Teraz jest 17 lut 2025, 13:59

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mysz i BF2.
PostNapisane: 11 lis 2005, 17:16 

Witam.
Na wstepie komp:
3800+ x2
2gb ram
6600 gt
sys - xp 64

Taki dosc dziwny problem mam.

Kiedy stane piechociazem w miejscu i zaczne sie obracac ekran przycina.

Nawet na niskich ustawieniach i rozdzielczosciach kiedy mam kilkadziesiat klatek na sekunde to wystepuje. Natomiast kiedy wejde do helikoptera i zaczne obracac sie nim w miejscu obraz jest plynny. A wiec nie jest to zwiazane z wydajnoscia komputera. Tak samo nie wystepuje to kiedy obracam wierzyczka w czolgu poniewaz tam jest wygladzanie ruchu myszki.

Po wielu testach doszedlem do zrodla tego problemu. Obsluga myszki w BF2. Problem wystepuje wszedzie tam gdzie obraca sie za pomoca myszki ale nie ma wygladzania jej ruchu. Czyli piechota czy np. samochody.

Jak porownam ruch kursora myszki, w menu glownym przed rozpoczeciem rozgrywki do ruchu kursora myszki w menu wyboru klasy juz w samej grze to roznica jest ogromna. W menu do wyboru klasy poprostu wyraznie widze ze kursor myszki nie porusza sie plynnie. Wiec albo cos mi sie w kompie gryzie albo obsluga myszki w BF2 pozostawia wiele do zyczenia.

I nie jest to wina myszki bo wszedzie dziala dobrze. Pozatym jest to Razer Diamondback a port usb podkrecilem dzisiaj do 1000hz wiec mysz jest szybka. Testowalem tez inna mysz na porcie ps2 i bylo to samo.
Na jednego gracza takze to wystepuje wiec nie jest to zwiazane z siecia.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2005, 19:07 

Hmm a moim zdaniem to wina grafiki mi tez tnie obracanie sie jak jestem na wodzie(lodka lotniskowiec) a jak juz na ladzie to ladnie chodzi wszystko

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2005, 19:23 

No nie zabardzo. Po pierwsze wystepuje to nawet w 800x600 z wszystkim na Low na mapie dla 16 graczy na singla. Po drugie moge wejscc do helikoptera i zaczac sie obracac za pomoca klawiatury w tym samym miejscu co stalem zolnierzem i juz nie rwie obraz.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2005, 19:35 

Jeżeli obracasz się powoli i płynnie to też skacze?

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2005, 19:43 

Jesli sie obracam powoli i plynie to co tak 20 stopni rwie obraz. Jak to robie szybko no to ewidentnie widac ze obrot nie jest plynni tylko skokowy.

Z tymi stopniami to zgaduje wartosci na oko.

Jest to niezalezne od ustawien myszki w opcjach.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2005, 21:03 

To moze ktos mi udzieli odpowiedzi na to pytanie.

Jak jestescie w grze i wcisniecie "enter" i przechodzicie do wyboru klasy czy kursor myszki porusza sie skokowo w tym menu w porownaniu do ruchu np. w menu glownym gry ? Oczywiscie na w miare dobrej konfiguracji komputera gdzie ilosc klatek jest na dobrym poziomie.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2005, 21:50 

Mi dziala normalnie w menu, menu wybierania klasy,respu | Podczas grania czasami scina(wlasciwie tylko na wodzie i po wylaczeniu dynamicznych swiatel i cieni raczej sie nie tnie)

Aha moj sprzet : Athlon 2500+(zegar jest na 2000Mhz, Geforce 6800 LE(Wersja ASUS x9999 z odblokowanymi wszystkoma potokami i wiekszoscia vertexow 16 pot 5 vert zegary core 400 Mhz DDR 810Mhz 2x 512Mb Hinix DDR w dual channel i motherboard z serii Abit NF7)

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2005, 22:01 

a mi sie nie tnie wogole :? :?

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2005, 22:10 

MAM IDENTYCZNY PROBLEm. Co prawda komp nie z tej klasy, ale GRA CHODZILA PLYNNIE OD 3 TYGODNI i cos sie zwalilo. W heli - gra plynniutka, piechota - gra chodzi wolno. Ja mysle ze problem lezy w shaderach. Zmien ustawienia na jakiekolwiek i zobacz czy podczas wczytywania mapy bedzie napis "trwa optymilizacja shaderow" albo cos takiego. Problem pojawil sie gdy z srednich ustawien zmienilem na low. Poprostu mega lol. Nie wiem co zrobic zeby sie shadery optymalizowaly. pomozcie ;/

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2005, 22:16 

Lisek_M36 napisał(a):
a mi sie nie tnie wogole :? :?

To po cholerę to piszesz? :evil: Sorry, ale takie posty są denerwujące :?

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2005, 22:24 

Nie to na 100% jest zwiazane z myszka. Jak poruszam zolnierza za pomoca klawiatury, np. ide w bok wszystko na ekranie przesuwa sie plynnie.
Ale jak obracam zolnierza, ze srednia predkoscia powiedzmy taka jak sie uzywa normalnie jak sie nim chodzi to karabin mi drga. Wyraznie widac, ze w grze ruch myszy jest skokowy. Strasznie denerwujaca sprawa. Cos powoduje ze myszka mi nie chodzi plynnie w grze. I teraz pytanie co :|.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2005, 22:30 

Bawiłeś się ustawieniami myszy w grze? Tzn. chodzi mi o przetestowanie tak wielu ustawień jak to tylko możliwe. Poza tym jeszcze typ myszki może mieć znaczenie. Myszki "kulkowe" są lepsze (dokładniejsze) niż optyczne. Jeżeli masz myszkę optyczną o czułości 800dpi to może byc jej wina.

Edit:
Sam mam optyczną i nie raz obseruję jak myszka "gubi" fragmenty ruchu. Najnormalniej nie wyrabia i skacze. W BFie też mi się to czasem zdarza ale rzadko

Ostatnio edytowano 11 lis 2005, 22:33 przez sixstus, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2005, 22:31 

A mozesz ustawic domsylne ustawienia w grze i odpalic jakas mape i powiedziec mi czy nastepuje po tym "optymalizaca shaderow" ?

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2005, 22:36 

Zmiana czulosci od skrajnie wysokich do niskich nie ma na to wplywu.
Myszka zachowuje sie dobrze w innych grach i systemie.
1600 dpi + 1000hz usb.

Ale wlasnie zachowuje sie dokladnie tak jak by miala 100 dpi w grze. Jak dam ESC to w menu juz sie zachowuje normalnie.

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2005, 22:57 
Moderator forum

Problem ze skokami powodowany jest przez Packet Losty często. Widać to na przykład jak na dłoni w momencie reloadu broni - czasami przeładowywujemy i.... jeszcze raz nam się broni przeładowywuje. Najmniejszy PL występuje przy lataniu samolotem - najmniej informacji jest wysyłanych na serwer.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2