Teraz jest 5 mar 2025, 21:53

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 wrz 2007, 22:49 

To jest moje subiektywne odczucie czy i wy to zauważyliście iż BF 2 jest mocno niedopracowany a wręcz w niektórych elementach mocno wpieniający w stosunku do grywalności poprzednich wersji BF zwłaszcza w stosunku do BFV.

Od niedawna gram w BF 2 poprzednio dość często grywałem w BFV. Pierwszą rzeczą jak mnie przyprawiła o mdłości w BF 2 to fizyka latania helikopterami. W BFV miałem wylatane spokojnie ponad 1500 h gry na helikopterach. Akcje typu szybki włam to był chleb powszedni 5 s akcji i flaga przejęta. A w dwójce latanie na kobrze lub black howk-u jest masakryczne zero zwrotności zero zwinności. Jeżeli ktoś chciał by mi zarzucić iż to kwestia ustawień sterowania to mam wszystkie na maksa, ergo rekcje powinny być niemal natychmiastowe.

Dywagacje techniczne. W BF2 mamy SUPER COBRA czyli stary dobry AH-1 HueyCobra o wzmocnionym wirniku i 2 silnikach. W realu te maszyny są pieruńsko zwrotne tak samo jak dobre stare H ueyCobra w BFV. Można było nimi zrobić nawet pętlę lub beczkę do szybkiego ataku lub uniku. W BF2 można o tym zapomnieć latanie bardziej przypomina lot huey-m z podczepionym czołgiem w BFV. Dla lataniem Black Howk-em nie ma nawet porównania bo Mi-8 były bardziej zwrotniejsze i szybsze. Choć latanie nimi przypominało lanie z czołgiem na plecach ale i to miało jakiś urok.

Prędkości przelotowe helikopterami w BF2 to kolejny wielki minus dla tej gry zupełnie oderwane od rzeczywistości. Subiektywnie latanie w BFV było o wiele szybsze ( żwawsze ). Nawet odnosząc to do rzeczywistości Black Howk jest szybszy od UH-1 Huey pomimo ciężaru, w BF2 niema takiego przełożenia nawet w stosunku do BFV a nawet na odwrót.

Kolejna rzecz to poderwanie do lotu, w BFV wystarczyło dać na max prędkość i helikopter podnosił się pionowo do góry,a w BF2 można zapomnieć o takim poderwaniu.

Ubogość jednostek pierwsze co mnie zdziwiło to brak AH-64 Apache Longblow lub co najmniej Mi-24D Hind. Mi-28 tak samo jak Su-34 to raczej nadal konstrukcie mało rozpowszechnione. Tak samo było w BFV tam aż się prosiło o Mi-24.

Obrona PLOT w helikopterach aż się prosi aby Super Cobra miały stingery do obrony PLOT, które są na wyposażeniu Super Cobra-y w rzeczywistości jaki i AH-64 Apache Longblow.

W samolotach aż prosi się o to aby były A-10A Tunderbolt zwłaszcza na tampie.

Takie pierdółki a podniosły by grywalność do maksa jak jest w BFV.

Teraz kwestia mapek nie są one powalające pod względem taktyki wręcz napawają niechęcią do rozgrywek taktycznych. Ustawienie takich elementów obrona PLOT iż mamy tylko możliwość operowania w niewielkim polu bez możliwości ogarnięcia całego widnokręgu to lekko flustrójące. Kolejna sprawa to celność rakiet zwłaszcza samonoprowadzających, choć w BFV nie było to też jakieś cudo ale walki F-4 miodzio nawet obrona AH-1 dawała satysfakcję.

Narazie nie wypowiadam się w kwestii Hellfire-ów w Super Cobra i innych pojazdach ale jak na razie nie przypada mi to do gustu. Może po nabraniu praktyki to się nieco polepszy.

Dla osób komentujących mój post. Moim zamierzaniem nie jest aby to był pean na temat BFV. Jak pisałem na początku przesiadłem sie z BFV i mam jakiś niedosyt w stosunku do BF2. Czy wasze odczucia były takie same jak się przesiadaliście się z BFV, grywalność i klimat to takie obce słowa w stosunku do BF2 jak dla mnie. Nie jest to gra z gruntu źle zrobiona ale posiada znaczne braki.

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2007, 23:14 

Chciało Ci się tyle pisać, i tak nic nie zmienisz. Zawsze możesz wrócić do BfV ja 2 jest be.

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2007, 23:31 

Zdaje sobie sprawę iż to są dwie różne gry jednak spodziewałem się czegoś lepszego po BF2. Wymagania ogromne a silnik pracuje jak by chciał a nie mógł :mrgreen: , fizyka gry jest jeszcze gorsza niż w BF 1942 a do BFV to się nawet nie umywa. Ja odbieram to jak by ktoś z EA silnik pisał po godzinach na fuchę. Przez co gra traci na grywalności, przy zastosowaniu silnika od BFV gra była by naprawdę inna. Grafika może by nie porażała ale to nie stanowi głównego kryterium a właśnie grywalość. Do BFV był fajny modzik coś w rodzaju Desert Storm bag-ów miał co niemiara ale rozgrywa była bombowa zwłaszcza jedna mapka utrzymana w klimacie tampy, masa sprzętu duża mapa i walka wojsk pancernych na pustyni ze wsparciem powietrznym. Rzezie na maksa i klimat.

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2007, 23:42 

Mówisz BfV bardziej grywalne od Bf2 , to czemu scena bfv upadła szybciej niż scena Bf1942? o Bf2 nawet nie pytam.

Tytuł:
PostNapisane: 19 wrz 2007, 00:00 

Wielu graczy zraziło mordowanie na umór na spawnach, zwłaszcza z Mi-8 lub wieczne walki o dorwanie się do helikopterów. A jak trafiłeś na tandem dobry pilot i strzelec to gra robiła się monotonna. Sam z kolega zwłaszcza na heistings w UH-1 jak wpadaliśmy na serwery to było po grze dla innych Mi-8 rzadko doleciały do następnego spawna. Ci co chcieli sobie polatać to raczej obrzydzało grę a ci co lubili walczyć w inflanty to było bez większej różnicy. Kolejna sprawa to czego nie było w BFV to zbieranie doświadczenia tak jak w BF2.

Tytuł:
PostNapisane: 19 wrz 2007, 00:04 

o bony...czlowieku czy ty pracujesz w lotnictwie???w bf2 duzo rzeczy jest do d... i nic nie zmienisz...nie wydaje mi sie zeby jeszcze jakis patch wyszedl...takze mozna sobie odpuscic...z tego co wiem niedlugo bedzie crysis..wiec oleja wogole serie bf-a...a jesli tak bardzo zalezy Ci na realu...zawsze mozna wychaczyc jakis symulator;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 wrz 2007, 00:10 

To polecam Ci mapę Sharqi Peninsula 32 CQ po stronie Usa przeciwko doświadczonej załodze Mi 28, druga sprawa w BF2 będziesz miał niepowtarzalną okazję wyłapania headshota , siedząc sobie w np. cobrze z m95 o od kolegi z teamu, lub wywożenia gunnera za mapę, podkładania się pod koła itp, polecam też temat "pręgierz" a tam poznasz wszelkie uroki serwerów BF2.

Tytuł:
PostNapisane: 19 wrz 2007, 00:37 
Moderator forum

Przecież są mody - jak się BF2 vanilla nie podoba, to zawsze można pograć w innym trybie.

PostNapisane: 19 wrz 2007, 14:22 

Astar12 napisał(a):
Dywagacje techniczne. W BF2 mamy SUPER COBRA czyli stary dobry AH-1 HueyCobra o wzmocnionym wirniku i 2 silnikach. W realu te maszyny są pieruńsko zwrotne tak samo jak dobre stare H ueyCobra w BFV. Można było nimi zrobić nawet pętlę lub beczkę do szybkiego ataku lub uniku. W BF2 można o tym zapomnieć latanie bardziej przypomina lot huey-m z podczepionym czołgiem w BFV.

Bzdura.v BF2 da sie robic petle i beczke,uzywajac nawet BH i MI-8.

Ostatnio edytowano 21 wrz 2007, 14:57 przez pr0 n00b GTI ultra, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19 wrz 2007, 14:32 

Astar12 : graj w QW jak lubisz arcade na maxa :D

PostNapisane: 19 wrz 2007, 18:19 

pr0 n00b GTI ultra napisał(a):
Astar12 napisał(a):
Dywagacje techniczne. W BF2 mamy SUPER COBRA czyli stary dobry AH-1 HueyCobra o wzmocnionym wirniku i 2 silnikach. W realu te maszyny są pieruńsko zwrotne tak samo jak dobre stare H ueyCobra w BFV. Można było nimi zrobić nawet pętlę lub beczkę do szybkiego ataku lub uniku. W BF2 można o tym zapomnieć latanie bardziej przypomina lot huey-m z podczepionym czołgiem w BFV.

Bzdura.da sie robic petle i beczke,uzywajac nawet BH i MI-8.

Widzę że masz tyko 3 posty w tym 1 ostrzeżenie. Nie wiem jaki mesz doświadczenie w BFV ale każdy przeciętny gracz potrafi wykonać takie figury akrobatyczne bo to są podstawowe uniki w walkach na helikoptery tak samo korkociąg. Więc nie pisz że to bzdura.

Tytuł:
PostNapisane: 20 wrz 2007, 15:26 

Astar12 bo to jest bzdura piszac ze Cobra nie da sie zrobic petli czy beczki, tekie figury to mozna nawet wykonac BlackHawk'em

Tytuł:
PostNapisane: 21 wrz 2007, 22:53 

powiem tylko ze
wole czytac twoje posty (problemy) niz wiekszosci uzytkownikow
odbijajac od tematu
ladny, skladny, bez bledow.
jesli kiedykolwiek bedziesz przeklinal bf2 - wal smialo,bo dysputa taka jest kwintesencja gry (spolecznosci).

PostNapisane: 21 wrz 2007, 23:52 

Na samym wstępie powiem tak - grałem w BFV długie dni i wieczory, aczkolwiek skill w tej grze nie już taki jak kiedyś, zwłaszcza w porównaniu z obecnym w BF2. Pamiętam jak z patchami obniżała się celność w M60 itp... Była to moja ulubiona gra przez bardzo długo czas. A helikach wyprawiałem takie cuda, że wielu graczom wychodziły gały... Teraz to już zupełnie nie to samo by było... Nie grałem w BFV od paru lat...

Astar12 napisał(a):

Od niedawna gram w BF 2 poprzednio dość często grywałem w BFV. Pierwszą rzeczą jak mnie przyprawiła o mdłości w BF 2 to fizyka latania helikopterami. W BFV miałem wylatane spokojnie ponad 1500 h gry na helikopterach. Akcje typu szybki włam to był chleb powszedni 5 s akcji i flaga przejęta. A w dwójce latanie na kobrze lub black howk-u jest masakryczne zero zwrotności zero zwinności. Jeżeli ktoś chciał by mi zarzucić iż to kwestia ustawień sterowania to mam wszystkie na maksa, ergo rekcje powinny być niemal natychmiastowe.

Latałem dużo w heli w BF2 jak i w BFV, jak bardzo chcesz mogę nagrać swoje tricki i umiejętności w cobrze w BF2 i porównaj to sobie z UH-1 w BFV.... Jednym słowem - takich akcji jak w BF2 nie powtórzysz na żadnym heliku w BFV...

Astar12 napisał(a):
Dywagacje techniczne. W BF2 mamy SUPER COBRA czyli stary dobry AH-1 HueyCobra o wzmocnionym wirniku i 2 silnikach. W realu te maszyny są pieruńsko zwrotne tak samo jak dobre stare H ueyCobra w BFV. Można było nimi zrobić nawet pętlę lub beczkę do szybkiego ataku lub uniku. W BF2 można o tym zapomnieć latanie bardziej przypomina lot huey-m z podczepionym czołgiem w BFV. Dla lataniem Black Howk-em nie ma nawet porównania bo Mi-8 były bardziej zwrotniejsze i szybsze. Choć latanie nimi przypominało lanie z czołgiem na plecach ale i to miało jakiś urok.

Co jak co, ale wiele razy podczepiałem czołg, czy APC i na pewno dobry pilot w BF2 zrobi prawie wszystko z tym helikiem tak jak z Cobrą...

Astar12 napisał(a):
Prędkości przelotowe helikopterami w BF2 to kolejny wielki minus dla tej gry zupełnie oderwane od rzeczywistości. Subiektywnie latanie w BFV było o wiele szybsze ( żwawsze ). Nawet odnosząc to do rzeczywistości Black Howk jest szybszy od UH-1 Huey pomimo ciężaru, w BF2 niema takiego przełożenia nawet w stosunku do BFV a nawet na odwrót.

O nie, to na pewno nie, UH-1 w porówaniu a AH-1 było na pewno dużo mniej zwrotniejsze i na pewno nie dało się robić tylu beczek, pętli czy też lecieć pod kątem prawie 90* bez utraty wysokości...

Astar12 napisał(a):
Kolejna rzecz to poderwanie do lotu, w BFV wystarczyło dać na max prędkość i helikopter podnosił się pionowo do góry,a w BF2 można zapomnieć o takim poderwaniu.

Trzeba najpierw rozgrzać silniki, nie? To i tak nic w porównaniu z tym PR'a...

Astar12 napisał(a):
Ubogość jednostek pierwsze co mnie zdziwiło to brak AH-64 Apache Longblow lub co najmniej Mi-24D Hind. Mi-28 tak samo jak Su-34 to raczej nadal konstrukcie mało rozpowszechnione. Tak samo było w BFV tam aż się prosiło o Mi-24.

Tutaj się zgodze i nie zgodzę... Każda jednostka (USMC, MEC, PLA) ma swój helik, tak samo w SFie... (chociaż na tamtych helikach bardzo mało latałem). Działko helika w USMC czy PLA jest takie samo i TVki w każdej klasie są takie same, to trochę ułatwienie dla gunnerów, a z drugiej strony, jeśli pod tym względem porównać samoloty na Waku' to nie są one takie same jak heliki (wg mnie heli PLA od USMC nie różni się niczym, jedynie USMC ma ciut mniejsze hit-boxy).

Astar12 napisał(a):
Obrona PLOT w helikopterach aż się prosi aby Super Cobra miały stingery do obrony PLOT, które są na wyposażeniu Super Cobra-y w rzeczywistości jaki i AH-64 Apache Longblow.

Chcesz zniczszyć Igle czy Stingera? Co za problem? Gunner wali TV z odległości 400m które jest jeszcze poza zacięgiem działka AA).

Astar12 napisał(a):
W samolotach aż prosi się o to aby były A-10A Tunderbolt zwłaszcza na tampie.

A co? Źle się bombarduje z myśliwców (już nie wspominając o bombowcach, które są zabójcze dla wszystkiego co jeździ...)

Astar12 napisał(a):
Takie pierdółki a podniosły by grywalność do maksa jak jest w BFV.

Teraz kwestia mapek nie są one powalające pod względem taktyki wręcz napawają niechęcią do rozgrywek taktycznych. Ustawienie takich elementów obrona PLOT iż mamy tylko możliwość operowania w niewielkim polu bez możliwości ogarnięcia całego widnokręgu to lekko flustrójące. Kolejna sprawa to celność rakiet zwłaszcza samonoprowadzających, choć w BFV nie było to też jakieś cudo ale walki F-4 miodzio nawet obrona AH-1 dawała satysfakcję.

Narazie nie wypowiadam się w kwestii Hellfire-ów w Super Cobra i innych pojazdach ale jak na razie nie przypada mi to do gustu. Może po nabraniu praktyki to się nieco polepszy.

Mapki po ich zapoznaniu są w większości genialnie zaplanowane. Jedynie wg mnie na niektórych brakuje po heliku bojowym (np Mashtur, czy H.Tempa). Mapki miejscie (Jalalabad, Karkand) są idealne dla piechoty czy walki pancernej, i nie trzeba tam nic dodawać.

Co do obrnony PLOT powiem, że jest czasem aż zbyt skuteczna... Nawet flary czasem nie pomagają. Ogólnie radzę więcej grać w samolotach, czy helikach - o tym było już wiele tematów - "jak skutecznie latać..."

Astar12 napisał(a):
Dla osób komentujących mój post. Moim zamierzaniem nie jest aby to był pean na temat BFV. Jak pisałem na początku przesiadłem sie z BFV i mam jakiś niedosyt w stosunku do BF2. Czy wasze odczucia były takie same jak się przesiadaliście się z BFV, grywalność i klimat to takie obce słowa w stosunku do BF2 jak dla mnie. Nie jest to gra z gruntu źle zrobiona ale posiada znaczne braki.

Jak mówiłem grałem w obie gry - także trochę w BFV po wielu godzinach w BF2 i za nic nie wróce do BFV mając BF2...

Tytuł:
PostNapisane: 22 wrz 2007, 09:55 

TylerPL to są moje subiektywne odczucia. Może to kwestia tego iż niemal na świeżo przesiadłem się z BFV na BF2 i jeszcze nie do końca przestawiłem się na nowe warunki. Sterowność nieco poprawiła kalibracja pada pod BF2 ale i tak ciężko się steruje ( daje obrót na heli w osi pionowej i zanim to zrobi to mijają wieki.) Może jest to spowodowane wydajnością systemu 2x 256MB i w tym tkwi problem. Zwiększenie pamięci do co najmniej 1GB pewnie pomoże.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2