Patrząc na liczbę postów w działach "Ogólne" i działach dotyczących modów zastanowiłem się dlaczego tak tak mało graczy BF2 gra w MODY do tej gry? Jest ich parę i to naprawdę dobrych.
Zawsze większość gra bez jakichkolwiek modów, ale ta większość też nie należy do tak zwanego community gry - nie odwiedza for, nie interesuje się tym co się w temacie gry dzieje - po prostu od czasu do czasu klikają na ikonkę na pulpicie i grają. Ale TAK MAŁY odsetek grających w mody na forum jest zadziwiający.
Na pewno jest to wina polityki EA i samej gry. Oderwanie się od vBF2 (v od vanilla, czysta wersja, bez żadnych dodatków, modyfikacji) utrudnia system serwerów rankingowych i cały system statystyk. Poza tym, żeby w BF2 zagrać w moda trzeba samemu się tym zainteresować - poszperać.
Innaczej wygląda to w innych grach. Najlepiej na tym polu wygląda Wolfenstein: Enemy Territory, gdzie WIĘKSZOŚĆ gra w mody. A konkretnie w ET-Pro ktore samo się ściąga przy probie wejscia na serwer z nim. To samo jest w Red Orchestra, gdzie królują mapki zrobione przez graczy. Niewiele gorsze (czasem lepsze) od oryginalnych, same się ściągają w czasie gry.
Rozpisałem się i przynudzam. A w zasadzie chodzi mi tylko o jedno. Popróbujcie modów. Naprawdę warto! Dla tych którzy lubią dynamizm vBFowego pola walki
Point od Existence 2. Dla tych, którym się on nie podoba -
Project Reality. Dla tych którzy chcą się pościgać
Battleracer. Dla tych którzy lubią druga wojnę
Forgotten Hope 2 - może WRESZCIE niedługo wyjdzie...

CI którzy lubia pojazdy i pustynię
US Intervention. a jest jeszcze wiele innych modów!
EDIT:
Po prostu MODy dodają ULEPSZAJĄ grę, ELIMINUJĄ exploity, robią to czego nie robi producent zajety wydawaniem nowych gier - DODAJĄ MAPY, BRONIE, POJAZDY - i to znacznie więcej niżli byśmy dostali po zdobyciu miliona punktów i odlokowaniu wszystkich unlocków