Teraz jest 26 lis 2024, 11:27

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sie 2005, 22:54 

Problem mam następujący (właściwie to nie problem,ale...)

Chciałem odnowić troszkę oblicze kompa, ale nie stać mnie na zakup grafiki i procka jednocześnie. Mam kasę tylko na jedno.

Więc w co bardziej opłaca mi się zainwestować w CPU (obecnie mam Athlona XP 2500+, nie kręcony, działa na 1,82 GHZ), czy w grafikę (obecnie Gigabyte Radeon 9550 128bit/128 RAM, kręcony na
374 GPU/253 Memo)?? (do tego w komplecie mam 1 GB RAM)

W portfelu mam 400-500 zł. Co warto za tą kasę kupić

Jednocześnie chciałem zapytać fachowców 8) czy opłaca się już inwestować w 64 Bity, PCI Express itp. czyli jednym słowem, czy czeka mnie wymiana płyty głównej ( w przypadku gdybym zdecydował się na nową kartę grafiki)??

Tytuł:
PostNapisane: 18 sie 2005, 23:07 

Bierz nowa grafe, choc za ta kase ciezko bedzie cos sensownego, najlepiej dozbieraj troche grosza i np GF6600GT.

W 64bit dla gracza nie oplaca sie, chyba ze zmieniasz calego kompa, to wtedy przyszlosciowo mozna pomyslec, tak samo z PCI-E.

Tytuł:
PostNapisane: 18 sie 2005, 23:14 

Miałem taki sam konfig jak Ty i podobny dylemat
Zainwestowałem w GF 6800 i jest o niebo lepiej niż na Radeonie 9550.
Procesor możesz narazie spokojnie i bezpiecznie podkręcić na 2200 mhz (tylko zadbaj o chłodzenie) i na jakiś czas wystarczy.

Na 64 bity przyjdzie jeszcze czas.... :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 00:34 

Jeżeli koniecznie chcesz cos zmieniać w tym kompie już teraz to IMO grafę (radeon 9800 pro szafirka powinien stykać, chociaż teraz ceny spadły więc myślę ze za 500 zł dostaniesz nawet coś lepszego).

Cytuj:
W 64bit dla gracza nie oplaca sie, chyba ze zmieniasz calego kompa, to wtedy przyszlosciowo mozna pomyslec, tak samo z PCI-E.

Zmieniając całego kompa nie ma nawet co się zastanawiać tylko brać własnie 64bit platformę z PIC-E. Dosyć szybko wchodzi już jako nowy standard.

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 08:27 

Gonzales napisał(a):
Procesor możesz narazie spokojnie i bezpiecznie podkręcić na 2200 mhz (tylko zadbaj o chłodzenie) i na jakiś czas wystarczy.

:wink:

Próbowałem go podkręcać przez FSB (mnożnik oczywiście zablokowany), ale niestety było bardzo dużo zwisów podczas gry w BF2, zanim jeszcze doszedłem do 2 GHz (mój RAM to 2x 512 Twinmos 400Hz). Chłodzenie mam Arctic Cooling 2TC - może to za mało?
Nie eksperymentowałem jeszcze z napięciem - troszkę się tego obawiam.

Możesz mi powiedzieć jak podkręcałeś swój procesor (pewnie zwiększałeś napięcie - interesuje mnie przy jakiej częstotliwości i o ile)??

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 09:40 

A jakie masz mobo? Jak mocno podkrecales, ze miales zwisy? Jaka masz temp procesora przy defaultowych ustawieniach? Jakie napiecie na procku oraz o jaki skok mozesz je zwiekszac i do ilu? Czy masz mozliwosc takze dac wieksze napiecie na pamieciach RAM oraz na AGP? Czy masz mozliwosc ustawienia na sztywno w mobo odpowiedniego/standardowego dzielnika dla PCI/AGP?

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 10:31 

snail napisał(a):
A jakie masz mobo? Jak mocno podkrecales, ze miales zwisy? Jaka masz temp procesora przy defaultowych ustawieniach? Jakie napiecie na procku oraz o jaki skok mozesz je zwiekszac i do ilu? Czy masz mozliwosc takze dac wieksze napiecie na pamieciach RAM oraz na AGP? Czy masz mozliwosc ustawienia na sztywno w mobo odpowiedniego/standardowego dzielnika dla PCI/AGP?

Więc jadąc od początku:
Płyta to ASUS A7V600-X (proc Athlon Xp 2500+ {1,82GHz})
Podkręciłem do prawie 2 GHz( już o tym pisałem), ale przy tym ustwaieniu zwisy były od razu.
Przy miniejszym taktowaniu też się zdażały dość często (zero komfortu z gry)
Temperatura procka na default to około 52 stopni - mierzona przy pomocy aplikacji dołączonej do płyty: ASUSProbe (nie wiem czy można jej wierzyć)
Napięcia nie zmieniałem, więc jest stanadarowo 1,65V (takie ustawienie jest w BIOS'ie, co ciekawe program CPU-Z pokazuje,że mam 1,76V), następna wartośc jaką mogę ustawić to 1,7V, czyli dozwolone skoki to 0,05V.
Co do Twoich pytań o napięcie na RAM , AGP i dzielnika, to nic takiego nie znalazłem w BIOS'ie (może źle szukałem). Poszukam w sieci informacji o płycie na ten temat, bo troszkę mnie zaskoczyłeś tymi szczegółami i muszę się dokształcić :)

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 10:59 

na tej plycie z tym chipsetem nie ustawisz na sztywno dzielnika pci/agp 33/66MHz przy kazdej wartosci FSB (oczywiscie pomijajac 100/133/166/200), zreszta jak na kazdej z chipsetem VIA pod amd XP. Jedynie plyty z chipsetem kt880 maja jakby namiastke blokady agp (pracuje asynchronicznie do podkreconego FSB - opcja w BIOSie) ale do konca nikt tego nie potwierdzil ze to jest wlasnie "ta" blokada PCI/AGP.
Ale wracajac do tematu. Jak na taki procek to temp jest wysoka - przy jego 100% obciazeniu moze dochodzic do zwisow ale ovkorz nie musi.

Na Twoim miejscu zanim zaczalbym bawic sei w podkrecanie, zalatwilbbym sobie lepsze chlodzenie. Mam tego procka i temp nie przekracza w spoczynku 42-44stopni (a chodzi na FSB 185MHz, przy vcore 1.85V). Chlodzenie jakie mam to: PENTAGRAM FREEZONE QC-80 Cu, a mobo to asus a7v880.

Co do zwiekszania napiecia dla agp i pamieci to smialo mozna podniesc o 0.2V :>

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 11:23 

Co do tej temperatury to nie jestem pewien czy ASUSProbe mierzy ją prawidłowo. Może polecisz mi jakiś programik do jej pomairu?

A co do 1,85V, to mówimy o napięciu na procesorze??

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 11:38 

http://www.almico.com/speedfan.php < dobry program :)

Co do PCI/AGP przy fsb200 przeciez będzie 33/66 - a na takie powinieneś wrzucić (11x200 = 2200MHz / Athlon 3200+).

Tak, 1.85V to napięcie na procku (ramy mają coś koło 2.7V). No i pamiętaj o zabawie z chłodzeniem, bo napięcie będzie wyższe no i MHz.

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 11:46 

Dobry masz zasilacz chociaż?

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 11:52 

zawsze mozesz w BIOSie sprawdzic temp ;) w sumie tez uzywam asusprobe i poki co jeszcze mnie nie zawiodl ;] a wartosci temp staralem sie porownac - BIOS - asusprobe - roznic praktycznie nie ma.

Miejmy nadzieje, ze temp jest zczytywana bezposrednio z procesora niz z czujnika pod nim - wtedy rzeczywista temp procesora bylaby wyzsza o kilka stopni ;/ Nie znam dokladnej specyfikacji Twojej plyty dlatego moge sobie pogdybac ;) W ostatnim przypadku jak nic musialbys zmienic chlodzenie

Cytuj:
A co do 1,85V, to mówimy o napięciu na procesorze??

tak

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 12:23 

szybciutko zmieniaj 9550 na 9800PRO wydatek rzedu 500zl z malym groszem. a gra przeniesie Cie do innego swiata tak pod wzgledem plynnosci jak i jakosci grafiki. jednym slowem na takim kompie bedzie wszystko sliczne. pozdrawiam i do zobaczenia na polu walki

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 12:37 

Dobra rada-poczekaj miesiąc na spadek cen 6600GT albo 6800-do zmodowania ale musisz pamietac o dobrym zasilaczu,a to wydatek min 150 zł. do tegto procek na 2200( zmiana FSB 166->200) i do tego jakis pentagramik za około 80 zł. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 12:47 

a czy ktos z szanownych forumowiczow widzial porownanie R9800PRO z 6600 najlepiej w BF2 ewentualnie jakies inne benchmarki, bo przeszukuje neta i jakos na nic ciekawego nie trafilem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2