Avast nie ma tu nic do rzeczy, wiem, bo sam go mam...
Jeżeli komuś nadal nie będzie działało to niech sprobuje tak:
1. Ściągnąć plik:
http://www.evenbalance.com/downloads/pbsvc/pbsvc.exe
2. Odpalić
3. Odpalić Test, jest na tym okienku taki mały przycisk.
4. Podczas Testu powinno wszystko wyjść, także firewall, jak nie przejdzie a mamy firewalla, to grzebiemy w nim, pozwalając plikom: PnkBstrA i PnkBstrB na dostęp do sieci, a także do tak zwanego trusted zone, (u mnie to chciało, mam zone alarm)...
5. Kiedy test zakończy sie powodzeniem idziemy: Satrt->Panel sterowania->Narzędzia administracyjne-> i otwieramy Usługi
6. Uwaga teraz bo można unieruchomić se kompa, tak więc, przewijamy do dwóch usług: PnkBstrA i PnkBstrB , powinny one tam być, jedna uruchomiona (PnkBstrA) i jedna nie (PnkBstrB) ((tak u mnie było)), uruchamiamy PnkBstrB klikając prawym przyciskiem myszki a tą usługę i wybierając uruchom.
5*. Kiedy po Teście wystąpi błąd trzeba reinstal pb zrobić.
Powinno być all ok, jeżeli dobrze sie to wykonało i ustawiło firewalla, osobiści tego nie sprawdzałem bo już późna godzina i mi sie bf-a nie chce odpalać ;]. Ale ogólnie problem polegał na uruchomieniu usługi PnkBstrB i dostępu jej do internetu, tak więc powinno działać.
p.s. po restarcie kompa usługa może sie wyłączyć lecz nie powinna, tym samym problem może sie potworzyć, jeżeli tak wystarczy odpalić usługę (ptk. 6).