Teraz jest 21 lut 2025, 19:50

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2005, 13:55 

mapki z bf1942 zawsze tyle samo jakies30 sekund no 40 może i tak jest od 512ramu w góre :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2005, 14:59 

No niekoniecznie (ale tutaj przypadek z Desert Combat :) ).
Kiedy przechodziłem z Desert Combat na Battlefield 2 zmieniłem też RAM z 512MB na 1536MB. Dodam tylko, że pod koniec DC byłem jednym z ostatnich, którzy się ładowali na mapę. Kiedy niecały miesiąc temu odpaliłem Battlefield 1942 i wszedłem na serwer DC po każdej zmianie mapy byłem pierwszy :shock: i trwało to... no nie zdąrzyłem wstać z fotela i pójść po coś do picia, a to mi zajmuje naprawdę niewiele... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2005, 15:04 

Hynol napisał(a):
Przepustowość AGP (PCI-E) - im wyższa tym szybciej.

Kulą w płot z tym stwierdzeniem 8)
Zobacz sobie przepustowość pamięci nawet dla AGP 2x i oblicz ile trwa wypełnienie nawet 256MB na karcie teksturami. 0,5s ? Pokaż mi dysk który odczytał by 256MB w 0,5s :) Prędkość AGP/PCI-E nie jest tutaj żadnym wyznacznikiem prędkości wczytywania mapy.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2005, 15:47 

co do uwierzytelniania to lepiej zdefragmentujcie swoje Twardziele :)

ja mialem podobny problem, wieki trwala weryfikacja po zdefragmnetowaniu dysku programem DirmsGUI lub DirmsSerivice o dziwo weryfikacja skrocila sie do max 20 sekund i nie wazne jaki serw, polaczenie ( mam LAN cos kolo 3Mbit/s ) :)
A dodam ze mam stary HDD Caviar 80Gb 8Mb cache 7200 obrotow na IDE :)

pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 14 lis 2005, 12:43 

Ja zauważyłem tylko jedną przypadłość tej weryfikacji. Jestem na DSLu z TPSA w sieci z 10 userami. Jak wyłacze na serwerze emule i widze że nie ma nikogo czyli mam praktycznie całe łącze (1024/256) dla BF2 to weryfikacja trwa max 30 sek. jezeli jednak łącze jest zawalone co sie pozniej przeklada na max pingi i lagi to optymalizacja trwa czasami i z 1 min...

a ten caviar z 8mb i 80 GB to nie taki stary.. dobry sprzet nei gadaj ;-) cichy i szybki...

Tytuł:
PostNapisane: 14 lis 2005, 19:12 
Moderator forum

PhoeniX napisał(a):
Hynol napisał(a):
Przepustowość AGP (PCI-E) - im wyższa tym szybciej.

Kulą w płot z tym stwierdzeniem 8)
Zobacz sobie przepustowość pamięci nawet dla AGP 2x i oblicz ile trwa wypełnienie nawet 256MB na karcie teksturami. 0,5s ? Pokaż mi dysk który odczytał by 256MB w 0,5s :) Prędkość AGP/PCI-E nie jest tutaj żadnym wyznacznikiem prędkości wczytywania mapy.

Kulą w płot z tym komentarzem. Zrób sobie mały test a zobaczysz że różnica jest i wynosi jakieś 20 procent. Zanim coś sobie policzysz na karteczce - sprawdź praktycznie - może się okazać że różnice są istotne.

Tytuł:
PostNapisane: 15 lis 2005, 13:04 

różnica pomiędzy AGPx8 a PCIe jest kompletnie nieistotna

liczy się ilość pamięci na pokładzie oraz jej przepustowść
np.
jak miałem 256MB x2 w dualu DDR266 to ładowanie dowolnej mapy z teksturami na medium trwało niemal wieczność (pomijam już fakt że gra dalej doczytywała podczas gry i cieło ostro)
po zmianie na 512MB x4 w dualu DDR400 nawet przy teksturach na high mapy ładują się poniżej 30s (co dodatkowo się skraca gdy podbijam im taktowanie)
wbudowany kontroler pamięci w A64 też napewno dorzuca tutaj swoje 3 grosze
zato weryfikacja uległa tylko nieznacznemu skróceniu

o ile wcześniej wchodząc do gry zdażało się już że jakaś flaga jest przejęta (np. przez amerykanów na wake island) to teraz zawsze jestem pierwszy (choć trafiają się osoby pojawiające niemal równocześnie ze mną)

Tytuł:
PostNapisane: 15 lis 2005, 18:15 
Moderator forum

Kolec napisał(a):
różnica pomiędzy AGPx8 a PCIe jest kompletnie nieistotna

Sprawdzałeś? Jako że chyba nie ma płyt z AGP i PCI-E jednocześnie trudno porównać. Ja byłem zdziwiony różnicą w AGP X4 i X8, więc wnioskowanie a priori nie sprawdza się w przypadku szyny karty graficznej.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lis 2005, 18:56 

nie - sam tego nie testowałem ale w momencie wypuszczenia na rynek nowych MoBo z złączem PCIe oraz dostosowanych na nie kart graficznych, na b.dużej ilości portali hardware'owych porównywano wydajność tych samych układów graficznych w wersjach AGPx8 i PCI-Ex16
skok wydajności był w granicy błędu pomiarowego

niewiem jak jest w najnowszych tytułach - być może programiści niektórych gier zaczeli wykorzystywać zalety architektury PCIe

co innego różnica pomiędzy AGPx8 a AGPx4, tyle że o ile pamiętam żadna z kart graficznych na AGPx4 nie uciąga BF2
to zresztą miałem okazję kiedyś przetestować na włąsnej skórze jak mi się niechcący przestawiło na x4 :P (dla radeona 9800pro spadek wydajności wyniósł ok. 30%)

pozatym tutaj chyba chodzi o początkowe ładowanie tekstur z HDD do ramu a nie o prędkość przesyłu danych pomiędzy ramem a GPU - to już raczej wpływa na płynność grania a nie szybkość ładowania mapy

a co do MoBo posiadającej obie szyny naraz to jest chipset firmy ALI o nazwie ULi M1695 który posiada takie wsparcie (bo Via K8T890 to chyba tylko jedno albo drugie, nigdy oba naraz)
jak narazie jedynie ASROCK pokusił się na wypuszczenie płyty z tym chipsetem, nawet niejest to drogie bo kosztuje ok 250zł, ale ponoć jest z tym sporo problemsów
http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=4241&katid=59&grupa=368

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2005, 11:40 

Mi się dłużej weryfikują dane niż mapka wczytuje :D

Tytuł: Więcej RAM
PostNapisane: 18 lis 2005, 23:46 

Sztywny_pl napisał(a):

...a wiesz, że u mnie jakoś też... :lol:

Witam Wszystkich,
czas oczekiwania na załadowanie mapy to w 95% kwestia ilości posiadanego RAM. Co prawda w BF2 zacząłem pogrywać regularnie od 2 tygodni i jestem jeszcze "zielony" :lol: jednak od kilku lat bawię się w multiplayer'y i jak do tej pory to wszystkie one miały jedną wspólną cechę : im więcej RAM tym ładuje się szybciej, jakość gry lepsza, lagi mniejsze (zdziwko? ) ano mniejsze bo spora część -ogólnie rzecz ujmując- opóźnienia (ping) powstaje w naszych kompach a nie na łączach...itd.

Więcej RAM poprawi sprawność kompa więc i działanie BF2 zyska na jakości. Nieszukałem dotychczas komend consoli, które określają ilość "używalnego" RAM'u przez BF2 jednak zapewne takie różne parametry można samemu definiować i po kilku testach dobrać wartości najkożystniejsze dla konkretnie zbudowanego kompa :wink: (dla tych mniej konkretnych kompiuterów :lol: też pomoże :wink: :wink: :wink: )

Pozdr. all

Tytuł: Re: Więcej RAM
PostNapisane: 19 lis 2005, 00:08 
Moderator forum

EvilScout napisał(a):
lagi mniejsze (zdziwko? ) ano mniejsze bo spora część -ogólnie rzecz ujmując- opóźnienia (ping) powstaje w naszych kompach a nie na łączach...itd.

A to jest bardzo ciekawa teoria. Szczególnie jak się trace routa albo ping plotera włączy. Pomijam już próby gry w lokalnej sieci - ehh te pingi nie do zniesienia. Zresztą nevermind - świat byłby nudny bez takich teori.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2005, 12:42 

Sztywny_pl napisał(a):

U mnie to samo :lol:
A mi sie cos wydaje ze sama weryfikacja nie trwa az tak dlugo. Mam taką teorie ze gra dalej wczytuje mapke a my na monitorach widzimy juz weryfikację danych. Panowie z EA chcieli uniknąc narzekan userów na długi czas wczytywania mapek i zrobili taki trick.

Tytuł: Re: Więcej RAM
PostNapisane: 18 gru 2005, 19:51 

Hynol napisał(a):
A to jest bardzo ciekawa teoria. Szczególnie jak się trace routa albo ping plotera włączy

Hej,
w temacie pingu (ogólnie opóźnienia gry) dodam jeszcze, że jeśli choci o komp to dla przykładu nawet myszka generuje opóźnienie(klawiatura,itd.). Ping wyświetlany w grze +wydajność naszego kompa+wydajność serwera = ogólne opóźnienie. Badanie tras pakietów ? ok. ja tylko napisałem co wg. mnie ma znaczenie w grze a czy tak nepewno jest to każdy przecież sam widzi w czasie gry. B2 nie pozwala wyraźnie tego zaobserwować bo mapy są duże , potyczek bezpośrednich z piechurami przy minimalnych odległościach stosunkowo mało. Natomiast pojazdy są na tyle duże i łatwe do trafienia, że do pewnego stopnia rekompensuje to różnicę miedzy czasem wystrzału a dotarciem do celu i nie zwraca się na to uwagi (pomijam fakt istnienia charakterystycznych cech każdej broni bo to jest nie do zmienienia przez szanujących się graczy :wink: )
Aby się jeszcze bardziej pogrążyć w temacie to idąc dalej szlakiem opóźnienia :wink: można każdemu z nas zmierzyć czas reakcji (oko=> mózg=>ręka ==>> akcja (np. strzał) i dalej idąc : myszka, komp, łącze,serwer.... oj mamusiu chyba psycha mi siada :roll: :lol:

pozdr all

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2005, 21:45 
Moderator forum

Sportowiec, z dobrym refleksem ma czas reakcji na bodziec około 14 ms. Całość opóźnienia po stronie użytkownika (oko - ręka - myszka - komp - sieciówka) wynosi pewnie około 16-18 ms maximum. Jednak pamiętajmy że mowa tu o reakcji na bodziec (nagle pojawia się przed nami przeciwnik) a nie na akcje ciągłą (śledzenie celu przez krótki czas), w której ludzki mózg jest w stanie kompensować różnice wynikające z "organicznego laga". Inaczej ciężko by się grało w ping-ponga.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2