Każdy, kto nabył oryginał jakiegokolwiek oprogramowania może posiadać jedną kopię na wyłącznie własny użytek. Na tym prawie konsumenckim bazują portale typu "Osłoskop", GameCopyWorld i wiele inncyh. Jeśli więc Twój oryginalny nośnik uległ uszkodzeniu (albo chcesz przed takim uszkodzeniem się zabezpieczyć), a sam nie potrafisz obejść zabezpieczeń aby utworzyć działającą kopię oryginalnej płyty, możesz śmiało użyć dowolnego program typu P2P aby ściągnąć obraz utworzony przez innych. O oryginalności Twojego produktu świadczyć będzie niepowtarzalny serial (ale nie tylko). Przyznam szczerze, że ja sam ściągnąłem z
http://www.gamecopyworld.com mini-obraz, dzięki któremu uruchamiam grę za pomocą Deamon'a nie będąc w konieczności żonglowania płytami i nie obawiając się ich "przedwczesnego zużycia". To jest naprawdę wygodne.
Jeśli idzie o wymianie na nowy nośnik to przy pewnych warunkach, które powinny być opisane w umowie licencyjnej albo książeczce dodanej do gry, EA teoretycznie powinno wymienić Ci uszkodzoną płytę. Nie jestem pewien jednak, czy "uszkodzenie przez córkę", czytaj połamanie, kwalifikuje się do tego. Należałoby to sprawdzić. Zresztą na wymianę czeka się dość długo i nie zawsze są do niej skorzy.