest 11 sty 2025, 00:51

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 kwi 2006, 21:27 

Poniewaz wszędzie autorzy gry pisza zeby przed gra wylaczac firewalla i inne programy monitorujace polaczenia wiec tak robilem.
Dzis jednak grajac na 82.192.78.65:16567 nagle zaczelo rwac polaczenie.Wyszedlem z gry myslac ze to znow jakies pyrypalki z secia.Okazalo sie ze program antywirusowy skanowal wysylane na bierzaco i bez mojej wiedzy emaile i stad ten flood na laczu. Przerwalem polaczenie,zbadalem logi antywirusa i okazalo sie ze w czasie gry na kompie pojawil sie program nascak.exe.Ten utworzyl dodatkowo breath.exe i one byly odpowiedzialne za wysylanie tych emaili. Tresc emaili wskazuje ze byl to klasyczny spam ale znaczy to ze sa serwery na ktorych za wiedza /badz nie (w koncu adminem tez moze byc ignorant) ktos moze wlamywac sie do klientow. W tym wypadku byl to spam ale kto wie co bedzie pozniej.
W zwiazku z tym pragne przestrzec graczy przed tym serwerem oraz prosic o zwracanie uwagi na wszelkiego rodzaju zamulenia lacz -w tym wypadku latwo bylo to namierzyc.Byly to 2 dodatkowe procesy ktore mozna bylo ubic a potem skasowac ich zrodlowe programy.
Czy warto informowac ea o calym zdarzeniu?

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwi 2006, 21:35 

Ja Firewalla nigdy nie wylaczam do gry ani chyba nikt tego nie robi...tworcy psiza tez o wielu innych rzeczach a jakos ich nie sluchamy ;p

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwi 2006, 21:35 

na szczescie mam firrewalla wlonczonego

Tytuł: na poczatku
PostNapisane: 6 kwi 2006, 21:36 

mialem tez wlaczonego ale grac sie nie dalo

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwi 2006, 21:39 
Moderator forum

Używaj takiego z którym się da grać bez problemu. Ja osobiście mam Sygate personal firewall i jestem zadowolony.

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwi 2006, 21:46 

primo: Ja nigdy nie wyłączam firewala. Pamiętam jak raz wyłączyłem go na 5 minut (słownie pięć) i złapałem jakiegoś takiego syfa że musiałem formatować kompa. Pierniczą w instrukcji. to taka dupokrytka dla nich. "Gra panu wolno chodzi, a wyłączył pan firewalla". Firewall zawsze on. A tak na marginesie to czego używasz?
secundo: Imo to nie jest wina serwera. "Hackerzy" sprawdzają losowo IP i jak znajdą niezabezpieczone to wysyłają syf. Przez jakiś czas używałem nortona - to takich "macań" IP norton wykrywał nawet kilka na minutę.
tertio: I tak nikt nie zapamięta IP które podałeś. Skuteczniejsze byłoby podanie nazwy serwera. Ale i tak jak już napisałem uważam że to nie jest sprawka serwera na którym grałeś.

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwi 2006, 22:27 

Firewall a Avasta - zero problemów i z grą i z wirusami.

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwi 2006, 22:56 

ZoneAlarm Pro - malo zre zasobow i gry nie spowalnia. Zreszta gdy ostatnio wylacze to net zwalnia :P. Absurd, wiem...

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwi 2006, 23:06 

do czasu ukazania się BF2 miałem zona i bardzo sobie chwaliłem, niestety ten program jakoś nie chce dobrze współpracować z grą, przesiadłem sie na Kerio i jest bardzo spoko nawet bardziej przystepny i przyjazny niz ZA zero kłopotów i systemik "bezpieczny"

ps.
teksty w stylu "prosze wył firewalla" są rozbrajające poprostu

Tytuł: ja uzywam
PostNapisane: 6 kwi 2006, 23:21 

zone alarm .Jak kupielm gre z 3 miesiace temu to fatalnie sie gralo a w zasadzie sie nie gralo bo rwalo polaczenia ale po dzisiejszym przeboju wlaczylem firewalla i bylo ok.Moze po ostatnich patchach sie poprawilo ale wszystko chodzilo ok.

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwi 2006, 23:50 

router linux'owy a na nim co chesz to masz :]

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwi 2006, 00:08 

fragles napisał(a):
teksty w stylu "prosze wył firewalla" są rozbrajające poprostu

ludki wierzace w zbawcza moc firewalli softowych sa naiwni po prostu. :lol:
btw od paru lat nie uzywam zadnego firewalla ani prawie wcale antywira i jakos system (oczywiscie wszystkie poprawki zainstalowane) mam zdrowy, ciekawe dlaczego :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwi 2006, 00:26 
hmmm napisał(a):
btw od paru lat nie uzywam zadnego firewalla ani prawie wcale antywira i jakos system (oczywiscie wszystkie poprawki zainstalowane) mam zdrowy, ciekawe dlaczego :roll:

duzo antiwirow ma juz podstawowe firewall w sobie

router internetowy tez duzo atakow blokuje

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwi 2006, 00:40 

>RobaL< napisał(a):
hmmm napisał(a):

duzo antiwirow ma juz podstawowe firewall w sobie

router internetowy tez duzo atakow blokuje

zgadza sie, ale ja nie uzywam routera, a kaspersky firewalla :P
wszystko to efekt rozstania sie z ie 8)

Tytuł:
PostNapisane: 7 kwi 2006, 00:49 

ja tam nie narzekam nie mam firewalla, używam avasta i jest ok zero syfu na dysku jedyne wspomaganie to ad-aware ale tez nic nie wykrywa :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2