Teraz jest 16 sty 2025, 12:59

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 gru 2007, 22:10 

Postaram się wyjaśnić sprawę tak, żeby nie było wątpliwości, że nie chodzi o kolejnego idiotę, który nie potrafi włączyć funkcji "uruchom jako administrator"...

Mniej więcej w lipcu uznałem, że czas wymienić sprzęt na nowy, a razem z nim system na Vistę. Stałem się szczęśliwym posiadaczem komputera z płytą ABIT AB9, procesorem Intel Core 2 DUO 6420, 2GB RAMu i kartą GF 8800 GTS, a do tego system Windows Vista Premium 64 (oryginalny). Zainstalowałem BF42 i BF2 i oba działały, aż do mniej więcej połowy listopada. Wtedy to po zrobieniu update'a PunkBustera wszystko się posypało. Nie pamiętam niestety, która dokładnie wersja PB to była, ale oba BFy przestały działać. O ile brak 42ki jakoś przeboleję, o tyle z dwójką trochę gorzej, zwłaszcza, że premiera FH2 zbliża się wielkimi krokami.

Gra wywala się do pulpitu w momencie rozpoczęcia ładowania mapy z następującym komunikatem błędu:

Cytuj:
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
Nazwa aplikacji: BF2.EXE
Wersja aplikacji: 0.0.0.0
Sygnatura czasowa aplikacji: 451992e5
Nazwa modułu z błędem: BF2.EXE
Wersja modułu z błędem: 0.0.0.0
Sygnatura czasowa modułu z błędem: 451992e5
Kod wyjątku: c0000005
Przesunięcie wyjątku: 0018b14b
Wersja systemu operacyjnego: 6.0.6000.2.0.0.768.3
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje 1: 41d1
Dodatkowe informacje 2: 550dc9125b3d0c737e8a5b7ffa9455e1
Dodatkowe informacje 3: f9bd
Dodatkowe informacje 4: 1b83bae7543f15e0b5a2ff7e29047ade

Działa jak najbardziej poprawnie na singleplayerze i tylko przy grze wieloosobowej pojawia się ten błąd. Próbowałem już przeinstalować grę, robiłem update PB, nawet przeinstalowałem PB za pomocą pbsvc.exe, wszystko bez skutku. Wyłączyłem całkowicie UAC (Kontrolę Kont Użytkownika) i uruchamiam grę w trybie zgodności z Windows XP. Próbowałem też uruchamiać jako administrator przy włączonym UAC, ale nie było żadnej różnicy. Cały czas używam najnowszej wersji BFa (1.41 znaczy się). Nie wiem, czy jest jeszcze coś, o czym powinienem tu napisać, więc jeśli potrzebujecie więcej danych, pytajcie. Ja po prostu nie mam już więcej pomysłów. Myślałem, że kolejny update PB rozwiąże problem, ale od tamtego czasu były już przynajmniej 3, a zmian nie widać. Chętnie docenię każdą pomoc (no chyba, że ktoś mi doradzi firewalla wyłączyć, to wytargam za uszy i wywieszę za nogi) i z góry dziękuję za odpowiedź.

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2007, 10:49 

Zobacz ten temat http://forum.battlefield.pl/viewtopic.php?t=18668

i to http://www.enter.net.pl/forum/viewtopic ... c3823eb34d
i to http://www.vista.pl/forum2/viewtopic.ph ... t=appcrash

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2007, 15:29 

Ten pierwszy temat widziałem i nie bardzo wiem, jak ma się do mojego problemu... Tam z tego co widziałem problemem była karta graficzna w laptopie, w dodatku chodziło o BF2142 i moduł z błędem był oznaczony RendDX9.dll. Jeśli chodzi o sterowniki, to dość niedawno aktualizowałem...

Drugi temat też dość bezwartościowy, bo odnosi sie do Firefoxa i problemów z plikiem ntdll.dll ...

Trzeci temat ma tylko nazwę zdarzenia (APPCRASH czyli na nasze "nagłe wyłączenie aplikacji", to chyba najpopularniejszy błąd ze wszystkich, jakie kiedykolwiek istniały) wspólną z moim problemem. Jeśli to wszystko miało być sugestią, żebym zaktualizował sterowniki - dobrze, zrobię to.

I zrobiłem. Do karty graficznej nowszych oficjalnych sterowników nie znalazłem, a do płyty głównej nawet jakieś nowe były, ale instalacja nie pomogła. Nadal ten sam problem.

EDIT: Byłbym wdzięczny, gdyby chociaż ktoś zainteresował się tym problemem... Na prawdę szukałem już na różnych stronach i forach, ale jak dotąd spotkałem się tylko z przypadkami, kiedy ludzie nie uruchamiali gry jako administrator. Ewentualnie ktoś jeszcze narzekał, że trzeba po prostu poczekać, aż twórcy PunkBustera poprawią kompatybilność z Vistą, ale cały czas mam nadzieję, że ktoś już spotkał się z podobnym przypadkiem i będzie w stanie mi pomóc. Ponownie z góry dziękuję.

Strefa czasowa: UTC + 2