Poświęciłem troszkę czasu i rozgryzłem temat administrowania naszym serwerem BF2. Cały proces instalacji oprogramowania do zarządzania po stronie serwera jak i klineta jest niestety dość skomplikowany. Postaram się więc wytłumaczyc to w miarę przejrzyście.
Instalacja oprogramowania po stronie serwera (dla Windows).
Na samym początku należy na swoim komputerze zaistalowac platformę .Net Framework w wersji 1.1 z wszystkimi możliwymi poprawkami. Wszystkie potrzebne do tego pliki spakowałem i umieściłem
tutaj
Pierwszy instalujemy pakiet platformy .Net -
dotnetfx.exe, następnie poprawkę
NDP1.1sp1-KB867460-X86.exe a potem tą -
NDP1.1sp1-KB886903-X86.exe.
Następnie musimy podbrać ze strony
http://www.bf2cc.com/ ten oto
plik
Zawiera one wymagane scrypty adminstratora oraz program Deamona.
Jeżeli proces serwera BF2 jest uruchomiony należy do w tym momencie zabić.
Pliki zawarte w zarchawizowanym pliku
modmanager-v1.0-rc4.zip należy umieśćic w katalogu serwera (domyślnie jest to C:\Program Files\EA GAMES\Battlefield 2 Server). Nie należy oczywiście usuwać katalogów admin i mods, tylko dodać spakowane pliki do istniejących już katalogów. Kolejnym krokiem jest instalacja programu Deamona. Ja po prostu pozostałe pliki z
BF2CCD_Beta_1.0.2059.zip wrzóciłem do katalogu serwera. Uruchamiamy program
bf2ccd.exe i przechodzimy do konfiguracji Deamoa. Komputer pyta się o nazwę pliku, który uruchamia serwer oraz o ścieżkę dostępu do niego. Następnie prosi o podanie adresu IP serwera. Jeżeli ( tak jak w moim przypadku) deamon znajduje się na tej samej maszynie co serwer można zostawić 0.0.0.0. Kolejnym krokiem jest podanie portu TCP, który będzie wykorzystany do komunikacji (domyślne jest to
4712). Klikamy OK i proces deamona uruchamia sie, inicjując również proces serwera.
Deamon domyślnie tworzy użytkownika i hasło administratora. Jest to user: admin , pass: admin
Instalacja oprogramowania po stronie klienta.
w tym etapie należy również na komputerze z którego będziemy zarządzac serwerem zaistalowac platformę .Net Framework w wersji 1.1 z wszystkimi możliwymi poprawkami. Niezbędne pliki znajdziesz
tutaj
Pierwszy instalujemy pakiet platformy .Net -
dotnetfx.exe, następnie poprawkę
NDP1.1sp1-KB867460-X86.exe a potem tą -
NDP1.1sp1-KB886903-X86.exe. Kolejnym krokiem jest sciągniecie i zainstalowanie klienta, który będzie komunikował się z programem zarządzającym serwerem. Należy ze strony
http://www.bf2cc.com/ pobrać
ten plik. Rozpakować go umieścić w dowolnym miejscu na dysku, następnie uruchomić programik
BF2CC.exe. Nie musi on byc zainstalowany w katalogu gry, tak jak było to w przypadku managera BF 1942. Może się on znajdować w dowolnym miejscu. Po uruchomieniu, pojawi się okienko logowania do serwera. Zielonym plusikiem tworzymy nowy serwer, ponieważ program domyślnie chce obsługiwać serwer zainstalowany na lokalnym hoscie. Podajemy nazwę serwerka a we właściwościach logowania wybieramy BF2CCDeamon i podajemy parametry serwera, czyli adres IP i port (ważne !!!!)
4712. Następnie wpisujemy usera i hasło i możemy już rządzić naszym kochanym serwerkiem.