Teraz jest 5 mar 2025, 22:08

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 wrz 2007, 13:27 

Chciałbym poznać zdanie innych co gdyby EA wypuściła następce BF-ka jako płatny - mam namyśli np abonament miesięczny powiedzmy 50 zł

Wg mnie - minusy:
1. Kasa

Plusy
1. Support z prawdziwego zdażenia
2. Chyba łatwiej by walczyć z plaga nieuczciwych graczy
3. Dystrybutor nie mógłby się zasłaniać tym że brak środków na aktualizację
4. Zostaliby tylko ci co na prawdę chcą grać

???

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2007, 13:54 

Powstalo by za to mnostwo serwerow pirackich, na ktorych zeby grac nie trzeba by bylo placic. Wedlug mnie to by bylo totalna porazka wydanie takiej odplatnej gry, rozumiem jakies RPG ale nie FPS. Oczywiscie support wtedy by byl caly czas. Co do 4. punktu to chyba zle, ze zostana tylko sami wyjadacze a zadnych nowych graczy nie bedzie tak duzo przybywac jak to mozna zaobserwowac gdy battlefield 2 byl po 25 zlotych.

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2007, 13:57 

dramich_wwa napisał(a):
zostaliby Ci co maja kase na taka 'zabawe' - dla mnie chore

PostNapisane: 28 wrz 2007, 14:04 

dramich_wwa napisał(a):
Chciałbym poznać zdanie innych co gdyby EA wypuściła następce BF-ka jako płatny - mam namyśli np abonament miesięczny powiedzmy 50 zł

Nie kupię :?

RedStar napisał(a):
zostaliby Ci co maja kase na taka 'zabawe' - dla mnie chore

Malo kto lubi placic miesieczny haracz.. nawet Ci co maja kase..

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2007, 14:11 

50 zł miesięcznie = 600 zł rocznie * jakieś 3 lata = 1800 zł jak dla mnie to za dużo kasy, żeby wydawać na takie bzdety, jak jesteś bananowym dzieciakiem i nie masz na co wydawać kasy to, przelej na konto jakiejś fundacji....

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2007, 14:16 

Co do fundacji to jak chcesz mogę podać ci namiary też prześlesz, dokładnie hospicjum

uważam że to jedyna metoda żeby zabezpieczyć sobie support i pozbyć się "buractwa" 50 to tylko przykład.

Gdyby np w ramach abonametu organizowane były np comiesięczny turniej z wygraną 5000 zł pewnie coponiektórzy zmienili by zdanie.

Bez tego jest jak jest gra umiera nie ma wsparcia ... sami widzicie.

Albo inaczej wyobraźcie sobie że wychodzi BF3 kosztuje 150 zł gra w taki sposób będzie żyła ok 12 miesięcy wychodzi 12,5 miesięcznie to ja wolę im płącić miesięcznie i miec pewność wysokiej jakości niż kupić raz i się zastanawiać co zmienią w łacie.

Ostatnio edytowano 28 wrz 2007, 14:23 przez dramich_wwa, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2007, 14:21 

a która gra nie umiera, nie ma takiej, na każdą grę kiedyś przychodzi czas, pomysł wydaje mi się beznadziejny. ktoś napisał, że powstały by pirackie serwery. I ma racje, zobacz sobie co się dzieje w WOW'ie ilu graczy gra na pirackich serwach. Ja sam jak by wyszedł taki bf to grał bym na pirackich serwach, bo jak dla mnie to płacenie za grę, którą już kupiłem to czysta głupota

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2007, 14:23 

50zł? Bez przesady... to chyba WoW jest tańszy.
Pomysł z abonamentem imo średni... Pewnie większość serwerów świeciłaby wtedy pustkami.
Jeśli już to myślę, że abonament w wysokości 10zł/m-c byłby na polskie realia lepszy.

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2007, 14:30 

Nie bardzo łapię waszego rozumowania przecież wszystko kosztuje nie ma nic za darmo. Zresztą to tendencja światowa - następca Windowsa ma być opłacany właśnie w ten sposób i to ma sens oczywiście pod warunkie że na żetelnych zasadach płacisz - żadasz, nie płacisz - hymm dostawca ma cię gdzieś

Wyobraźcie sobie że płacicie po te kilkanaście kilka dziesiąt złotych w zamian macie dostęp do platformy battlefield - nowe wersje gry, zorganizowane turnieje z nagrodami - wszystko czego graczom potrzeba.

Jednak tutaj to chyba niepodatny grunt chociażby patrząc po średniej wieku graczy.

Chłopaki rzuciłem 50 zł ot tak nie o to tu chodzi chodzi o to żeby zabezpieczyć nam rozwój gry-gier.

Jeszcze jeden argument - powiedzmy że płacimy 30 zł miesięcznie ale już na rok możesz kupić abonament za 200 zł - cheat i dziękujemy abonament przepada - konto zablokowane - delikwent płaci za opłatę aktywacyjną np 100, + dostaje 2 letni zakaz udziału w turniejach - konto imienne.

Pomysłów w takim przypadku jest wiele - ranking
zdobycie jakiejś rangi - zamiast medalu np dostajesz wirtualne pieniądze i np możesz w EA kupić grę za to albo jakiś sprzęt nie wiem np słuchawki za 100 godzin przegrane czołgiem ;)

Ostatnio edytowano 28 wrz 2007, 14:39 przez dramich_wwa, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 28 wrz 2007, 14:37 

dramich_wwa napisał(a):

Wg mnie - minusy:
1. Kasa

Plusy
1. Support z prawdziwego zdażenia
2. Chyba łatwiej by walczyć z plaga nieuczciwych graczy
3. Dystrybutor nie mógłby się zasłaniać tym że brak środków na aktualizację

???

50 zl za miesiac - To bardzoo wysoka stawka. Po drugie , pomimo tego ja sobie obiecalem ,ze nigdy nie bede placil abonamentu za gre, jak dla mnie jest to nieco chore ( i nie chodzi tu o kwestie czy stac czy nie) Gdyby nie to to juz od dawan gral bym w EVO Online.

Ostatecznie pomysl uwazam za bardzo slaby, zarowno z punktu widzenia graczy jak i EA :D - EA byly by to bardzo nie na reke, tego typu praktyki praktycznie czynia dystrybutorow nie potrzebnymi, mocno zmniejszaja ich posrednictwo miedzy producentem a graczem.

Dramich nie wiem skad Ci taki pomysl przyszedl, rozumiem ,ze abonament ostatecznie moze miec sens przy grach typu mmorpg ale przy fps ?

A pamietaj,ze nie wszystkich interesuja nagrody i turnieje :) - Mi osobiscie to lata, chodz faktycznie z tego co widzialem na forum bf.pl niektorzy maja swira(nie ma duzej nagrody pienieznej, to nie ma sensu grac) na tym punkcie, pozdrowienia dla Liptona :)

Kwestia ostateczna to serwery, zdajesz sobie sprawe ,ze przy abonamecie EA musial by sie troszczyc o serwer , nie wiem jak to sobie wyobrazasz :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2007, 14:47 

Skąd pomysł - proste

Nie zastanawialiście się kupując grę on-line czy bedzie z kim grać czy będzie "scena" czy będa eventy, czy będzie komu poprawiać błędy

Dla mnie koronnym przykładem jest QW wg mnie gra słaba ale gracze lgną do niej bo będzie rozwijana i widać że będzie żyła.

Myślicie że nie płacicie za grę ;) reklamy w 2142 to tylko taki smaczek...

zwróćcie uwagę jak wiele ludzi tutaj NARZEKA na cenę 2-ki - 25 zł i do czego prowadzi to że gra jest for-free

Myślę że opór wynika z obawy przed - cholera nie wiem czym
Kupujemy windowsa - kosztuje 500 zł używamy go przez 3 lata wychodzi 13 zł/ mc nie wolelibyście zapłacić 15 zł miesięcznie ?

Ostatnio edytowano 28 wrz 2007, 14:52 przez dramich_wwa, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2007, 14:50 

jak napisal dramich 50zl to przyklad

wiekszosc z nich nie wie jak to bylo w bf2 , kolejne patch zmienialy calkowicie rozgrywke, takze dla niedzielnych graczy jak pawciu to napewno za duzo, zeby placic za support, ale dla ktorych jest to hobby to malo , tez o stalych oplatach wspominalem przed kolejnym patchem bf2
palacze wiecej wydaja :P

abonament na tego typu gry bylby ok, ale wlasnie musialo by byc cos extra, turnieje itp

mmorpg lubie ale nie gram tylko dlatego ze ciezko sie oderwac od nich :) a fps jest latwiejszy

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2007, 14:57 

To może rozwiązaniem byłoby połączenie jednego i drugiego

Konto Free
Dostęp do serwerów ograniczony czasowo np 20 godzin na miesiąc dla amatorów żeby sobie pograć - wystarczy a jednocześnie jest jakies ograniczenie powodujące to że warto kupić abonament
taka wersja demo

Płatne konto
Abonament
Turnieje
Nowe bronie/mapy
pełne wsparcie

Jeszcze jedno moja wizja to taka platforma "Battlefield" zapewniamy sobie że kilkadziesąt osób dla nas non stop pracuje tworząc nowe gry lub rozwijając istniejące np pakiet 1942, 2, 2142 na tym samym silniku - np crysis ech....

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2007, 15:01 

Myślisz ze wreszcie wzieli by się za support ? To jest EA, juz maja sporo kasy a i tak psuja gry.

Tytuł:
PostNapisane: 28 wrz 2007, 15:12 

Heheheh

A ja Wam mowie ,ze przy obecnej technologi, kulturze wypuszczanie fps na zasadzie abonamentow przynisola by min. 10x krotnie mniejszy zyski niz metoda tradycyjna a moze nawet i jeszcze pare zer trzeba bylo by odjac.

Pirackie serwery powstaly by jak grzyby po deszczu. Przy grze orginalnej zostal by malutki procent zapalencow, co chciel by na turnieje jezdzic. Ostatecznie jest calkiem mozliwe ,ze scena underground'owa byly by ciekawsza od tej "autoryzowanej". Ostatecznie support byly by znacznie mniejszy niz przy standardowej metodzie dystrybucji - bo byly by znacznei mniejsze dochody.

Dramich zawsze mialem Cie za glos rozsadku na tym forum, dziwie mnie ,ze nie widzisz niedociagniec tego pomyslu, jesli byl by to oplacalny pomysl to juz minimum od 3 lat w takiej wlasnie formie by wypuszczano gry.

@Daszek ales Ty to maruda, nie lubie jak ktos narzeka na gry, programy bo np. jest spod EA - Oni sa od dystrybucji i zarzadzania, nie od pisania samego kodu,

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2