Teraz jest 27 lis 2024, 08:37

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 sie 2003, 12:28 

Witam

Kupiłem sobie UPS (używany ETA MiniUPS 600AV) z monitoringiem na COM. Do tego dokupiłem od producenta kabel za ponad 20zł :? Podłączyłem i pod W98 z programem dostarczonym od producenta wszystko działa jak należy. Pod W2000 producent każde używać usługi systemowej która jednak nie działa jak należy. Nie wyświetla się żaden alarm a system nie zamyka się po określonym czasie :( Jedynie w "opcje zasilania" zmienia się status na prace sieciową lub bateryjną. No ale ja chce aby system sam się zamknoł po określonym czasie pracy bateryjnej :evil:
Program UPSoft działa tylko pod W98 i pod W2000 nie umie zamknąć systemu więc na razie skazany jestem na nie działającą usługe systemową. Może ktoś bawiący sie serwerkami zna jakiś program do monitorowania UPS'ów pod W2k/XP ?

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2003, 12:57 

Zaleć na stronę producenta tam napewno znajdziesz najnowsze oprogramowanie do UPS a pod odpowiedni system. Ewentualnie jeśli producent ma Polskiego przedstawiciela zadzwoń do pomocy technicznej ja tak zrobilem w pracy gdy mialem kłopot z jednym UPS em pod windows xp, niegdzie nie mogłem znalezc do niego oprogramowania monitorującego, nawet na stronie producenta. Zadzwoniłem a miła pani przysłała mi na emaila link skąd mogłem pobrac programik.

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2003, 13:04 

Już im maila wysłałem ale coś odpowiedzi się doczekać nie moge :twisted:
Znalazłem WinNUT program do obsługi różnych UPSów pod wszystkie windowsy ale jest tak ultra skomplikowany że nawet sie za to nie biore. Trzeba wpisywać wszystko ręcznie i do tego znać kod epromu w UPS którego ja nie znam i nie mam jak poznać.

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2003, 15:04 

nie zebym byl wscibski, ale ile daleś za ten UPS? i na jak dlugo starcza?
ciekawi mnie to bo mam maly serwerek w domu i sie nim bawie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 23 sie 2003, 15:16 

Dosyć tanio bo 175zł razem z przesyłką. Kupiłem na allegro.
A starcza mniej więcej na tyle co każdy inny 600AV :) Czyli mniej więcej na około 15 minut dla typowego zestawu gracza z 17" monitorem i procem powyżej 1Ghz. Wcześniej używałem Ever 300VA ale on ma tylko 180W na wyjściu (ten 600AV ma 400W) i mój sprzęt go przeciążał. Pewnego dnia ten Ever nie włączył się więc poleciał na reklamacje do Komputronika (nadal go nie mam). Ten 600 podłacze pod kompa a 300 pod monitor. 600 bez właczonego monitora powinna wytrzymać nawet do pół godziny.
U mnie często komp chodzi 24h/dobe ściągając różne rzeczy z netu a z prądem często są problemy. Jak by działał ten monitoring to przy dłuższym braku napięcia komp bezpiecznie zamknoł by system i wyłączył UPS'a a tak to po prostu odetnie zasilanie jak baterji braknie :(

Strefa czasowa: UTC + 2