Teraz jest 22 lut 2025, 20:03

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Creative X-FI
PostNapisane: 25 paź 2005, 12:01 

Planuje zmiane karty /stary Creative juz ledwo ciagnie :D / i tu pojawia sie pytanie - czy faktycznie nowe X-Fi odciazaja procesor? I ktora wersje wybrac?

Tytuł:
PostNapisane: 26 paź 2005, 12:19 

sorry, że tak krótko: nie te forum

Tytuł:
PostNapisane: 27 paź 2005, 09:28 

A to ciekawe - bo ja zadalem to pytanie w ramach poprawiania wynikow BF2. I podejrzewam, ze jest wiele osob na tym forum, ktore by poznaly odpowiedzi na moje pytania. :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 paź 2005, 11:22 

odciążyć odciążą ale zyskasz na tym góra 1-2 klatki na sekundę
podstawowa wersją X-Fi odciaży ci tak samo dobrze jak dajmy na to audigy2zs więc raczej niespodziewaj się zobaczyć żadnej róznicy

teoretycznie najdroższa wersja X-Fi Fatal1ty z tym 64mb buforem wogóle nie obciąża systemu
pytanie tylko brzmi czy opłaca się dokładać 600zł do karty dźwiękowej aby zyskać 2FPS ? czy lepiej za te 600zł kupić lepszą kartę graficzną, proca lub dorzucić ramu :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 7 gru 2005, 20:13 

Myślę, że o mocy kart X-Fi będziemy się mogli przekonać dopiero, kiedy ukażą się tytuły w pełni wspierające EAX 5.0.

Quake 4 już potrafi wykorzystać niby moc X-Fi, ale nie spotkałem się z opinią, jakoby gra chodziła na tej karcie szybciej. Po prostu zamiast 64 dźwięków, na raz "poleci" 128 bez dodatkowego obciążenia procesora - ale to już trzeba być cyborgiem, żeby usłyszeć różnicę ;)

Moim zdaniem jedyną ciekawą rzeczą w X-Fi jest dźwięk 3D na słuchawkach (w końcu skorzystali z doświadczenia firmy Aureal, którą kupili już dość dawno temu)... ale Chińczycy pewnie dodadzą obsługę CMSS3D w zmodyfikowanych sterach dla Audigy 2 :D

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2005, 11:17 

Ayin napisał(a):
Moim zdaniem jedyną ciekawą rzeczą w X-Fi jest dźwięk 3D na słuchawkach (w końcu skorzystali z doświadczenia firmy Aureal, którą kupili już dość dawno temu)... ale Chińczycy pewnie dodadzą obsługę CMSS3D w zmodyfikowanych sterach dla Audigy 2 :D

Mam Audigy 2 ZS i od poczatku mialem CMSS 3D (dwa rodzaje nawet: CMSS i CMSS 2)

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2005, 14:38 

CMSS3D to nazwa trybu CMSS 3 8)
3D dodano podobnie jak np. trzecia część Duke Nukem zwała się Duke Nukem 3D ;)

Tytuł:
PostNapisane: 9 gru 2005, 11:05 

Ayin napisał(a):
CMSS3D to nazwa trybu CMSS 3 8)
3D dodano podobnie jak np. trzecia część Duke Nukem zwała się Duke Nukem 3D ;)

Pewnie panowie z Creative jeszcze nie wiedza o tym :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 9 gru 2005, 13:16 

Może inaczej - X-Fi posiada tryb CMSS 3, do którego należy przede wszystkim tryb CMSS-3DHeadphone.

Tytuł:
PostNapisane: 17 gru 2005, 01:39 

przeczytalem i padlem.
Ludziska. Mialem live, live 1024, live 5.1, audigy i audigy2 zs.
teraz dzialam na X-FI
moge wam powiedziec jedno. Prosze nie porownujcie CMSS audigy 2 z X-FI. to jakbyscie porownali symulacje DD na zestawie 2.1 z glosnikami 5.1.

X-FI pod tym wzgledem rzadzi. sam sie o tym przekonalem.
Teraz Battlefield 2 to dla mnie zupelnie nowa gra!! mysle ze inwestycja 750 zł sie oplacila z nawiazka.!!

Tytuł:
PostNapisane: 17 gru 2005, 03:14 

no no 750zł to nie tak malo... Opłacać się będzie poniżej 500zł ale do tego trzeba czasu. Jeśli ktos ma grafe do 400zł i ma wydać 750 na dzwiękowom ha.. to dziękuje. Wole GIGABYTE 6600GT i będe miał większom wydajnośc niż po zakupie X-Fi.
Ja planuje Hollywood@Home ma większe próbkowanie cyfrowe 24-bit przy precyzji 192kHz niż SOUND BLASTER AUDIGY bo ma 24-bit/96kHz

Tytuł:
PostNapisane: 17 gru 2005, 15:32 

Ja za kartę dźwiękową mogę dać max. 150zł. Dopóki X-Fi w podstawowej wersji nie stanieje do tego poziomu, nie kupię jej :P

Ewentualnie najpierw doprowadzę komputer do stanu używalności, potem będę myślał o nowej dźwiękówce - ale i tak nie dam zań 700zł :D

edit - i tak po raz pierwszy spotkałem się z opinią, że X-Fi naprawdę dużo daje w porównaniu z Audigy 2. Jak na razie spotykam się z opiniami i cudownym 24-bit Crystalizer... a w polskim internecie nie ma porządnej recenzji tej karty - większość to marketingowy bełkot, żadnego testu gry.
Ja na razie przeniosłem się z zintegrowanej dźwiękówki na Audigy 2 i poczułem się, jakbym dostał łomem przez łeb :D Wątpię, aby taki skok jakości nastąpił przy przejściu na X-Fi, no ale zdanie mogę zmienić dopiero jak usłyszę na własne uszy :P

Tytuł:
PostNapisane: 13 sty 2006, 00:19 

szacun wszystkim

podepne sie tutaj z pewnym problemem

Otóz, nie moge za cholere właczyc x-fi w bf2, najpierw przy klikaniu 'zastosuj' wywalalo mnie na pulpit, a pozniej wykombinowalem ze strony creativa sterownik pod tytulem "AopenAl w eax" i zamiast wywalania w pulpit jest komunikat "twoja karta jest niekompatybilna z wybranymi ustawieniami, wróc do ustawien podstawowych"

a ustawienia wybieram takie: karta x-fi, bardzo wysoka jakosc, włacz eax(czy wysoka jakosc czy niska nie ma znaczenia ten sam blad wywala)

wszystko dzieje sie na win xp sp2 , zainstalowanym z tydzien temu, sterowniki prosto od creativa, dzwiekowka z plyty glownej odcięta, sprzęt:
abit an8-sli (wlaczony nvfirewall,activearmor-moze to ma jakies znaczenie?)
asus en-7800gt
x-fi Fatal1ty + sluchawki Zalman 5.1
reszta juz tu roli nie odgrywa

nie mam za bardzo pomyslow jak sie z tym uporac, moze ktos mial taki problem? bede 'dźwięczny' za pomoc :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 13 sty 2006, 18:25 

xfi napisał(a):
wlaczony nvfirewall,activearmor-moze to ma jakies znaczenie?

Sorki za offtopika, ale z wrażenia aż usiadłem. Czy ten cały nvfirewall nie sprawia Tobie żadnych problemów? Ja po odpaleniu "tegoczegoś" odnotowałem spory spadek wydajności sieciówki. Szcególnie przy skanowaniu/pobieraniu listy serwerów gierki i ASE. Kurczak... Podobno "tocoś" miało mi poprawić wydajność przez odciążenie CPU. Póki co systemowy fw XP zabija śmiechem ten wynalazek :?

Tytuł:
PostNapisane: 13 sty 2006, 22:53 

Kolec napisał(a):
odciążyć odciążą ale zyskasz na tym góra 1-2 klatki na sekundę
podstawowa wersją X-Fi odciaży ci tak samo dobrze jak dajmy na to audigy2zs więc raczej niespodziewaj się zobaczyć żadnej róznicy

teoretycznie najdroższa wersja X-Fi Fatal1ty z tym 64mb buforem wogóle nie obciąża systemu
pytanie tylko brzmi czy opłaca się dokładać 600zł do karty dźwiękowej aby zyskać 2FPS ? czy lepiej za te 600zł kupić lepszą kartę graficzną, proca lub dorzucić ramu :roll:

Skąd ta pewność? Coś na poparcie?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2