Witam,
Jest to poradnik do klasy snajpera. Będzie ciągle udoskonalany

Na wstępie chciałbym powiedzieć, iż snajper jest klasą trudną do opanowania, wymaga mozolnego treningu. Na FFA np. można spotkać dużo snajperów, ale na prawdę nie umieją grać. Przedstawię wszystkie podstawy Wam w moim poradniku.
1. Ogólnie
Snajper jest przydatny i w miastach, jak na dużym mapach typu np. Dalian. Do miast polecam SVD - 10 pestek w magazynku, strzał w głowę oznacza dla przeciwnika kaplica. Do dużych map polecam M24 i L96A1, M95 według własnego uznania

2. Karabiny Snajperskie
SVD- mecowski (rosyjski z pochodzenia) półautomatyk, 10 pestek w magazynku, 3 strzały w tors koszą przeciwnika, 1 strzał w głowę zabija. Dobra celność. Przydatna do miast np. Strike at Karkand.
M24- (moja ulubiona:P) amerykańska snajperka typu bolt-action, czyli trzeba przeładować po każdym strzale. 5 pestek w magazynku, duża celność. Zabija 2 strzałami w tors, 1 w głowę.
Typ 88- chińska, bliźniaczo spokrewniona z SVD, 10 pestek w magu, dobra celność i celownik.
Unlocki:
M95- snajperka typu bolt-action, 1 strzał w głowę dead, 2 w tors. Może przebić pancerne szkło w samolotach i śmigłowcach. 5 pestek w magu, gruby celownik co jest jej wadą, celność porównywalna z m24. Wadą też jest to, że jej odgłos jest bardzo charakterystyczny i głośny, więc wzrasta szanska na wykrycie.
L96A1- snajperka typu bolt-action, 1 strzał w głowę dead, 2 w tors. Posiada 5 pestek w magu, jest celna i jej odgłos jest bardziej mniej charakterystyczny.
2. Technika działania
Zauważony snajper- to martwy snajper. Głównym zadaniem snajpera jest walka na odległość i w ukryciu. Grając snajperem pamiętaj, że powinniście poruszać się w cieniu. Każdy zły ruch na polu walki może Cię kosztować życie

Gdy usłyszysz np. warkot silnika śmigłowca, pierwsze co masz zrobić to znaleźć ukrycie (jak nie masz). Kiedy się schowasz w cieniu, w pozycji leżącej to szanse wykrycia są niewielkie. Po prostu helikopter poleci dalej, a Ty będziesz mógł wykonać swoją misję. Nie daj się zauważyć! Jeżeli masz gościa na celowniku, a są w pobliżu inni np. nigdy nie strzelaj jak chcesz być niezauważonym! Daj mu przejść, on pójdzie sobie na wojnę, a Ty podbierzesz flagę.
3. Kamuflaż
Wiele osób skarży się, że strój ghille dla snajpera jest bezużyteczny. Wprost przeciwnie. Dobrze zakamuflowany snajper, którego trudno odkryć skąd strzela jest na serwerach rzadkością. Próbuj zakamuflować się wszędzie. Podstawą jest dobre ukrycie w krzakach tak, aby wystawała lufa, ew. nie wystawała

. Takiego snajpera trudno zaważyć, co pokazuje o jego wysokim doświadczeniu.
4.Kill him quietly or let him pass.
Snajper, który chce zdobyć samotnie flagę, lub z innym snajperem, niekoniecznie musi zabijać. Jeżeli dasz przeciwnikowi przejść, nie będzie wiedział, że Ty w ogóle jesteś w jego zasięgu. Jeżeli musisz go zabić, bo np. zbliża się do Ciebie, zabije on Ciebie lub zaraportuje to załatw go jednym strzałem w głowę. Na czas poszukiwań schowaj się w bezpiecznym miejscu i przeczekaj "obławę". Claymory stawiaj, gdy chcesz zabezpieczyć tyły lub przeciwnik podjął pościg za Tobą. Wtedy gdy wbiegasz za róg, szybko zostaw claymora i szybko się ukryj. Dobry snajper nie da się wykryć.
5. Teamwork snajpera
Snajper działa w pojedynkę, ew. w duecie (lubię taki teamwork, wzajemne osłaniane). Może pomagać kolegom z team'u pomóc w wyeliminowaniu przeciwników np. jak atakują flagę, lub samotnie zdobywać bazy. W duecie powinni porozumiewać się za pomocą mikrofonu. Mogą też najpierw ustalić czy atakować cel, czy dać mu przejść. Dobry duet snajperski jest legendą.
6.Pistolet i nóż.
Wiele początkujących nie docenia zalet pistoletu i noża. Pistolet z tłumikiem pozwala szybko wyeliminować leszcza/leszczów z bliskiej odległości. Dziś np. zabiłem z pistoletu 3 gości za jednym razem, którzy byli z karabinami. 2 strzały w głowę załatwiają sprawę z "niewygodnym świadkiem"

.
Nożem załatwiaj, gdy chcesz szybko i bez hałasu wyeliminować przeciwnika. 1 kosa w plecy lub w głowę załatwiają sprawę.
7. Uwagi końcowe
Snajper jak pisałem na początku, jest klasą trudną do opanowania, wymaga dużego treningu. Dopiero spotkałem 2 gościu, których śmiało można nazwać prawdziwymi snajperami. Wyciągali średnio staty 20:1 35:2 i 35:3.
Jeżeli masz np. okazję, żeby pograć z dobrym snajperem, przyjmij ją. Zawszę się czegoś poduczysz.
Myślę, że poradnik przyda się nowicjuszom. Będę go ciągle udoskonalał.