Teraz jest 26 lis 2024, 10:43

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 sie 2005, 01:47 

Mam następujący problem z demem B2 (nie chcę kupować fulla, bo jak on także nie będzie działać to mam ponad 100 pln do tyłu :?). Chociaż w sumie, może któryś z patch`ów rozwiązałby mój problem.

A więc do rzeczy. Problem pojawia się tylko w multiplayerze. W singleplayu moge grać i grać i wszystko ok.

Problem polega na tym, że gra się zawiesza w czasie od kilku sekund do kilku minut (czasem wcześniej, czasem później) od momentu rozpoczęcia gry. Nie pomaga wciskanie ctrl+alt+del, alt+f4 itp., pomaga tylko twardy restart. Wszystko staje, (nie ma błędów, nie wywala do windowsa) słychać tylko zapętlony, krótki dźwięk.

Raczej nie ma to związku z połączeniem, bo przed zwisem nie ma nawet specjalnych lagów (ping 60-70). Poza tym, gdyby chodziło o łącze, to pojawiłby się napis "connection interrupted" (czy coś w ten deseń), a nie zawieszałoby kompa :?.
Z drugiej strony, w singleplayerze gra się nie zawiesza... tylko w multi. Więc może jednak chodzi o łącze? (chociaż wiele osób pisało, że na takim samym łączu spokojnie grało, poza tym sam pingi mam nie wysokie)

Acha, wypadałoby wspomnieć, że kompa mam przeskanowanego Ad-Aware, Spyware&Spybot i antywirusem Nortona 2005.

Próbowałem uruchamiać grę z firewallem i bez, niestety bez skutku (Norton Internet Security 2005).

Gdzieś na forum spotkałem się z tym, że może to być spowodowane wysoką temperaturą. W takim razie, czemu w single działa? Czyżby tryb multi bardziej "przepracowywał" kompa?
Po zdjęciu obudowy nic się nie zmieniło.

Próbowałem grać na najniższych detalach (mimo, iż na maksymalnych gra się w ogóle nie tnie), ale to też nie pomogło.

Nic więcej nie mogę sobie przypomnieć, nie wiem co jeszcze mogę zrobić :?
Byłbym wdzięczny za każdą pomoc.

Mój sprzęt:
Athlon 64 3000+ (nie kręcony),
płytka gigabyte K8NF-9 (bios F2),
2x512 MB Ram Twinmos (w dualu),
GeForce 6600 GT (od gigabyte; stery 77.30),
Zasiłka Modecom 350W (muszę wymienić, ale to raczej na pewno nie przez nią),
itd,

System Windows XP Pro (Sp2 (choć bez sp też nie działa)), firewall mówiłem.

Prędkość łącza Neo 128.

Liczę na Waszą pomoc, drodzy forumowicze, nic innego mi nie pozostało
:(.
Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 2 sie 2005, 09:56 

zdejmij obudowe i zamontuj jakies dodatkowe chlodzenie !!!! jest lato komp tez sie poci....

Tytuł:
PostNapisane: 2 sie 2005, 13:15 

heh tez mi sie tak dzialo - po zainstalowaniu nowej karty muzycznej - a po zainstalowaniu do niej ruskich sterow przestalo - rozumiem ze muze masz zintegrowana? sproboj pobawic sie ustawieniami muzycznymi w grze - zmen stery od muzy

Tytuł:
PostNapisane: 2 sie 2005, 14:31 

W jakiej rozdzielczości grasz i z jak ustawionymi detalami?

W trakcie tej zwiechy dysk pracuje jakoś mocno? Może to jest rozwiązaniem?: http://forum.battlefield.pl/viewtopic.p ... 8&start=23

Tytuł:
PostNapisane: 2 sie 2005, 14:49 

Cytuj:
zdejmij obudowe i zamontuj jakies dodatkowe chlodzenie !!!! jest lato komp tez sie poci....

Już wcześniej zdjąłem bok obudowy i nic to nie dało, ale teraz wyjąłem kompa z półki i wystawiłem jak najbardziej "przewiewnie" i... częściowo pomogło :). Tzn. tak jak wcześniej mogłem pograć max. kilka minut (jak miałem szczęście, bo najczęściej kilka sekund), teraz grałem dwa razy po jakieś 30 minut! I dopiero po tym czasie była zwiecha. Także myślę, że właśnie to mogło być przyczyną.
W każdym razie dzisiaj postaram się kupić ze 2 coolerki do obudowy. I zobaczymy :).

Cytuj:
heh tez mi sie tak dzialo - po zainstalowaniu nowej karty muzycznej - a po zainstalowaniu do niej ruskich sterow przestalo - rozumiem ze muze masz zintegrowana? sproboj pobawic sie ustawieniami muzycznymi w grze - zmen stery od muzy

Gdzieś na jakimś forum w poszukiwaniu odpowiedzi na mój problem spotkałem się z problemami spowodowanymi właśnie kartą dźwiękową. Aby sprawdzić czy to przez to, wyłączyłem ją w biosie. Nic nie pomogło. Stery mam najnowsze... Jeżeli po zamontowaniu dodatkowych wentylatorów problem dalej będzie się pojawiał, pokombinuje z kartą dźwiękową.

Cytuj:
W jakiej rozdzielczości grasz i z jak ustawionymi detalami?

W trakcie tej zwiechy dysk pracuje jakoś mocno?

W czasie zwiechy nie wyczuwam żadnej zmiany w pracy komponentów komputera, wszystko pracuje tak jak wcześniej (przynajmniej w teori :)).
Gram z wszystkim na "high", w rozdziałce 1024x768. Ale tak jak napisałem, próbowałem obniżyć wszystkie detale na "low", niestety skutek był taki sam.

Dziękuje za wasze odpowiedzi, bardzo mi pomogły. Tak jak napisałem, spróbuję zamontować dodatkowe wentylatory. Jeśli to nie pomoże, będę kombinował dalej, także jeśli ktoś ma jakieś pomysły, byłbym wdzięczny za napisanie ich tutaj!

Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 2 sie 2005, 16:13 

Ja miałem to samo ale przy 1GB RAM jakoś BF2 dało się wyłączyć w menadżerze procesów. Ustaw dźwięk z programowego na sprzętowy i na max średnią jakość. Poza tym wielkim problemem są sterowniki karty graficznej. Jak dotąd najbardziej stabilne (jak dla mnie) okazały się 77.30.
Temperatura również miała wiele do powiedzenia. Przy tej pogodzie mam 64 C na procku (normalnie około 40C ) i BF2 lubi się poprostu wyłączyć. Poprawiłem chłodzenie w obudowie i problemy znikły. Jeszcze jedno:
Ustaw inną rozdzielczość w BF2 i inną w Winie. O dziwo działa. Jak miałem takie same to BF lubił się przy zmianie mapy wyłączyć tak od siebie. Nawet na patchu 1.02 ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 2 sie 2005, 20:59 

Cytuj:
Ja miałem to samo ale przy 1GB RAM jakoś BF2 dało się wyłączyć w menadżerze procesów.

U mnie niestety nie jest to możliwe :(.

Cytuj:
Ustaw dźwięk z programowego na sprzętowy i na max średnią jakość.

Ustawiłem dźwięk na sprzętowy i tragedia, dziwne odgłosy wydobywające się z głośników, hałas itd.

Cytuj:
Poza tym wielkim problemem są sterowniki karty graficznej. Jak dotąd najbardziej stabilne (jak dla mnie) okazały się 77.30.

Na sterach 77.30 problem występował, spróbowałem z najnowszymi 77.77, ale dalej to samo.

Cytuj:
Temperatura również miała wiele do powiedzenia. Przy tej pogodzie mam 64 C na procku (normalnie około 40C ) i BF2 lubi się poprostu wyłączyć. Poprawiłem chłodzenie w obudowie i problemy znikły.

Zamontowałem dzisiaj Arctic Cooler - Arctic Fan Pro TC, niestety po jakiś 40 minutach gra zawiesiła się. Według SiS Soft Sandra temp. procka w windowsie to 32stopnie, a płyty głównej 25.

Cytuj:
Jeszcze jedno:
Ustaw inną rozdzielczość w BF2 i inną w Winie. O dziwo działa. Jak miałem takie same to BF lubił się przy zmianie mapy wyłączyć tak od siebie. Nawet na patchu 1.02

W windowsie mam rozdzielczość 1280x1024, a w grze 1024x768.

Najgorsze jest to, że mimo dodatkowego chłodzenia gra dalej się zawiesza!
Ale zauważyłem jedną rzecz - zawsze jakieś kilka sekund przed "zawiśnięciem" komp wydaje z siebie (raczej nie z głośników) odgłos "trrrr", taki nie głośny. Nie jestem za bardzo w stanie zidentyfikować który podzespół wydaje ten dźwięk, ale skłaniałbym się ku dyskowi. (chociaż równie dobrze może mi się wydawać i dźwięk ten dochodzi jednak z głośników).
Po tym dźwięku wszystko jedno czy wyjdzie się do menu, czy zostanie w grze, gra się zawiesza.
Niestety, muszę dalej kombinować... nie wiem co jeszcze można zrobić.

Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2005, 18:50 

Scour, napisz czy udasł się znaleźć przyczynę zwisów. Mam ten sam problem i zbliżony sprzęt, ale dysk na serialu a grafa expres, net przez LAN (bezproblemowy). Grę mam pełną i szlag mnie już trafia, minuta czasem pare i tylko reset kompa pomaga.

Tytuł:
PostNapisane: 7 sie 2005, 15:41 

Sprawdziłem teraz jaką to płytę główną mam i jest taka sama jak twoja Scour. Chipset ma bardzo gorący radiator, podstawiłem mu wiatrak no i zobaczymy. Ogólnie jednak zwisy muszą wynikać ze sprzętu skoro tylko my mamy ten problem, choć mógłby odezwać się ktoś jeszcze z tą płytą

Tytuł:
PostNapisane: 7 sie 2005, 16:51 

Mam tą płyte i działą bez zarzutu. Fakt chipset ma 66 C, ale zwiech nie ma. Spróbuj wychłodzic obudowe(jakis wyciąg zamontuj), chociaż wątpie aby temperatura była przyczyna.

Tytuł:
PostNapisane: 7 sie 2005, 20:20 

rzeczywiście, dzięki. Przyczyna się ujawniła, choć miałem najnowsze stery od gigabyta to zainstalowałem zestaw od nvidii. Nie wiem które były potrzebne a które nie, ale zwisy znikły ZNIKŁY!

Tytuł:
PostNapisane: 15 sie 2005, 17:00 

Sory, że się nie odzywałem, ale wyjechałem.

Przyczyny nie znalazłem. Mam natomiast pytanie do Taayo, wytłumacz dokładnie co zrobiłeś - przeinstalowałeś stery do k.graficznej? Czy do czego? Jakbyś mógł opisać, byłbym wdzięczny... bo ja problem cały czas mam :?

Tytuł:
PostNapisane: 15 sie 2005, 18:35 

hehe kupilem sobie oryginal i tak lezy juz 1,5 miesiaca bo mam ten sam problem łaty nic nie pomagaja to jest blad w grze i EA nie potrafi sobie z tym porazdzic co jest zalosne, wiele osob ma taki sam problem dlatego walnolem BF2 do szafy i niech czeka na cud.

Tytuł:
PostNapisane: 15 sie 2005, 18:51 

Troche nie na temat zwisów, ale widze że jest kilku ludzi z moją płytą.

Czy macie lub mieliście "trzaski" w głośnikach gdy gra na raz dużo kanałów? Mnie już szlag trafia jak je słysze w BF2 non stop. Jeśli macie jakiś sposób to piszcie

BTW: Stery od muzy z cd dołączonego do płyty

PS: Chodzi ofkoz o GIGABYTE K8NF-9 + nowy bios

Tytuł:
PostNapisane: 16 sie 2005, 00:23 

Cytuj:
Troche nie na temat zwisów, ale widze że jest kilku ludzi z moją płytą.

Czy macie lub mieliście "trzaski" w głośnikach gdy gra na raz dużo kanałów? Mnie już szlag trafia jak je słysze w BF2 non stop. Jeśli macie jakiś sposób to piszcie

BTW: Stery od muzy z cd dołączonego do płyty

PS: Chodzi ofkoz o GIGABYTE K8NF-9 + nowy bios

Ja nie mam takich problemów. Nie wiem jakie masz ustawienia, ale ja na trybie "hardware" mam po prostu sieke. Przy programowym dźwięku jest ok. Jeśli to nie to, zainstaluj nowe stery (są na http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Support/Driver/Driver_GA-K8NF-9.htm) ja je mam i wszystko jest ok.
Jeśli to nie pomoże to nie wiem jak pomóc. Spróbuj może podłączyć np. słuchawki, może głośniki są przyczyną trzasków?

Najprawdopodobniej znalazłem przyczynę zwisów! Wszystko było spowodowane było sterownikami do chipsetu i płyty głównej. Na stronie Gigabyte`a są bowiem stare stery (6.39), a na nvidia.pl (http://www.nvidia.pl/object/nforce_nf4_winxp32_amd_6.66_pl.html) są w wersji 6.66, które rozwiązują problem! Polecam instalację wszystkim posiadającym chipset nForce 4 :), a zwłaszcza k8nf-9!
Nie jestem jeszcze pewien skuteczności tego, ale grałem dzisiaj kilka razy po jakieś 2-3 godziny i ani jednego zwisu czy nawet zacięcia :).
Hehe, w takim razie jak dobrze pójdzie jutro do sklepu po pełną wersję :)!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2