Teraz jest 23 lis 2024, 05:17

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 wrz 2005, 20:08 

Rozmawiając na teamspeak, wszyscy, słyszą to co mówie + wszystkie dzwięki które powinienem słyszeć ja(czyli wszelkie odgłosy z gier itp.).
Problem/pytanie - jak sprawić, żeby inni na ts słyszeli tylko mój głos(a nie naprzykład odgłosy strzelaniny z battla)

Zapobiegawczo: tak lolku gram na słuchawkach i mam gadanie na guzik :P

Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2005, 20:13 

I masz karte Creative :F .

Napisz do mnie na gg to Ci pomoge :]

Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2005, 20:21 

Relatec A`97, wbudowana

PostNapisane: 5 wrz 2005, 14:22 

Jelcyn napisał(a):
Rozmawiając na teamspeak, wszyscy, słyszą to co mówie + wszystkie dzwięki które powinienem słyszeć ja(czyli wszelkie odgłosy z gier itp.).
Problem/pytanie - jak sprawić, żeby inni na ts słyszeli tylko mój głos(a nie naprzykład odgłosy strzelaniny z battla)

Zapobiegawczo: tak lolku gram na słuchawkach i mam gadanie na guzik :P

Masz kiepskie sluchawki, kolego. Musisz zainwestowac w nieco lepszy sprzet, najlepiej takie "nakladane" na uszy, albo zwykle, ale troche lepszej firmy, niz np. Encore czy Trace za 30 zl. Po prostu mikrofon zbiera Ci odglosy ze sluchawek. Innym tego objawem moze byc echo (Twoj rozmowca slyszy sam siebie).

---
resp.

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2005, 14:30 

W mikserze audio, właściwości Nagrywania, zobacz co jest źródłem dzwięku nagrywania. Hint: Powinien to być mikrofon.
Opisywany przez Ciebie efekt jest częstym problemem niedoświadczonych posiadaczy SBLive gdzie jedynie słuszne drivery Creative ustawiają to na WhatUhear - czyli wszystkie możliwe źródła na raz.

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2005, 19:48 

respect0r czy headset logitecha dostępny w mediamarkt za 130 ileś złotych to nadal za słabe słuchawki?i zapewniam Cie, że mic nie zgarnia dzwieku z słuchawek (sprawdzałem poprzez nagrywanie dzwieków podczas gry mając wyłączone słuchawki - efekt nagrałem odgłosy z gry)...

Piasecznik nie znam sie na temacie, ale wydaje mi sie, że nie jestem posiadaczem SBLive i drivery Creative raczej mnie nie dotycza....jak już napisałem posiadam karte dzwiekową wbudowaną w płyte główną, Relatek AC`97 Audio z driverem o numerku 5.10.00.5750 a moim kontrolerem audio(czy jakoś) jest nVidia(0059) i o ile pamiętam (jako, że byłem posiadaczem SBLive) mikser audio dostępny jest jedynie do produktów Creative.

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2005, 20:02 

Mam to samo zaraz po reinstalce windy tak jak powiedział piasek wchodzisz w menadzer dzwieku czy jak to nazwac

==> OPCJE
==>Własciwosci
==> Nagrywanie
odznaczasz wszystko oprócz mikrofonu idziała

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2005, 22:40 

ni ch....yy znaczy nie działa/nie pomaga:P

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2005, 01:43 

Jelcyn napisał(a):
respect0r czy headset logitecha dostępny w mediamarkt za 130 ileś złotych to nadal za słabe słuchawki?i zapewniam Cie, że mic nie zgarnia dzwieku z słuchawek (sprawdzałem poprzez nagrywanie dzwieków podczas gry mając wyłączone słuchawki - efekt nagrałem odgłosy z gry)...

Takie czarne z mikrofonem z prawej strony? hehe - te zdecydowanie nie sa za slabe, bo wlasnie na takie zmienilem po poprzednich no-name'ach (Encore czy inna Manta) i u mnie problemy zniknely jak reka odjal... W takim razie nie mam pojecia co to moze byc. Nie sadze, zeby ustawienia miksera w windowsach, bo nawet jesli masz powlaczane wszystkie wejscia, to i tak przeciez mikrofon masz podlaczony do jednego z nich (np. do Mic-in, a Line-In jest puste).

---
resp.

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2005, 09:44 

No i to jest właśnie najczęstszy błąd, ludziki mylą właściwości odtwarzania z właściwościami nagrywania.
We właściwościach nagrywania można wybrać tylko jedno źródło dźwięku.
Aby zobaczyć właściwości nagrywania wchodzimy do miksera windows (nazywany także Regulacja głośności), w menu klikamy Opcje/Właściwości
i tutaj mamy pole do popisu:
po pierwsze, należy upewnić się że poprawnie wybrane jest urządzenie miksujące
po drugie wybieramy w ramce "Ustawienia głośności" opcję Nagrywanie
po trzecie zaznaczamy na dolnej liście wszystkie dostępne urządzenia.
Po kliknięciu OK, mikser pokarze suwaki ŹRÓDEŁ DŹWIĘKU.
Wybieramy tutaj mikrofon, możemy tu też wyregulować czułość mikrofonu (to dla tych których za słabo albo za mocno słychać na TS).
Jeśli mimo maksymalnego ustawienia suwaka mikrofonu nadal nas słabo słychać na TS, w Menu Opcje klikamy Sterowniki Zaawansowane.
Pod suwakiem mikrofonu powinien pojawić się guzik Zaawansowane gdzie możemy kliknąć na +20dB Mic Boost (różnie dla różnych kart muz).
To było by na tyle, dziękuję za uwagę.

Tytuł:
PostNapisane: 7 wrz 2005, 18:07 

ale mnie całkiem dobrze słychać, tak jak napisałem, oprócz mnie słychać też każdy wystrzał/dzwiek z battla/innej gry i w tym jest problem....

Wyjaśnie jeszcze raz:D
nadawca -> Klikam "x" odpowiedzialny u mnie za mówienie - > mówie
Odbiorca ->słyszy mnie, ale dodatkowo słyszy w co akurat gram, i czy na przykład jade czołgiem, lece helikopterem, zabijam mobki w L2

nadawca -> kilkam "x" odpowiedzialny u mnie za mówienie, z odłączonym od kompa mickiem i słuchawkami (głośnikami i całą resztą(jestem głuchy i niemy))
odbiorca ->słyszy odgłosy z gry

co do rady Piasecznika
Mnie dotyczy tylko drugie zadnie, i tak mam wybrane tylko jedno źródło dzwieku. Reszta o ile sie nie myle dotyczy jakości dźwieku (nadawce słychać za cicho/głośno).

Problem nadal aktualny:)

P.S. jeśli ktoś nadal nie rozumie mojego problemu zapraszam na tsa:P

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 10:44 

Jelcyn napisał(a):
co do rady Piasecznika
Mnie dotyczy tylko drugie zadnie, i tak mam wybrane tylko jedno źródło dzwieku.

Próbowałeś wybrać ich więcej?
Jeśli się uda, to znaczy że nie jesteś we właściwościach nagrywania, a we właściwościach odtwarzania.
80% ludzi myli te dwa okienka, często są one prawie identyczne.
Problem polega na tym że we właściwościach odtwarzania, znaczek przy urządzeniu oznacza wyciszenie danego urządzenia a we właściwościach nagrywania oznacza wybór urządzenia jako źródło dźwięku do nagrywania.

Jest jeszcze jeden sposób na wejście do okna właściwości nagrywania. Może będzie on bardziej przejrzysty dla niektórych.
W panelu sterowania (widok klasyczny) jest taka ikonka "Dźwięki i urządzenia Audio", klikamy ją dwukrotnie lewym przyciskiem myszy, przechodzimy do zakładki Audio.
Widzimy tu trzy sekcje:
Pierwsza od góry to Odtwarzanie dźwięku
Środkowa to Nagrywanie dźwięku
Należy upewnić się że Urządzenie domyślne w tej sekcji jest poprawnie wybrane. Mamy w tej sekcji także guzik Głośność. Po kliknięciu na nim lewym przyciskiem myszy pojawi nam się mikser windows z właściwościami nagrywania. Tu należy wybrać mikrofon jako źródło dźwięku.
Jeśli tak jest a mimo to słychać dzwięki z gry mimo wyłączonych wszystkich urządzeń zewnętrznych, to karta muzyczna jest uszkodzona lub sterowniki do karty mają błąd.

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 19:40 

Ararararararararara

Byłem we właściwościach, może to niektórych zdziwi, ale naprawde potrafie wykonywać instrukcje (okok, Navy nie odzywaj sie w tym topicku:P). Mam styczność z kompami dobre 8 lat, może to mało, może dużo, ale wiem, jak zmienić z właściwości odtwarzania na właściwości nagrywania klikając pustą kropke.
Owszem nie załapałem co to mikser audio, kojarzyło mi się to z jakimś tam pstrogramikiem dawanym razem z sterami do SBLive, ale po instrukcji Dandiego załapałem temat, sprawdziłem czy pomaga, i nie nie pomaga.

Jeśli problem leży w sterownikach(bo płyty głównej dla takiego bubla zmieniać nie będe) mój problem jest nadal aktualny

Strefa czasowa: UTC + 2