Witam po długiej przerwie.
Ostatnio gram z kumplem na mapce taraba quarry na lanie i przez to, że nam się już trochę znudziła, postanowiłem że spróbuję ją zmodyfikować.
Ta mapa aż się prosi o jakieś śmigłowce, więc chciałem ich kilka dodać.
Jeśli chodzi o modyfikacje, to obejrzałem już trochę tutoriali odośnie modyfikacji w bf2editor, poczytałem trochę, również na tym forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie.
Pytanie jest swoją drogą proste: czemu mi to do cholery nie działa?
Idąc po kolei, oto co robię:
1) Kopiuję sobie cały folder X..\Battlefield 2\mods\bf2\Levels\Taraba_Quarry w bezpieczne miejsce pozostawiając oryginalny folder na miejscu.
2) Wchodzę w zawartość tego folderu i widzę tam folder "Info", pliki: server.zip, client.zip.
3) Zaznaczam server.zip oraz client.zip i następnie wybieram opcję "wypakuj tutaj".
4) Zaznaczam wszystko co znajduje się w głownym folderze taraba quarry, klikam prawym klawiszem, właściwości i odznaczam "tylko do odczytu" [+ podfoldery/pliki]. Przy okazji tworzę folder "Editor" obok pozostałych.
5) Odpalam program bf2editor i w select startup mod mam do wyboru bf2/xpack [nie wiem skąd to] oraz "Create new mod". Wybieram bf2 i u góry z lewej daję na: LevelEditor.
Na screenie niżej widać jakieś czerwone błędy i nie wiem czy już na tym etapie mam coś zwalone:
Następnie wybieram load i wybieram swoją mapę taraba quarry znajdującą się na liście. Kiedy mapa jest wczytana słychać dźwięk i mogę normalnie się rozglądać po mapie.
Z menu mod wybieram mod manager, przechodzę na zakładkę "editor content" i zaznaczam wszystko, po czym klikam apply/ok.
Przesuwam kamerę obok wyjściowej bazy UE, klikam prawym przyciskiem z menu wybieram "Create control point", wpisuję mu jakąś nazwę i pojawia się poprawnie nowa flaga. Domyślnie jest to flaga MEC, więc zmieniam w jej właściwościach team z 1 na 2, dzięki czemu flaga się aktualizuje na tą z UE.
Następnie klikam na "create object spawner" i z listy wybieram śmigłowiec. Poniżej to co mam do tej pory:
Następnie klikam save, zaznaczam wszystko na liście, potem save all.
Na samym końcu wybieram z menu mod - package mod i w okienku, które się pojawia jest zaznaczona opcja "Package this level: taraba_quarry". Klikam ok i pliki te są kompresowane z powrotem do client.zip i server.zip.
Dodatkowo cały folder "Editor", w którym teraz znajdują się pliki: GamePlayObjects.com, Roads.con, Splines.con oraz folder DetailMaps, kopiuję do server.zip.
W server.zip znajduję się plik Init.con, w którym to z kolei jest taka linijka: run Editor/GamePlayObjects.con host.
GamePlayObjects.con wygląda tak:
rem ********** Object Spawner **********
rem [ObjectSpawnerTemplate: dd_CH_US_AttakHeli]
ObjectTemplate.create ObjectSpawner dd_CH_US_AttakHeli
ObjectTemplate.activeSafe ObjectSpawner dd_CH_US_AttakHeli
ObjectTemplate.modifiedByUser "Peterka_P"
ObjectTemplate.isNotSaveable 1
ObjectTemplate.hasMobilePhysics 0
ObjectTemplate.setObjectTemplate 1 AHE_Z10
ObjectTemplate.setObjectTemplate 2 AHE_AH1Z
if v_arg1 == host
rem [ObjectSpawner: dd_CH_US_AttakHeli]
Object.create dd_CH_US_AttakHeli
Object.absolutePosition 236.121/165.346/-278.140
Object.rotation 0.000/0.000/0.000
Object.setControlPointId 1
Object.layer 1
endIf
rem ********** Spawn Points **********
rem ********** Control Points **********
rem [ControlPointTemplate: dd]
ObjectTemplate.create ControlPoint dd
ObjectTemplate.activeSafe ControlPoint dd
ObjectTemplate.modifiedByUser "Peterka_P"
ObjectTemplate.setNetworkableInfo ControlPointInfo
ObjectTemplate.isNotSaveable 1
ObjectTemplate.hasMobilePhysics 0
ObjectTemplate.hasCollisionPhysics 1
ObjectTemplate.physicsType Mesh
rem -------------------------------------
ObjectTemplate.addTemplate flagpole
rem -------------------------------------
ObjectTemplate.setControlPointName dd
ObjectTemplate.team 2
ObjectTemplate.controlPointId 1
ObjectTemplate.hoistMinMax 0.2/0.9
if v_arg1 == host
rem [ControlPoint: dd]
Object.create dd
Object.absolutePosition 247.770/165.768/-279.833
Object.layer 1
endIf
CombatAreaManager.use 0
CombatAreaManager.timeAllowedOutside 10.000000
Włączam grę, wybieram multiplayer, stwórz lokalny serwer, wybieram swoją mapę i nic nowego się nie pokazuje. Nie ma ani nowej flagi, ani śmigłowca.
Jest ktoś w stanie mi podpowiedzieć co robię źle?
Z góry dzięki za pomoc.