Teraz jest 21 lut 2025, 23:29

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 24 mar 2006, 12:12 

Antyvir - symantec`a corpo
anty spya - spybot`a
Myslisz ze to ma wplyw ???

Tytuł:
PostNapisane: 25 mar 2006, 16:34 

Zainstaluj starsze sterwniki do grafiki (6.2). Mialem podobny problem w podstawce na najnowszych sterownikach (6.3) po jakis 15 minutach gry wieszal mi sie caly komp. Po powrocie na 6.2 wszystko wrocilo do normy.

Tytuł:
PostNapisane: 27 mar 2006, 09:23 

Tak zrobilem - odinstalowalem 6.3 i zainstalowalem 6.2. Niestety mam dalej zwiechy - mysle ze przeinstaluje jeszcze cala gre i zobaczymy... hmmm...

Tytuł:
PostNapisane: 28 mar 2006, 18:49 

Może wiele nie wniosę do dyskusji, jednak chciałbym zwrócić Waszą uwagę na pomijany najczęściej problem zasilania.

Bardzo często ludzie ładują w kompa różne wypasione graty, a jeżeli nie - to mniej wypasione, ale ładują. Nie zwracają przy tym uwagi na pobór prądu. Najtańsze i najprostsze zasilacze wcale nie dają tyle wat, ile podane jest na obudowie. Jeżeli nawet tyle dadzą, to i tak nie zawsze i nie porzez cały czas. Już kilkakrotnie spotkałem się z sytuacją, że wymiana zasilacza na lepszy, najlepiej markowy model, może rozwiązać wszystkie dziwne problemy. Sam nawet miałem z tym do czynienia na swoim kompie.

Jak mi kiedyś jeden koleś powiedział, że kupi sobie zasilacz za 300,- to mu odpowiedziałem, że musiał bym się ze schodów na łeb sp....ć, żeby sobie taki zasilacz kupć. Wtedy te proste kosztowały 60,-.

Minęło parę miesięcy jak podrałowałem do sklepu i kupiłem zasilacz za więcej niż 300,-. Teraz z perspektywy czasu uważam to za jedną z mądrzejszych decyzji w moim życiu. Takie zasilacze za 60,- to można sobie wstawić co najwyżej do prostego komputera biurowego.

Wracając jednak do tematu.
Mam BF2 z oboma dodatkami, ale ani do tej gry, ani do żadnej innej nie odstawiałem takich numerów jek opisane przez kolegów powyżej. BF2 od postawienia systemu prawie rok temu zainstalowałem tylko JEDEN raz. Potem były patche, które też po JEDNYM razie instalowałem. Później dodatek SF (JEDNA instalacja), no i ostatni patch 1.21 (JEDNA instalacja). EF - ściągnięcie i JEDNA instalacja. Żadne tam przeinstalowania gry, ani powtórne instalowania patchy.

Do czego zmierzam ?
Jeżeli Sniegen nie ma problemów z kiepskim zasilaczem, to według mnie wchodzą w grę już tylko trzy ewentualności :
1. Zwalony, lub źle skonfigurowany system;
2. Problemy z dogadaniem się wzajemnym jakichś podzespołów (coś się gryzie)
3. Obecność jakichś szkodników w komputerze (wirusy, trojany itp.)

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Po za jednym :
W instrukcji do EF owszem napisane jest o tym aby zainstalować podstawkę BF2, ale dotyczy to tych, którzy jeszcze tego nie zrobili. Nigdzie nie jest napisane, aby robić to ponownie. Tak samo jest z aktualnym patchem. Jeżeli ktoś np.: ma zwaloną Windę, to sobie może do śmierci grę przeinstalowywać, a i tak będzie miał ciągle te same problemy.

Apeluję : Czas skończyć z bezsensownymi instalacjami !

Tytuł:
PostNapisane: 28 mar 2006, 21:25 

W nawiazaniu:
- zasilacz mam spoko Zasilacz Topower 520W P5 Titanium
- co do windy to swierza instalka orginal plus wszystkie paki
- co do gryzienia przed dodatkiem EF wszystko chodzilo oki
- szkodniki i trojany itp codziennie skanuje kompa Ad-Aware i Spybot plus
Antyvir Symantec 10 Corporate edition

hmm moze fakt winda sie zle zainstalowala - ale jak wspominam bez EF chodzilo wszystko oki - a moze po tych instalacjach cos walnelo...

TERAZ ZAINSTALOWALEM WSZYTKO BEZ EF i zobaczymy :)

a tak nawiasem : PORADNIK DLA POCZATKUJACYCH.

Tytuł:
PostNapisane: 28 mar 2006, 23:12 

OK.
W takim razie może podsunę Ci jeszcze parę pomysłów. Załóżmy, że ponowna poprawna instalacja Windy i takaż konfiguracja wszystkich gratów nie rozwiąże Twoich problemów, wtedy proponuję wziąść pod uwagę również ewentualne :

1. Problemy z pamięcią
Jakie masz kości, ile, w jakim ustawieniu i czy przypadkiem któraś z nich nie jest uszkodzona;

2. Problemy z dyskiem
Chodzi o dysk na którym masz ustawiony plik wymiany i ewentualnie na którym masz zainstalowaną grę.

BF2 jest grą dziwnie napisaną. Ja np.: mam 1,5 GB RAMu. Teoretycznie cała gra razem z Windą powinna się w nim zmieścić. Jednak gra cały czas wozi się z danymi z dysku i netu do pamieci, potem z pamięci na swap, potem ze swapa do pamieci potem z netu....... itd. Plik wymiany też mam w wielkości 1,5 GB, jednak mam go na starym, wolnym dysku systemowym. To złe rozwiązanie. Znacząco obniża mi wydajność gry. Zmienię to, bo w najbliższym czasie zakupię nowy dysk i całego kompa przebuduję. Najlepszym rozwiązaniem, według moich analiz, jest przeznaczenie osobnej partycji na swap. Jeszcze nie zdecydowałem się do jego wielkości, czy powinien być duży, czy wręcz przeciwnie - mały. Jednak ten kierunek jest niewątpliwe słuszny.

Wracając do Twojego problemu : jeżeli okazało by się, że dysk z grą lub dysk z plikiem wymiany ma jakieś problemy techniczne - to mogła by to być poszukiwana przyczyna. Dodatkowo, jeżeli Twój swap jest razem z Windą lub innym danymi, na dysku na którym zachodzą zmiany (nawet poprzez drobne aktualizacje oprogramowania) - wtedy z pewnością może być on nadmiernie pofragmentowany, a nawet mieć za mało miejsca.

Spotkałem się z tym u siebie, jednak gra chodziła, chociaż często na początku wywalało mnie z serwera z komunikatem, że straciłem połączenie. Nie straciłem, po prostu dysk dawał z siebie wszystko, aby nadażyć z przewalaniem danych, ale nie dał rady ..... Łącze mam 1 MB z Chello i jest OK. Później grałem w necie już bez problemów, ale przy pierszej mapie to zawsze miałem to samo. Defrag znacząco poprawia sytuację z tym, że musze go systematycznie zapuszczać (co tydzień lub 2 tygodnie). Ale tak jest na moim kompie, przed modernizacją.

To tyle, co mi jeszcze przyszło do głowy.
Moje rozważania na temat położenia swapa nie oparłem jedynie na teorii, ale równiez na doświadczeniach innych graczy, którzy właśnie przy tej grze je docenili.

Tytuł:
PostNapisane: 29 mar 2006, 11:42 

Juz pisze bo w sumie moze na poczatku nie napisalem jakiego mam kompa :

- plyta : ASRock K8 939Dual-SATA2 ULI M1695
- procek : AMD Athlon 64 3200+ BOX (Socket 939) Venice
- pamiec : PDP Patriot LLK 2 x 1GB DDR 400MHz CL2-5-3-2 dual
- dysk : Samsung SpinPoint P120S 200 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ)
- k.grafiki HIS Radeon 9700 pro + Zalman zestaw VGA VF700-Cu
- obudowa: Big Tower Chieftec BA-01B-B-B
- zasilacz : Zasilacz Topower 520W P5 Titanium
- internet : Neostrada (bez limitu przepustowosci)

Swap mam ustawiony odrazu po instalce windy na sztywno na max ktory pokazywal czyli chyba jakies 4GB

Defragmentacja dbam o nia systematycznie :)

Dalej - jestem po 1 dniu testow wersji tylko anglojezycznej i bez EF i widze roznice :

- gra chodzi
- gra szybciej zdecydownie sie laduje - mapy
- poprawila mi sie celnosc - ale to moze subiektywna sprawa

Zobaczymy czy tak jak juz to pisalem wczesnie gra mi chodzila i przestala tak sie stanie czy nie.

Jezeli bedzie wszystko oki to doinstaluje EF po angielsku i zobaczymy.

Tytuł:
PostNapisane: 29 mar 2006, 18:52 

JUZ JEST !!!!! NOWY PATCH !!!!! 1.22 :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

CO to bedzie..... co to bedzie :lol: :lol: :lol:

Instaluje EF i Nowy patch :?: :?: :?:

Trzymajcie kciuki :D :D :D

oto link L I N K --->.

Tytuł:
PostNapisane: 29 mar 2006, 19:09 

I co dziala ci :?: :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 29 mar 2006, 20:13 

Jak narazie udalo sie :idea: :idea: :idea: :idea:
Zobaczymy za kilka dni 8) 8)

A tak Apropo Panowie z EA pisza cytuje:
"We're still hard at work on version 1.3..."
Tak jak mowil ktorys z kolegow wczesniej BEDZIE PAK 1.3 a potem ciekawe do ilu dojdziemy hmm.......

Tytuł:
PostNapisane: 29 mar 2006, 22:02 

Czy ich nie pojebało z tymi patchami .... przepraszam... ale już mnie one wk....ją.... niczego praktycznie nie poprawiają, jedynie powodują, że można znależć serwery do gry ( bo wszyscy przechodzą na nowego patcha ) i powodują , że gra jest mniej wydajna ... ręce opadają.... :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 30 mar 2006, 00:31 

wexel napisał(a):
Czy ich nie pojebało z tymi patchami .... przepraszam... ale już mnie one wk....ją.... niczego praktycznie nie poprawiają, jedynie powodują, że można znależć serwery do gry ( bo wszyscy przechodzą na nowego patcha ) i powodują , że gra jest mniej wydajna ... ręce opadają.... :oops:

tak to juz jest...do wszystkich gierek wychodza patche...po patchu 1.22 wydajnosc u mnie nieznacznie wzrosla :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwi 2006, 11:45 

wexel napisał(a):

A czy korzystałeś kiedyś z produktów Velve (Half 2, Counter Source itd.) ?
Tam patche są tak mniej wiecej co tydzień lub dwa. Jak ktoś sobie na nawo grę zainstaluje, to mu później co najmniej przez parę godzin ściągają się uakualnienia przez Steama. Z tego co wiem, nie ma tam możliwosci osobnego ściagnięcia jakichkolwiek uakualnień i zachowania ich na przyszłość. Wszystko Live.

Więc proszę nie narzekać. 8)

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwi 2006, 12:22 

PonuryPL napisał(a):
wexel napisał(a):

A czy korzystałeś kiedyś z produktów Velve (Half 2, Counter Source itd.) ?
Tam patche są tak mniej wiecej co tydzień lub dwa. Jak ktoś sobie na nawo grę zainstaluje, to mu później co najmniej przez parę godzin ściągają się uakualnienia przez Steama. Z tego co wiem, nie ma tam możliwosci osobnego ściagnięcia jakichkolwiek uakualnień i zachowania ich na przyszłość. Wszystko Live.

Więc proszę nie narzekać. 8)

naszczescie jest cosik takiego jak backup :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwi 2006, 23:32 

Fakt.
Ale backupować w tym przypadku chyba trzeba by było cały folder. Później po zainstalowaniu przekopiować go. No, sam Half 2, CS Source i DoD Source zajmują ponad 6,8 GB. Jeżeli to by zadziałało, była by to duża oszczędność czasu, ale nie miejsca. :wink:

Jeżeli EA weźmie przykład z Velve, to może w przyszłości nas to też spotkać. Na razie mamy już to cudo - EA Downloader, a później ........ :shock:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2