Teraz jest 23 lis 2024, 00:44

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 gru 2005, 18:06 

Witam :) jakieś 3 godzinki temu stałem się szczęśliwym posiadaczem gry Battlefield 2 :D
gdy wróciłem już do domu stwierdziłem że przed rozpoczęciem zabawy przestudiuje instrukcje ale jakoś stało się to niemożliwe ;/ gdy ją już otwarłem niemile się zdziwiłem :| no każdy by tak chyba zareagował gdyby zobaczył coś takiego na wstępie:

"AVVERTIMENTO PER I PROPRIETARI DI TELEVISORI A PROIEZIONE ..."

instrukcje mam napisaną w nie wiem nawet jakim języku (być może to hiszpański albo włoski). No niby to nic takiego skoro cd-kay działa prawidłowo ale grałem już w BFa1942 i byłem już wcześniej zarejestrowany na tym forum (inne konto) i wiem że trzeba podać jakiś text z instrukcji by sprawdzić czy ma się oryginała :P Tak wiec gdzie mogę napisać jakąś skargę i prośbę o przesłanie mi instrukcji w języku polskim? albo chociaż angielskim ?

korzystając z okazji chciał bym się przywitać :) może co po niektórzy pamiętają mnie grającego w BFa194 pod nickiem JohnPL a aktualnie joohnpl (już zajęty nick :( ) Mam nadzieje że 2 część tej gry mi sie spodoba :) wiec jak zobaczycie mnie przypadkiem lamiącego (:P) to nie krzyczcie na mnie od razu :P

Pozdrawiam JohnPL

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2005, 18:24 

Zdaje się że to po włosku. Ktoś już pisał że miał instrukcję w języku makaroniarzy. Nie pozostaje ci nic innego jak spisać cdkeya i wymienić instrukcję\grę :wink: najlepiej tam gdzie ją kupiłeś. Ciekawe czy nie wyrzuciłeś paragonu bo jak tak to tylko EA Polska ci zostaje.

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2005, 20:43 

nie nie nie ! nigdy nie wyrzucam takich rzeczy :) no chyba że są mi już niepotrzebne :) a w sklepie bezproblemowo powinni mi wymienić (empik) ?

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2005, 11:52 

Witam.
Jako forumowy prawnik z chęcią odpowiem.
Instrukcja obsługi musi być sporządzona w języku polskim. Wynika to z art. 7a ust. 1 ustawy z 7.10.1999r. o języku polskim (Dziennik Ustaw 1999r., nr 90, poz. 999) oraz wprost z art. 3 ust. 6 ustawy z 27.07.2002r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (Dziennik Ustaw 2002r., nr 141, poz. 1178). Jeżeli instrukcja jest w innym języku masz prawo domagać się wymiany gry na nową (art. 8 tej ustawy). W tym celu musisz udać się do sklepu, w którym grę kupiłeś wraz z paragonem i samą grą. Masz na to 2 miesiące od dnia, w którym zauważyłeś że instrukcja nie jest po polsku.
Podkreślam, że sprzedawca musi wymienić grę albo wydać Ci oryginalną instrukcję po polsku. Jężeli tego nie zrobi, możesz skierować sprawę do Sądu.
LoL.

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2005, 12:39 

qrcze :( zaś pchać się w te Katowice :( no cóż jak trza to trza :) wielkie dzięki za pomoc :) ale pojadę tam w przyszłym tygodniu ...

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2005, 15:57 

Ale mając dwa cd-keye masz tak naprawdę dwie gry w cenie jednej. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2005, 18:19 

grab136 napisał(a):
Witam.
Jako forumowy prawnik z chęcią odpowiem.
Instrukcja obsługi musi być sporządzona w języku polskim. Wynika to z art. 7a ust. 1 ustawy z 7.10.1999r. o języku polskim (Dziennik Ustaw 1999r., nr 90, poz. 999) oraz wprost z art. 3 ust. 6 ustawy z 27.07.2002r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (Dziennik Ustaw 2002r., nr 141, poz. 1178). Jeżeli instrukcja jest w innym języku masz prawo domagać się wymiany gry na nową (art. 8 tej ustawy). W tym celu musisz udać się do sklepu, w którym grę kupiłeś wraz z paragonem i samą grą. Masz na to 2 miesiące od dnia, w którym zauważyłeś że instrukcja nie jest po polsku.
Podkreślam, że sprzedawca musi wymienić grę albo wydać Ci oryginalną instrukcję po polsku. Jężeli tego nie zrobi, możesz skierować sprawę do Sądu.
LoL.

Troche sie znam na prawie, wiec nie wymyslaj jakis praw ktorych nie ma.
Poza tym nie ma czegos takiego w polskiej Konstytucji jak "nr 90, poz. 999". Zresztą jak byś był prawnikiem to byś nie popełniał takich kardynalnych i elementarnych błędów ortograficznych.
Mówie to wszystko, ponieważ/bo/dlatego/że :P ktoś by powiedział, że jest takie prawo i by mógł pójść za to więzienia....

PS: Nie chce być chamski ale taka jest prawda :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2005, 18:26 

heh w poniedziałek się przejadę do empiku i spróbuje wymienić mój egzemplarz ... jeżeli nie będą chcieli tego zrobić to wtedy będę się pytał co mam robić :)

dzięki za jakiekolwiek zainteresowanie tematem :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2005, 19:36 

Przecierz nie napisał nic o konstytucji!!! Co do błędów ortograficznych to wybacz ale ja niestety też je robię pisząc w kompie. Dużo rzeczy piszę w wordzi a on zaznacza błędy i to jest taki analfabetyzm wtórny.
Cytuj:
art. 7a ust. 1 ustawy z 7.10.1999r. o języku polskim (Dziennik Ustaw 1999r., nr 90, poz. 999)

Cytuj:
1. Obowiązek używania języka polskiego w zakresie, o którym mowa w art. 7, dotyczy
w szczególności nazewnictwa towarów i usług, ofert, warunków gwarancji,
faktur, rachunków i pokwitowań, jak również ostrzeżeń i informacji dla konsumentów
wymaganych na podstawie innych przepisów, instrukcji obsługi oraz
informacji o właściwościach towarów i usług, z zastrzeżeniem ust. 3. Obowiązek
używania języka polskiego w informacjach o właściwościach towarów i
usług dotyczy też reklam.
2. Obcojęzyczne opisy towarów i usług oraz obcojęzyczne oferty, ostrzeżenia i informacje
dla konsumentów wymagane na podstawie innych przepisów w zakresie,
o którym mowa w art. 7, muszą być jednocześnie sporządzone w polskiej
wersji językowej, z zastrzeżeniem ust. 3.
3. Nie wymagają opisu w języku polskim ostrzeżenia i informacje dla konsumentów
wymagane na podstawie innych przepisów, instrukcje obsługi oraz informacje
o właściwościach towarów, jeżeli są wyrażone w powszechnie zrozumiałej
formie graficznej; jeżeli formie graficznej towarzyszy opis, to opis ten powinien być sporządzony w języku polskim.

Już mi się nie chce wklejać cytatu z tej drugiej ustawy. Jak chcesz się kogoś czepiać to może najpierw zadaj sobie trochę trudu i sprawdz co ktoś napisał. Tak bronię kolegi bo też mam wykształcenie prawnicz - ale prawnikiem bym się nie nazwał :wink:[/quote]

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2005, 21:10 

sorka,ale juz mam metlik w glowie :D Prawo jest bliskie polityce wiec skonczmy o tym gadac... :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 gru 2005, 23:07 

Dark Knight.
No cóż, uraziłeś trochę moją ambicję. Jak zauważył kolega nic nie pisałem Konstytucji. Cytowałem przepisy z ustawy, a nie z Konstutucji, w której rzeczywiście nie ma art. 999. A co do błędów, to o jakie chodzi ? Przeczytałem mój tekst jeszcze raz i nic nie znalazłem.
Podtrzymuję w całości moją odpowiedź. Jest dokładnie tak jak napisałem.

Tytuł:
PostNapisane: 17 gru 2005, 00:49 

grab136 napisał(a):
Dark Knight.
No cóż, uraziłeś trochę moją ambicję. Jak zauważył kolega nic nie pisałem Konstytucji. Cytowałem przepisy z ustawy, a nie z Konstutucji, w której rzeczywiście nie ma art. 999. A co do błędów, to o jakie chodzi ? Przeczytałem mój tekst jeszcze raz i nic nie znalazłem.
Podtrzymuję w całości moją odpowiedź. Jest dokładnie tak jak napisałem.

Bez obrazy ale chyba jestes dyslektykiem :P, ale jak można nie zauważyć takiego błedu jak np. "Jężeli" albo napisales sądu z dużej litery... poza tym w niektórych miejscach są niepotrzebne przecinki i nielogiczne zdania :D

Może troche przesadzam ale chce Ci udowodnić, że w Twojej wypowedzi są błędy... :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2005, 01:52 

Witam!
Sorki że pisze offtopa ale z tego co widzę to niechcąco doprowadziłem do małej kłótni :/
Proponował bym zamknięcie tematu! Lub ewentualnie zaprzestać wymieniać się swoimi poglądami nie na temat!

thx

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2