Teraz jest 27 lis 2024, 01:20

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 wrz 2005, 08:01 

Strasznie długo trwa u mnie "ładowanie map" , "weryfikacja danych klienta" , usuwanie zasobów" itd .Zawsze u mnie w klanie jestem ostatni na mapie .Poradzono mi zwiększyć pamięć wirtualną , zmieniłem z 1/2 na 1 GB i oczywiście gra chodzi mi o niebo lepiej ale na serwerze i tak jestem ostatni.Potem sugerowano zbyt wolne łącze , miałem Neostrade 640 kb obecnie 2MB ...nie pomogło:( .Karte mam Radeona 9600 pro a procesor Athlona 2800+ z tego co czytam na forum od biedy ma wystarczyć."Fachowcy" ze sklepu od kompów sugerują , że cash(?!) mojego dysku jest za mały , ponoć 2 MB. Za "symboliczną":) dopłatę 110 zł polecają dysk z większym cashem(!?) o innych parametrach ,pojemność i prędkość , dokładnie takich samych . Poradźcie czy warto?
Dodam , że nichętnie wkładałbym pieniądze w ten komp w zamyśle mając za rok zakup nowego.

Tytuł:
PostNapisane: 14 wrz 2005, 08:08 

EEE, a ile masz pamieci RAM ?

Tytuł:
PostNapisane: 14 wrz 2005, 08:24 

Jasne ze jest roznica na 2gb ramu jakies 30 sekund u mnie na 512 minuta bez syfu na systemie ;]

Tytuł:
PostNapisane: 14 wrz 2005, 08:40 

od czasu jak mam 2gb i wylaczony swap, jestem zawsze pierwszym w grze-nawet mimo odliczanych sekund do rozpoczecia.
przy mniejszej ilosci ramu takie atrybuty jak cache hdd, wielkosc i umiejscowienie pliku wymiany rzeczywiscie maja znaczenie. czemu kupiles dysk z 2mb cache? bo byl 10 zl tanszy? wydajnosc duzo slabsza i najczesciej 1 roczna gwarancja zamiast 3 letniej przy 8mb cache.

Tytuł:
PostNapisane: 14 wrz 2005, 11:06 

maTTi napisał(a):
EEE, a ile masz pamieci RAM ?

1GB Ramu , tylko nie kumam , że moi klanowi koledzy z połową tego , wolniejszym łączem , porównywalną kartą graficzną meldują się na serwerze dwa razy szybciej

Tytuł:
PostNapisane: 14 wrz 2005, 11:16 
Moderator forum

@[PfT]-ROMEK - szybkość ładowania gry jest uzależniona nie tylko od konfiguracji sprzętowej, ale również od obciążenia twojego systemu w trakcie ładowania gry.
Przykład: jeśli działają jeszcze jakies dodatkowe (czyt. zbędne) procesy, wykorzystują one również zasoby twojego komputera... jeśli jest ich dużo ładowanie gry przebiega znaczie wolniej. Ponadto wszystkie czynniki wpływają na wydajność systemu np. czas dostępu pamięci, dysku itp.
W pierwszym poscie napisałeś ze zwiększyłeś "pamięć wirtualną" do 1GB .. pamięć wirtualna windows (swapfile) to nie jest pamięć RAM !!
Sprawdź dokładnie ile masz pamięci Mój Komputer -> PPM (prawy przycisk myszy) -> Właściwości i dowiesz się ile masz pamięci, jeśli wartość która tam jest to 512MB niemasz co liczyć na drastyczne przyspieszenie ładownaia gry. Musisz w takiej sytuacji dołożyć jeszcze 512MB, tak aby uzyskać minimum 1GB.
Kolejna sprawa już wspomniana to procesy, wciśnij Ctrl+Del (dla Win 2k i XP) i zobacz ile zasobów pochłaniają poszczególne procesy systemowe, jeśli jest jakiś proces który zabiera znacznie więcej (pomijamy proces bezczynnosci) ubij go i załaduj grę.. zobaczysz czy wpłyneło to na jej szybkość ładowania. Nie obawiaj się że coś zepsujesz, najwyżej zrestartujesz komputer jeśli się zawiesi i wszystko wróci do poprzedniego stanu. Procesy dodatkowe wywoływane są przez rezydentne programy, które uruchamiaą się po starcie systemu samoczynnie, tak więc możesz mieć ich mnóstwo i nawet sobie z tego sprawy nie zdajesz, n. firewalla, antywiry wypasione, programy skanujące itp itd oraz oczywiscie trojany.
Przeskanuj system na okoliczność występowania robalu (przeszukaj forum w poszukiwaniu odpowiedniego oprogramowania).

Powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 14 wrz 2005, 11:16 

przsoi napisał(a):
od czasu jak mam 2gb i wylaczony swap, jestem zawsze pierwszym w grze-nawet mimo odliczanych sekund do rozpoczecia.
przy mniejszej ilosci ramu takie atrybuty jak cache hdd, wielkosc i umiejscowienie pliku wymiany rzeczywiscie maja znaczenie. czemu kupiles dysk z 2mb cache? bo byl 10 zl tanszy? wydajnosc duzo slabsza i najczesciej 1 roczna gwarancja zamiast 3 letniej przy 8mb cache.

Kupiłem cały gotowy zestaw , bo byłem głupia [ciach] i mnie zaćmiła okazja "korzystnej " spłaty rat za kompa w sklepie z tych "nie dla idiotów", a o parametrze cacha w dysku nie miałem zielonego pojęcia.
Wyjaśnij mi co znaczy "wyłączyć swap" jeśli możesz i w co lepiej zainwestować żeby się szybciej ładowało : w pamięć RAM , czy dysk z większym cachem?

.. nie przeklinaj, przeczytaj regulamin
edited by cooler

Tytuł:
PostNapisane: 14 wrz 2005, 11:22 

Wielkie dzięki Cooler , częściowo już to zrobiłem jakimiś programami zapodanymi przez kumpli z klanu , z grubsza mam powyłączane wszystko z wyjątkiem gry , antywirusa , dokonuje defragmentacji. Pamięci RAM (pomyliłem nieświadomie z wirtualną) mam 1GB .
Jeszcze raz wielkie dzięki (może sięgnę jeszcze po format?)

Tytuł:
PostNapisane: 14 wrz 2005, 11:27 

1. zawsze dziala haslo "WIECEJ RAMU!!!"
2. 'swap' to skrotowe okreslenie "swap file" czyli polskiego "pliku wymiany" czyli "pamiec wirtualna" czyli 'kawalek' dysku twardego ktory 'udaje' pamiec RAM (czyli ta ktorej obecnie masz 1GB)
3. polecam tematy
http://forum.battlefield.pl/viewtopic.p ... c&start=90
http://forum.battlefield.pl/viewtopic.p ... c&start=15
zwlaszcza ten drugi i posty zbiga72

Tytuł:
PostNapisane: 14 wrz 2005, 11:31 

[quote="[PfT]-ROMEK", z grubsza mam powyłączane wszystko z wyjątkiem gry , antywirusa [/quote]

Po pierwsze prmio to wyłącz właśnie antywirusa :!:

Tytuł:
PostNapisane: 14 wrz 2005, 11:48 

lub jeśli twój antywir ma taką możliwość - wyłącz skanowanie katalogu z grą (opcja exclude, itp.).

Tytuł:
PostNapisane: 14 wrz 2005, 17:33 

1GB styka.
Miałem 512MB to helikotpery już były w powietrzu, teraz ZAWSZE mogę wybrać czy blekchołk, czy kobra :)
A co do cache dysku, to zrobili z Ciebie właśnie idiotę, bo dziś trzeba się postarać żeby dostać dysk z 2megowym cachem.
Ale jak już masz to zostaw. Chłopaki Cię poganiają żebyś zmienił dysk kiedy jego cache nie ma tu nic do rzeczy!!!! :shock:
Klikna potwierdzenie.
mUzgi! Cache przy odczycie nie nadaje się do NICZEGO. Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14 wrz 2005, 19:20 

Wszystkim pomocnym wiellkie dzięki..mam nadzieję mieć szanse się kiedyś odwdzięczyć:)

Strefa czasowa: UTC + 2