Teraz jest 23 lis 2024, 01:34

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wentylatorek
PostNapisane: 3 sie 2005, 17:17 

Witam, sorki ze tak czesto zakladam tematy ale probuje sie uporac z wszystkimi problemami jakie napotykam w BF2 ;)
Otóz grajac w BF2 po chwili gra wyraznie zwalnia do 15-18fps. Byl juz inny temat o tym ale to nie pomogło.
Dziś zobaczyłem że mój sempronek 24000+ 5minut po wlaczeniu ma 55stopni, 20minut pozniej nie spada ponizej 62stopni. W stresie (grajac np. w BF2) az boje sie pomyslec bo z pewnoscia nie mniej niz 65stopni. Nie znam sie na tym za bardzo, ale wydaje mi sie ze to zbyt duzo.
Myśle wieć ze spadek FPSow spowodowany jest przegrzewaniem sie procka i chce kupic jakis wentylatorek. O swoim wiem jedynie tyle ze ma 2100obr/min.

Chciałbym zebyscie:
- powiedzieli czy to rzeczywiscie moze byc spowodowane temperatura na procku
- porazili kupic jais super szybki wentylatorek ale w rozsadnej cenie (do 100zł), ale z tego co widzialem sai tanse
- czy radiatorki na RAMY cos daja?

:(

Ostatnio edytowano 3 sie 2005, 17:38 przez robal, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2005, 17:22 

Czemu to jest w "Problemy (BF: 2)"?

Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2005, 17:29 

rzeczywiście takie sytuacje mogą być spowodowane przegrzewaniem się procka... zdarzył ci restart po dłuższym graniu ??(restart kompa, jeśli sama gra się wyłączyła to oznacza problemy z grafiką ). Jeśli to grafa możesz sobie kupić turbinę odprowadzającą ciepło dużo lepiej niż wentylatorek jednak z doświadczenia kumpla wiem że to niezawsze pomaga...

napisz coś jeszcze może...

Bo ta ropa nie jest moja"

Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2005, 17:37 

Cytuj:
Czemu to jest w "Problemy (BF: 2)"?

A gdzie to miałem dać? Do "serwerów w bf2"?
Cytuj:

rzeczywiście takie sytuacje mogą być spowodowane przegrzewaniem się procka... zdarzył ci restart po dłuższym graniu ??(restart kompa, jeśli sama gra się wyłączyła to oznacza problemy z grafiką ). Jeśli to grafa możesz sobie kupić turbinę odprowadzającą ciepło dużo lepiej niż wentylatorek jednak z doświadczenia kumpla wiem że to niezawsze pomaga...

napisz coś jeszcze może...

Zadnych restartów ani wyjść do Windowsa nie odnotowałem ;)...wszystko jest ok. ale zauwazylem spadek FPS do 15 wraz ze wzrostem temperatury.
Mój komp to:
Sempron 2400+ nie krecony mnoznik 10 166mhz w FSB clocku
AtiRadeon 9550 128MB i bit
DDR 1GB TwinMos 400Mhz

Jezeli to temperatura proca to co myslicie tym wentylatorku
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4462

Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2005, 17:50 

U mnie podobny problem powodowało przegrzewanie się pamięci na grafice - troszkę za mocno je kręciłem.
Radiatorki na kościach na pewno nie zaszkodzą, a mogą pomóc (można je kupić całkiem tanio).
Wydaje mi się, że temperatura na Twoim CPU jest dość wysoka, ale nie jestem ekspertem. Może spróbuj przeczyścić wiatraczek z kurzu.

Ostatecznie myślę jednak, że wina leży w przegrzewającej się grafice.Sprawdź, czy pamięci lub GPU są gorące - najprościej przez dotyk.

PS. Mam taką samą kartę graf. jak Ty.

Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2005, 18:11 

Mnie nikt nie pobije ja mialem teperature na procku 79 C (Przy 80 C topia sie podzsespoly :). PC mi sie nie zrestartowal bo wylaczylem to ustwienie w biosie. W OSie wszystko uruchamialo sie ze zwolnionym tempem.

AMD ATHLON 1700+ XP

512 DDR RAM
GeForce4 4200Ti

Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2005, 18:14 

Grafika i pamieci nie wydaja mi sie gorace ale nie wiem czy takie powinny byc. A jaka ty masz temperature proca?

Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2005, 18:36 

robal ja rowniez mam w stresie 61-62 stopnie na procu. Barton 2800 +. Wlasnie jutro jade kupic nowe chlodzenie...co prawda amd ciesyz sie wiekszymi temperaturami niz intele ale lepiej jesli sie da to ja zbic. ja tam chce z 50 uzyskac ;P Miewam czasem restarty ale tylko w bf2 i nie zawsze(jak dzien upalny to sie zdarza) wiec jesli chcesz to zaczekaj do jutra/pojutrza a po zakupie powiem ci czy mi pomoglo ;]

Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2005, 18:41 

To jest całkiem normalna temperatura o ile jest to temperatura czytana z diody w procesorze. W przypadku 60-65C czytane z socketa to na procesorze będzie około 70-75C. Gorąco ale nadal nie powinno sie nic dziać bo jest to temperatura w normie.

Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2005, 18:47 

Ja osobiscie mam ten http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9872 i go polecam naprawde niely jest
temp na Procku Jakies 35 stopni w Stresie 40 ;] Moj Procek to Athlon2000XP+

PostNapisane: 3 sie 2005, 18:48 

robal napisał(a):
(..) sempronek 24000+ 5minut po wlaczeniu ma 55stopni, 20minut pozniej nie spada ponizej 62stopni. (...)

Jak na taki proc to powinna byc normalka :wink:

A tak na powaznie to AMD zawsze sie mocno grzaly, pomijajac A64. Jesli temperatura nie przekracza w stresie 65 stopnie to zabardzo niema sie czym przejmowac chociaz mozna zadbac o to aby bylo chlodniej.

Sam nie widze jakiegos zwiazki pomiedzy zpadkiem wydajnosci a temperatura. Jesli juz temperatura byla zbyt duza to objawialo by sie to niebieskimi ekranami, wyrzucaniem do pulpitu itp.

Co do sposobu obnizenia temperatury to na poczatek proponowalbym otworzyc obudowe i nakierowac na wnetrze taki stacjonarny wentylator domowy 8)

Nie sadze zby prockowi bylo za cieplo ale moze np nie wyrabiac czhipset plyty glownej, pamieci, dysk i inne elektroniczne swinstwa :P

Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2005, 18:55 

60 stopni to dosc normalne dla amd co nie znaczy, ze powolane. Wole wydac te 120zl na nowe chlodzenie i miec spokoj ;]

Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2005, 19:05 

Szymas^PL napisał(a):
Ja osobiscie mam ten http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9872 i go polecam naprawde niely jest
temp na Procku Jakies 35 stopni w Stresie 40 ;] Moj Procek to Athlon2000XP+

Nie wprowadzaj ludzi w bład tymi swoimi temperaturami bo sa one absolutnie nierealne. Na 100% masz odczyt z termistora pod procesorem i to bez korekcji pomiaru przez bios.Temperature procesora można podawać tylko jeśli płyta główna obsługuje pomiar z diody. W każdym innym wypadku będzie to temperatura powietrza przy procesorze czyli pomiar do niczego. 40C w stresie jest niemożliwe do osiągnięcia nawet na Celeronie 1.3Ghz który pobiera zaledwie 35W. Twój Athlon 2000+ to około 60W. Wentylatorek który masz siedzi również u mnie w kompie i przy 70-75W procesorze chłodzi do 65-70C w stresie.

Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2005, 19:37 

Cytuj:
wiec jesli chcesz to zaczekaj do jutra/pojutrza a po zakupie powiem ci czy mi pomoglo ;]

Poczekam z niecierpliwością
Cytuj:
Jak na taki proc to powinna byc normalka Wink

Niezłą mam maszyne co? :)

---

Włazłem do biosu i ustawiłem w FBS Clock 140Mhz ale gra sie ni uruchomiła
dałem 150Mhz i temperaturka była nizsza 54stopnie i FPSy wyzsze 25srednio, ale chciałbym uzyskac 30bo przy takich nie widze juz zbytnch 'skokow'

Tytuł:
PostNapisane: 3 sie 2005, 19:48 

robal napisał(a):
Włazłem do biosu i ustawiłem w FBS Clock 140Mhz ale gra sie ni uruchomiła
dałem 150Mhz i temperaturka była nizsza 54stopnie i FPSy wyzsze 25srednio, ale chciałbym uzyskac 30bo przy takich nie widze juz zbytnch 'skokow'

A Twoja płyta główna ma blokade taktowania PCI/AGP ?
Bo jeśli nie to taka zabawa z niestandardowymi FSB może Cię kosztować np. utrate danych z dysku albo w bardziej radykalnych przypadkach nawet uszkodzenia kart na PCI i AGP.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2