Teraz jest 4 gru 2024, 10:11

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 20:00 

pamiętacie jaki zakupy robił Bruce Willis w filmie Szakal? tam zdaje się był jakiś sympatyczny polski projekt :D

Tytuł:
PostNapisane: 9 wrz 2005, 16:47 

To nie byl polski projekt tylko produkcja polska.
Polskie projekty konczyly i w zasadzie koncza na eksperymentach,kiedys byly wymuszane radzieckie a dzis amerykanskie ,czy NATO - poza nic nie znaczacymi wyjatkami.
Produkcja jest blokowana,wielki brat czuwa,ktos dostaje lapowke - proste i efektywne.

Tytuł:
PostNapisane: 9 wrz 2005, 18:27 

Zaprojektowanie i wdrożenie do produkcji nowego modelu uzbrojenia jest dośc drogie. Szczególnie jeśli nie jest sie pewnym czy nawet nasza własna armia, która nawet jeśli wyraża zinteresowanie jakimś produktem, nagle nie zmieni zdania albo zamówi np 10szt karabinów. A na rynkach swiatowych jest ogromna konkurencja. Że nie wspomnę o kwestjach politycznych które padają przy zakupach broni. Taki np Tajwan dwa razy pomyśli zanim kupi coś nie od USA które są jego jedynym gwarantem istnienia.

Tytuł:
PostNapisane: 10 wrz 2005, 00:30 

Jesli przekupisz tych co decyduja o zamowieniach (a tak sie wlasnei robi - dzis przekupstwo ,kiedys grozba) to wszystko zlikwidujesz w zarodku.
Ale...rzad moze sprzedac wynalazek....ktory trafi do nas w postaci gotowego produktu...to swinstwo w skali panstwa,ale kogo to obchodzi skoro kasa prywatna trzeszczy w szfach?
Stac nas na kazdy rodzimy produkt,ale nie tylko stac ale i go zrobic z klasa..tylko co z tego? I wracamy do punktu wyjscia.
Generalicji i decydujacych o uzbrojeniu KTO kontroluje? No KTO?
Sami siebie.Zgrana paczka.

Tytuł:
PostNapisane: 10 wrz 2005, 01:12 

ja myślę że to jednak pies pluto za tym stoi. Zastanów się co ty piszesz, to nie zimna wojna, są ważniejsze cele dla budżetu niż pakowanie kasy w uzbrojenie naszej armi. A nowe projekty pojawiają się regularnie wystarczy obejrzec pierwszą lepszą relacje z targów wojskowych, tyle tylko że nia ma za co ich wprowadzić do uzbrojenia bo ważniejsze są np. autostrady czy łatanie służby zdrowia. Dowodem na to że projekty sie pojawiają jest choćby ten topic, o nowej polskiej giwerce. Mniej faktu/super expresu a wiecej rozglądania się wokoło. A co do "...Ale...rzad moze sprzedac wynalazek....ktory trafi do nas w postaci gotowego produktu..." to podaj konkretne przykłady, wielce ciekawy jestem.

Tytuł:
PostNapisane: 10 wrz 2005, 12:53 

Jestes ciekawy jednak pomimo ze to "superexpres" ? TO POSZUKAJ.
Gotowe i ostudzone dziecku sie podaje.

Pies pluto na pewno stal tez za "iryda",a pojawienie sie F-16 pomimo lepszych produktow i kontraktow tez jest zapewne sprawka pluta.

Tytuł:
PostNapisane: 10 wrz 2005, 14:34 

pytałem się o polskie pomysły które wracają do nas w formie produktów, o ile pamięc mnie nie myli to f-16 polskim pomysłem nie jest :) rozmiwiń temat irydy, Bo nie wiem gdzie tu afera ?

"Jestes ciekawy jednak pomimo ze to "superexpres" ? TO POSZUKAJ.
Gotowe i ostudzone dziecku sie podaje"

Jeśli coś mówisz to przytaczaj konkrety a nie : twierdzę że hortak napada staruszki w parku, dowody są ale sobie ich sami poszukajcie.

Tytuł:
PostNapisane: 11 wrz 2005, 14:10 

Mam rozwijac temat Irydy ? Toz w TV nawet debata byla dlaczego stalo sie to co sie stalo...itd itd..glosna sprawa i wrecz flagowy przyklad na to o czym pisze - jak udupic projekt.
Nie ma afery,ano nie juz ma jest F-16.
A ten F-16 to z ktorego roku?
Pod wzgledem swierzosci i nowoczesnosci to chlam na sile wprowadozny do naszego uzbrojenia.

Tytuł:
PostNapisane: 11 wrz 2005, 14:17 

chlam czy nie chlam w obecnych celach stawianych przed wojskiem przydatnosc F16 jest znikoma jesli nie zadna. zamiast tych maszyn mogliby wyposazyc w porzadny sprzet nasze "sily szybkiego reagowania", ktore do bylej Jugoslawi jezdzily pociagiem-byloby to duzo tansze, i przydatniejsze.

Tytuł:
PostNapisane: 11 wrz 2005, 14:24 

Wdro|enie broni nowych nie jest mo|liwe bez pozwolenia "wielkich braci" czyli producentom broni, patrz Rosja, USA, Francja i Woelka Brytania. Dlatego jest malo kontraktow z Polski poniewaz oni trzymaja na wszstkim lape, zmina wojna sie skonczyla wiec nie ma komu sprzedawac broni, Maly rynek, lwy trzymaja na nim lape.... i wszystko.

A slyszeliscie o pewnym sierzancie co wymysli amunicje ktora nie zabija tylko obezwaladnia? wymyslil ja w kuchni i....... dupa poniewaz Polski producent nie zainteresowal sie. Pewnie ktos podpatrzy to i wyprodukuje na zachodzie

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2005, 21:27 

wiem ze odkopuje temat ktory skonczyl sie juz jakis czas temu ale bardzo chcialbym sie dowiedziec jakie powiekszenie ma lunetka alexa
mam nadzieje ze mnie nie zjedziecie za to :oops:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2