Teraz jest 27 lis 2024, 12:31

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13 lut 2006, 18:36 
Moderator forum

Geometria to złożoność obiektów w grze. Wytłumacze ci to na przykładzie BF1942.
Jak masz niską będziesz widział kształt czołgu (jego pancerza itp). Jak właczysz wysoką - zobaczysz poszczególne nity (przy niskiej były one pomijane). Podobne z BF2 - przy wysokiej geometrii obiekty będą składały się z większej ilości detali. Zarówno postacie graczy, pojazdy, jak i budynki i teren.

Poczytaj, bo warto. Do tego s.ą obrazki byś widział o czym oni piszą:
http://www.tweakguides.com/BF2_1.html

Bez karty muzycznej da się grać, ale jest ciężko. 40% zabawy pochodzi od dźwieku. Nie tylko widzisz przeciwników, ale także ich słyszysz. Słuszysz latające heli (więc się chowasz pod dach), jeżdżące czołgi (czekasz aż przejedzie i pakujesz mu rakiete w doope). Anyway - trudno uwierzyć, że nie masz dźwięku. Może nie masz karty muzycznej, jednak od wielu lat jusz praktycznie każda płyta ma wbudowaną kartę muzyczną. Jeżeli masz P4 2.4 to na 95% twoja płyta tesz takową ma. Dla BF-a wystarczy. Sam gram na zintegrowanej...

Tytuł:
PostNapisane: 14 lut 2006, 01:35 

Co do ustawień- być może coś skopałem... Zobacze i zmienie to i owo. U mnie problem jest taki, ze single chodzi mi nawet na high (wszystko oprócz AA i anzio), a w multi mapki juz na srednich się wieszają. W każdym razie - wole grać na low, przynajmniej do czasu skompletowania nowego kompa ;).

A co do P4... Można mniej więcej powiedzieć tak:
Athlon 3000+ odpowiada wydajnościowo mniej wiecej P4 3,2 Ghz (Prescott, L2 2048 kb). Pomijam milczeniem fakt, ze P4 jest o 300 zł droższe...

I tu zaczynają się ciekawe rzeczy dziać, bo dochodzimy do overclockingu. Jeśli w P4 zwiększenie FSB daje nieznaczne efekty (sprawdzone empirycznie... dodanie do mojego proca 500 mhz dało taki jedynie efekt, ze można było wyłączyć grzejniki w pokoju - i tak ciepło było) to w Athlonach pozwala na realne zwiększenie wydajności... I tak za owe niecałe 700 zł, które wydamy na 3000+ mamy wydajność rzędu P4 670 (3,8 Ghz; 2048 kb cache) i to na standardowym chłodzeniu z boxowej wersji proca... A jesli mamy lepsze chłoenie, np. Thermaltake Typhoon czy Arctic Cooling Freezer 64 Pro (odpowiednio 170 i 70 zł, ale ten pierwszy jest troche lepszy) mozemy pójść jeszcze dalej i z standardowych 1800 mhz uzyskać 2600-2700, co bije na głowe wszystko co jest w stanie zaoferować Intel (wliczając w to serie Extreme Edition za 4,5 tys zł...). A na dokładke mamy zapewnienie AMD, że Socket 939 będzie wykorzystywany jeszcze conajmniej 2 lata...

Co do kart dźwiękowych zintegrowanych - niedość, że na pewno ma to jeszcze zapewne z dźwiękiem 7.1 :mrgreen: ...

Tytuł:
PostNapisane: 14 lut 2006, 05:21 
Moderator forum

Fresherty napisał(a):
A co do P4... Można mniej więcej powiedzieć tak:
Athlon 3000+ odpowiada wydajnościowo mniej wiecej P4 3,2 Ghz (Prescott, L2 2048 kb). Pomijam milczeniem fakt, ze P4 jest o 300 zł droższe...

I tu zaczynają się ciekawe rzeczy dziać, bo dochodzimy do overclockingu. Jeśli w P4 zwiększenie FSB daje nieznaczne efekty (sprawdzone empirycznie... dodanie do mojego proca 500 mhz dało taki jedynie efekt, ze można było wyłączyć grzejniki w pokoju - i tak ciepło było) to w Athlonach pozwala na realne zwiększenie wydajności... I tak za owe niecałe 700 zł, które wydamy na 3000+ mamy wydajność rzędu P4 670 (3,8 Ghz; 2048 kb cache) i to na standardowym chłodzeniu z boxowej wersji proca... A jesli mamy lepsze chłoenie, np. Thermaltake Typhoon czy Arctic Cooling Freezer 64 Pro (odpowiednio 170 i 70 zł, ale ten pierwszy jest troche lepszy) mozemy pójść jeszcze dalej i z standardowych 1800 mhz uzyskać 2600-2700, co bije na głowe wszystko co jest w stanie zaoferować Intel (wliczając w to serie Extreme Edition za 4,5 tys zł...). A na dokładke mamy zapewnienie AMD, że Socket 939 będzie wykorzystywany jeszcze conajmniej 2 lata...

Jedno tylko wiem: Nie ma sensu dyskutowac z fanboy-em. Dla mnie EOT.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lut 2006, 11:44 

Dobra! Wymieniam kartę graficzną. Myślę o kupnie Gigabyte GV-NX66256DP2, ale nie wiem czy mi na niej gra pójdzie. Piszą, że wykorzystano w niej układ graficzny Geforce 6600, ale nie wiem czy to jest to samo co bym kupił zwykłego Geforce 6600. Na dodatek nie wiem czy ta karta obsługuje też złącza AGP, bo tylko takie mam. Pomóżcie! Co do dźwięku to kartę muzyczną już sobie kupiłem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2