Teraz jest 21 lis 2024, 23:39

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 maja 2009, 18:37 

Witam. W tym temacie chcę z własnego doświadczenia i nabytej wiedzy napisać wam o podstawach taktyki używanej do dziś przez wojsko, a przynajmniej przez grupę ASG do której należę(http://www.sfs.bnx.pl). Taktykę tą można stosować w grze i jest ona na pewno przydatna.

Drużyny w grze są maksymalnie sześcio osobowe więc pokażę wam jak powinna poruszać się grupa sześcio osobowa.

Niebieski - żołnierz
Żółty - dowódca drużyny
Strzałka to kierunek marszu.

Czujki.
Czujki generalnie przy sześcio osobowej grupie jest to dwóch żołnierzy, którzy idą w odstępie ok. 15 metrów(w zależności od terenu) przed resztą grupy. Ich zadaniem jest rozpoznanie, informacja dowódcy o sytuacji, itp.

Formacje:
Podstawową formacją jest kolumna. Wygląda to tak:

Obrazek (tych dwóch z przodu to czujki)

Następna formacja to harmonijka:

Obrazek

Następna formacja to sierżant(czujki nie idą z przodu):

Obrazek

Tyraliera(czujki również nie idą z przodu):

Obrazek

Co to formacji to na razie tyle.

Obrona okrężna.
Obronę okrężną warto stosować kiedy trzeba zatrzymać grupę(W tym wypadku strzałki pokazują kierunek, który powinni osłaniać żołnierze. Wzyscy powinni być oni w pozycji klęczącej lub leżącej). Powinno się ją stosować w terenie leśnym lub pustynnym gdzie nie ma zabudowań. Wygląda to tak:

Obrazek
Odstępy.
Odstępy powinny być zachowane ponieważ jeśli grupa idzie ściaśniona to może wystarczyć jedna seria do wykończenia wszystkich.
W terenie leśnym w grupie powinny być 3,4 metrowe odstępy, a czujki powinny iść ok. 10 metrów od reszty.
Teren otwarty(łąki, pustynia). Odstępy 6,7 metrów a czujki ponad 15 metrów.
Teren zabudowany to inna bajka(może ktoś napisze o czarnej taktyce).

Kontakty z wrogiem.
W razie kontaktu osoba która zauważyła wroga informuje z której strony jest kontakt. Przykładowo z prawej.
Co powinny zrobić reszta drużyny? Jeśli idziecie harmonijką to osoby, które szły prawą stroną przechodzą do pozycji leżącej, a ci którzy szli po lewej dobiegają do tych z prawej i również przechodzą do pozycji leżącej tak aby utworzyć linię, czujki robią to samo.

Obrazek
Przy kontakcie z lewej robi się to samo tylko odwrotnie.
Przy kontakcie z frontu lub tyłu sprawa się trochę komplikuje.
Jeśli usłyszymy kontakt front mamy 3 wyjścia.
1. Czujki przechodzą do pozycji leżącej a reszta odziały dobiega tworząc linię prostą(patrz tyraliera).
2. Wycofanie oddziału. Odział pada na ziemię a czujki(pojedynczo) wycofują się na koniec formacji. Jeśli dotrą na miejsce przechodzą do pozycji leżącej i patrzą w stronę kontaktu z wrogiem.
Obrazek

3. Uciekać każdy w inną stronę :stupid:
Kontakt z tyłu to prawie to samo tylko nie ma wycofywania się ale zamiast tego jest "odwrót do przodu".

Jeśli ktoś ma pytanie co to tego to postaram się odpowiedzieć.

Ostatnio edytowano 12 maja 2009, 19:21 przez Rzabeek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 maja 2009, 19:07 

Dziękujemy za przedstawienie nam tak wyczerpujących taktyk. Niezmiernie mi żal, że w młodości spałem na lekcjach j. polskiego i dzisiaj brakuje mi słów aby wyrazić mą radość i niezmierną wdzięczność za twój wykład. Zapewniam cię, że wszyscy czytając te forum zaczniemy je stosować. Twój autorytet na forum PR potwierdza, że te taktyki są najlepsze dla każdej frakcji. Będziemy to robili grając razem jak i przeciwko sobie armiami konwencjonalnymi jak i kozojebami.

Pozdrawiam
mil3k

PostNapisane: 10 maja 2009, 19:14 

To tylko gra w której jeden "kozojeb" może rozwalić cały squad stosujący jakieś skomplikowane taktyki. Poruszanie się w kolumnie jest zdecydowanie sprawdzone i tak zapewne zostanie.

PostNapisane: 10 maja 2009, 19:46 

Obrazek

czarna i zielona taktyka by specops
Pewnie niektórzy już to znają, ale pomyślałem że może się wam przydać jest tu pare fajnych schematów które można zastosować w grze. Mam nadzieje że temat w odpowiednim dziale i że się przyda pozdro migacz.

ZIELONA TAKTYKA

CZARNA TAKTYKA

kiedyś gdzieś to już chyba dawałem ale jak jest dział taktyka to i tu dam.

PostNapisane: 10 maja 2009, 21:01 
Moderator forum

No stary.... zabłysnąłeś, nie ma co :mrgreen: Nie mogłeś zamiast tych znaczków zrobić rysunki w MS paint? Byłoby bardziej czytelne ;)

Zapewniam cię że dla większości weteranów PRa to co napisałeś to nic nowego ;)

Chciałbym zauważyć że cześć rzeczy które sprawdzają się w realu nie sprawdzają się w grze z oczywistych powodów (o których nie muszę chyba wspominać).... no i oczywiście do stosowania ich musisz mieć zgraną ekipę ludzi, nie zastosujesz tego z kolesiami z którymi grasz po raz pierwszy...

PS. Witaj na forum ;)

PostNapisane: 11 maja 2009, 10:26 

Rzeczywiście, podzielam opinie kolegów komentujących. Stosowanie tych taktyk w większości przynosi efekt odwrotny od planowanego. Sam kilkukrotnie uzbrojony w widły (lub ewentualnie jakiś szybkostrzelny SMG;])rozbijałem oddziały, które tak się spinały by konkretnie trzymać swoją formację. Sam też niejednokrotnie padałem ofiarom niejednego "pastucha", który akurat przechodził obok nas, wracajać z wypasania kóz i wpadł na genialny pomysł, by zrobić nam psikusa wyżynając cały skład :D Z doświadczenia mogę powiedzieć że najlepiej spełniają role luźne formacje, w których każdy z członków oddziału wie, w której linii natarcia powinien się znajdować (ze względu na dzierżony kit). Oczywiście w oglełościach między sobą takich by nie paść od jednej porządnej serii lub granatu ale i niezbyt daleko by móc wspierać kompanów swoją rurą. Ale co ja tutaj rozprawiam. Każdy pro PR weteran o tym przecież wie;]

PostNapisane: 11 maja 2009, 21:50 

Jak napisał dużo ludzi to wie, ale o wieeeele więcej nie ma o tym żadnego pojęcia.

Witamy na forum - tak powinien wyglądać start każdego użytkownika, a nie pierwszy post w życiu to "Dlacezgo pkt mi siem nie nabijom <wtf> <lol> xD :D ;D ??????????????????????????????????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

"Sua sponte!"

PostNapisane: 12 maja 2009, 19:23 

Zgadzam się co do poprzedniej wersji tematu, że jest nieczytelna ale nie miałem czasu tego porządnie zrobić. Teraz powinno być ok. Pozdrawiam.

PostNapisane: 12 maja 2009, 21:57 

Jesli jestescie zainteresowani przecwiczeniem tego typu taktyk i innych w PR to zapraszam na Master Class dzisiaj (12maja) o godz. 22:30 (Wiecej w temacie GCA).
Cwiczenia sa prowadzone w jezyku angielskim (amerykanskim) wiec nie jest tak zle :)

Link do teorii: http://teamplay.nfshost.com/phpbb/vi...php?f=23&t=201

Dzisiejsze cwiczenia beda dotyczyly glownie walki i manewrow w otwartym terenie: Code Green, Yellow and Red.

P.S. Skontaktuj sie ze mna tu na forum PM lub forum GCA albo bezposrednio przez Xfire a otrzymasz namiary na serwer PR'a i TeamSpeak'a.

EDIT: Wiem ze informuje o tym na ostatni moment ale cwiczenia sa co tydzien we wtorki wiec jak nie dzis to innym razem :)
A i czas trwania cwiczen to 1,5 godz. czasem dluzej.

PostNapisane: 13 maja 2009, 15:54 

Wszyscy to raczej wiemy, gorzej z praktyką bo bardzo często pół składu to rambo którzy uważają, że sami pokonają wszystko (a to wszystko wina wanilli i gier typu COD, czy MoH gdzie takim rambo właśnie się jest). Poza tym w PR starcia są wyjątkowo intensywne, przez co zbierając się w formację można wywołać same szkody.

PostNapisane: 13 maja 2009, 20:52 

Cytuj:
a to wszystko wina wanilli
To jak Ci tak bardzo przeszkadza wanillia i "nooby z wanilli" to odinstaluj tą nieszczęsną wanillie :wink: Po drugie dzięki wanilli możesz grać w PR, nawet dzięki podstawie mogłeś założyć konto po to aby grać w PR , więc jesteś takim samym noobem jak ja i tysiące graczy BF2 których obrażasz swoim wspaniałym podpisem w profilu.

PostNapisane: 13 maja 2009, 21:25 

BL00D napisał(a):
Jesli jestescie zainteresowani przecwiczeniem tego typu taktyk i innych w PR to zapraszam na Master Class dzisiaj (12maja) o godz. 22:30
EDIT: Wiem ze informuje o tym na ostatni moment ale cwiczenia sa co tydzien we wtorki wiec jak nie dzis to innym razem :)

Blood, czy te zajęcia na pewno są otwarte dla wszystkich??

Cytuj:
A i czas trwania cwiczen to 1,5 godz. czasem dluzej.

Tyle to zjamują jeśli ktoś się wcześniej zrywa :)

Generalnie to formacje, o których tu mowa, w PR mają za zadanie podniesienie świadomości, gdzie znajdują się ludzie z twojego składu tak aby uniknąć przecinania linii ognia i obserwowanie 360°.

Skąd wziąłeś pomysł z dwoma czujkami?? Poproszę o jakiś link do źródła.

Sierżant to po polsku klin, a po angielsku wedge.

Dlaczego obrony okrężnej nie można stosować w terenie zabudowanym?? Przecież przeciwnik może znajdować się na dachu. Tę obronę również zastosujesz podczas podnoszenia kogoś na środku placu.

PostNapisane: 13 maja 2009, 21:33 

komar(poland) napisał(a):
To jak Ci tak bardzo przeszkadza wanillia i "nooby z wanilli" to odinstaluj tą nieszczęsną wanillie :wink: Po drugie dzięki wanilli możesz grać w PR, nawet dzięki podstawie mogłeś założyć konto po to aby grać w PR , więc jesteś takim samym noobem jak ja i tysiące graczy BF2 których obrażasz swoim wspaniałym podpisem w profilu.

Przepraszam jeżeli kogoś tu obraziłem.

PostNapisane: 13 maja 2009, 21:45 

Cytuj:

Stali bywalcy tego forum bardzo dobrze wiedzą, że BF2 służy tylko do odpalania PR. A jeśli poczułeś się dotknięty to znaczy, że ten zakątek forum nie jest dla ciebie. Nam ty obrażalskich nie potrzeba. Podawanie jako wymówka "obrażanie tysięcy graczy" jest zagrywką poniżej pasa. Panom dotykającym innych panów poniżej pasa niniejszym dziękujemy. Na tym kończę swojego offtopa.

PostNapisane: 14 maja 2009, 02:10 
Moderator forum

Cytuj:

Przepraszam bardzo ale to jest offtop proszę Pana.... :roll:

[W tym miejscu była ściana tekstu obnażająca jak bardzo niepotrzebny był Twój post ale zrobiłem kopię i go wyciąłem bo szkoda miejsca 8)]

Stwierdzę tylko że gdybym był moderatorem to post zostałby usunięty... a autor dostałby kolejne ostrzeżenie :mrgreen:

Wracając do tematu:
Niestety "mentalność Rambo" jest dość głęboko zakorzeniona w wielu graczach dzięki różnym grom dla mas, wymagających minimum myślenia... Na szczęście da się to z czasem trochę odkręcić ;)

Jeśli chodzi o taktyki i formacje to w PR najbardziej przydatne i najczęściej używane są:
- kolumna (a czasami linia "wielokrotnie łamana" ;))
- linia (aka tyraliera), bywa przydatna
- formacja "luźna" (przemieszczanie się jako grupa o dowolnym kształcie z uwzględnieniem odstępów, zwykle na bezpiecznym terenie)
- podział oddziału na mniejsze grupy
- pokrywanie przeciwnika ogniem (częściowo skuteczne ze względu na specyfikę gry komputerowej)
- flankowanie

Jest jeszcze kilka innych ale co ja wam będę się rozpisywał, zachowam kilka asów dla siebie ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2