Teraz jest 20 lis 2024, 01:18

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sty 2011, 20:10 

Witam, mam problem z BF2, oryginał, przejdźmy do sedna - wchodzę do gry (multi) mapa zostaje załadowana, gram i po kilku minutach gra zaczyna zwalniać - tzn. chodzi płynnie, ok 60fps, następnie spada do ok 25fps, i z czasem coraz niżej, tak jakby spadał etapami.
Załóżmy:
pierwsze minuty: 60fps
1 faza: 25fps
2 faza: 18fps (wyciągnięta broń zaczyna "skakać" przy poruszaniu na boki)
3 faza: 10fps (większe skoki broni)

Niweluje to alt+tab, jednak w bardzo ciekawy sposob, przykład:
Spadło do fazy1 czyli 25fps, alt+tab, robi sie faza 2, alt+tab, faza 3, alt+tab i 60fps - płynna gra i za minute znowu ten sam cykl.

Wszystkie programy w tle zakonczone, tylko bf odpalony. Myślę, że to karta się przegrzewa, bo ktoś już pisał że po alt+tab pamięć karty sie resetuje.
Poza tym po załadowaniu nowej mapy na bieżącym serwerze, lub zmianie serwera, chodzi płynnie i zaczyna sie cykl.
Tak jakby karta odpoczywała podczas ładowania :)
Dodam że jestem świeżo po formacie, a przed bf chodził fantastycznie :)

Specyfikacja: HP Pavillion dv6910us
2.00 GHz AMD Turion X2 TL 60 Dual Core
3 GB RAM
200 GB HDD
GeForce 7150m - 128mb (pamietajcie że przed formatem było ok)

ps. przed formatem wgrałem najnowszy sterownik do kart graficznej i bf wyłączał się podczas ładowania, więc po formacie zostałem na sprawdzonych sterownikach

Nie widziałem żeby ktoś miał taki problem jak ja, więc pytam na prawdopodobnie najlepszym forum w Polsce.

Pozdrawiam

PostNapisane: 7 sty 2011, 17:09 

Wygląda jakby ram szwankował i zostawał zapełniany, ale nic go nie zwalnia :(.

Ostatnio edytowano 7 maja 2011, 11:35 przez dzikiwiesiek, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 7 sty 2011, 17:48 

Niestety, ram podczas gry wzrasta nieznacznie, bez względu na fazę.

PostNapisane: 7 sty 2011, 19:40 

Skoro sam podejrzewasz, że grafa się przegrzewa, to czemu nie sprawdzisz temperatury? :shock: http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html

PostNapisane: 8 sty 2011, 15:48 

Przegrzewa się (tak obstawiam). Mam to samo na moim Asusie N61Jv temperatura doszła do 88C A fraps pokazał nawet po 1 klatce na sekundę. Jeżeli chcesz mieć pewność to zapuść mu 3dmarka (odpowiedniego dla twojej karty) i sprawdź zależność wysokich temperatur od ilości klatek na ekranie.

PostNapisane: 8 sty 2011, 20:40 

HWMonitor i Everest nie pokazują temperatury grafiki.
Jest tylko płyta główna, dysk i procek. Możliwe, że nie ma czujników na karcie czy to soft nie może sobie poradzić z odczytem?

PostNapisane: 8 sty 2011, 20:57 

Miałem to samo na swoim lapie, przyczyną była zbyt wysoka temperatura. Przeczyść wszystkie otwory wentylacyjne, wyczyść wiatrak z kurzu, generalnie zrób porządek z syfem który zapewne nazbierał się w środku.

PostNapisane: 9 sty 2011, 01:02 

HWMonitor - W tym programie możesz potraktować płytę jak grafikę. Będziesz miał dosyć "optymalny" widok na temperaturę. (mówię tak bo u mnie jest podobnie)
Jeżeli "płyta" nagrzeje się bardziej niż procek to będziesz miał pewność. Polecam ściągnięcie 3dmarka (odpowiednio nowego dla twojej karty) i puszczenie go raz albo i więcej. Wtedy okaże się jakie temperatury może mieć twój komputer. A HWMonitor miej cały czas włączony. Najwyższa temperatura pokaże się w widełkach.

A i jeżeli laptop jest na gwarancji to pod żadnym pozorem nic nie rozkręcaj. Wyślij na serwis i niech go przeczyszczą.

Strefa czasowa: UTC + 2