Teraz jest 4 gru 2024, 21:57

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 maja 2005, 17:43 

Witam,
Chciałbym się zapoznać z waszą opinią na temat monitorów ciekłokrystalicznych. Kupiłem jeden firmy Samsung, ale nie wiem czy to był dobry pomysł. (link do parametrów: http://www.samsung.com/pl/products/moni ... o/720t.asp)

Może ktoś z was używa takiego monitoru i może powiedzieć jakie ma parametry? Jestem naprawdę bardzo tego ciekaw.

Jak narazie jedyną zaletą tego monitoru odkrytą przezemnie jest to, że po 3 godzinach grania w bf mnie nie bolą oczy. :?

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2005, 17:59 

A nie zostają ci na ekranie odciski palców, których za boga nie da się zmyć ? Słyszałem że to jest domeną LCD, oczywiście kto dotyka monitora paluchami :) Ja mam szajsunga od dobrych paru lat i nie narzekam, wprawdzie nie LCD ale z tego co sie orientuje robią niezłe monitory w swojej cenie. Osobiście nigdy nie kupiłbym LCD.

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2005, 18:24 

Dajmito napisał(a):
A nie zostają ci na ekranie odciski palców, których za boga nie da się zmyć ? Słyszałem że to jest domeną LCD, oczywiście kto dotyka monitora paluchami :)

Jak przetrzesz wilgotna miekka szmatka to nic nie zostaje. Sam niedawno kupilem sobie LG L1740p i jestem zadowolony.

hc-me lcd na matrycy PVA, to moze byc za wolny na BFa :) (25ms)

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2005, 20:53 

maTTi, i właśnie to mnie martwi. Na moim starym monitorku zwykłym nie miałem żadnych problemów.

Jak narazie to nie gram w BF'a bo ogólnie mam słaby komputer a spróbuję dopiero za jakieś dwa miesiące.
Ech, cholera, nie da się podkręcić monitorów ciekłokrystalicznych? :twisted: :twisted: Ten i tak kosztował kupe kasy.

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2005, 21:37 

Ja mam LG1800 i powiem tyle ze jak bym mial kupowac nowy monitor to tylko i wylacznie lcd

PostNapisane: 23 maja 2005, 22:11 
Moderator forum

1. LCD i tylko LCD.
2. Samsung, LG, NEC.
3. Matryca: TN+Film (stara, jednak jara i jak na razie najmniejsze czasy reakcji), lub S-IPS. Żadne inne.
4. Paluchami raczej LCDków się nie traktuje, odcisk pół biedy, gorzej z uszkodzeniami powłoki. Połowicznym rozwiązaniem jest zakup LCD w technologii X-Black a'la Sony (szyba - pogarsza nieco odwzorowanie kolorystyki).
5. Co zasugerować ? LG 1930P lub Samsung 913N.

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2005, 22:24 

tia a fidzio jak sie spali to lubi dociskac lcd :twisted:
sory za OT ale dla niektorym to tez moze byc bodziec do kupienia LCD ;]

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2005, 11:54 

no moze lubie a ty tez ciskales :P

(sorry za kolejny ot)

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2005, 13:14 

mam NEC`a 1760 NX może nie jest to juz hit ale od 1,5 roku sprawuje sie wzorowo.

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2005, 14:18 
Moderator forum

Trochim napisał(a):
mam NEC`a 1760 NX może nie jest to juz hit ale od 1,5 roku sprawuje sie wzorowo.

Zgadzam się. Nie jest piękny pod względem designu (nowa linia to zmienia), ale matrycę ma rewelacyjną (starą, sprawdzoną TN+).

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2005, 16:43 

Ech, ale co sądzicie o moim monitorze? Da się nim pograć w BF'a?
Co do odcisków to ich raczej na moim monitorze nie ma, czasem są jakieś kropki... (moja siostra gdy się śmieje to opluwa monitor). Radzę sobie z tym albo wilgotną szmatką albo suchą flanelową ściereczką.

A teraz zadam trochę dziwne pytanko... może zostanę wyśmiany albo coś takiego... ale na tej stronie samsunga pisze, że to jest monitor TFT. Jaka to jest różnica z LCD? Szczerze mówiąc to w sklepie prosiłem o monitor LCD. :?

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2005, 17:29 
Moderator forum

hc-me napisał(a):
Ech, ale co sądzicie o moim monitorze? Da się nim pograć w BF'a? Co do odcisków to ich raczej na moim monitorze nie ma, czasem są jakieś kropki... (moja siostra gdy się śmieje to opluwa monitor). Radzę sobie z tym albo wilgotną szmatką albo suchą flanelową ściereczką.

Pokazujesz 720-tkę, niedostepną jeszcze masowo w dystrybucji.
Cieżko cokolwiek o nim napisać, tym bardziej nie mając go przed oczami. Odczytując dane spisane na papierze lub stronach WWW cieżko jest ocenić dany model. Producent pisze, że upchał tam matrycę PVA, więc nie spodziewaj się cudów.

W pracy mam dwie 19'-tki 910N na identycznej matrycy o mniejszych kontrastach jednak smużą niesamowicie, w BF jest to zauważalne i czasem nawet wzmocnienie jasności oraz kontrastu nie pomaga.

Smużenie jest kwestią priorytetową, jednak niektórym wcale nie przeszkadza. Baaa ... znam takich, którym nawet CRTki smużą ;-)

Zatem, zanim kupisz panel postaraj się sam sprawdzić go w działaniu, bez emocji przy przeglądaniu wirtualnych ofert. Jeśli nie masz takich możliwości pytaj użytkowników, posiadaczy.

Osobiście sugeruję: jeśli Samsung to model 710N lub 713N.

Pamiętaj: TN lub S-IPS, żadne inne względem wykorzystania w grach 3D.

hc-me napisał(a):
A teraz zadam trochę dziwne pytanko... może zostanę wyśmiany albo coś takiego... ale na tej stronie samsunga pisze, że to jest monitor TFT. Jaka to jest różnica z LCD? Szczerze mówiąc to w sklepie prosiłem o monitor LCD. :?

LCD typ kineskopu, w naszym przypadku jest to wyświetlacz oparty na "kosmicznej" technologii kryształów zwanej Liquid Crystal Display :-)

TFT może wprowadzić w błąd, owszem. Jednak to nic innego jak "Thin Film Transistor". Każda matryca w monitorze LCD bez względu na technologię wykonania (TN, S-IPS, MVA) ma zamocowane tranzystory przy każdym z sub-pixeli na monitorze. Tranzystory sterują ułożeniem ciekłych kryształów. Te skolei o ile mnie pamieć nie myli odpowiedzialne są za skierowanie odpowiedniej ilości dawki światła przesyłanej na kolorowy filtr.

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2005, 20:57 

Ze swej strony dodam (fakt, że to mało odkrywcze), że Tomy dobrze prawi :D

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2005, 21:50 

Ja bym na twojim miejscu najpierw kupił bym se lepszy sprzęt a puziej LCD zobaczysz ile będzie on za dwa miechy kosztował:) tak jak i zresztą nowy sprzęt. Ja mam LG F700B LCD kupie se za dwa lata:)

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2005, 21:58 

Tak, wszystko wspaniale ale ja należę do osób które spędzają przed komputerem wiele czasu i to nie tylko na używaniu programów rozrywkowych, więc taki monitor był mi jak najbardziej potrzebny. (chodzi o wzrok).
Tomy, dziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedź która rozwiała moje wszelkie wątpliwości :).

Ogólnie to ja na początku kupiłem monitor 19" LCD. Smużenie okazało się po prostu niesamowite, więc kupiłem monitor 17" o tej samej cenie. Tamten poprzedni zdążyłem jeszcze szybko oddać, jest takie coś, że przed upływem 7 dni można wymienić towar.

Osobiście ostatnio próbowałem sobie pograć w BF:Vietnam. Tak strasznie te smużenie nie dokuczało, ale za to mody do HL'a potwornie wyglądają na tym monitorze. W Call of Duty też jest to mocno widoczne. Mam nadzieję, że przynajmniej nie będzie to widoczne, kiedy będę grał w mojego kochanego Tribes 2! :D

Strefa czasowa: UTC + 2