Teraz jest 11 kwi 2025, 18:19

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2007, 20:52 

bibol napisał(a):
$towarzysz$ napisał(a):
prędzej czy później to nastąpi, przecież nie każdy sport został odrazu zaakceptowany, cierpliwości

Tylko czy stanie sie to za naszego zycia ot to jest pytanie ktore mnie nurtuje i spac nie daje :D

na pewno :wink: stawiam że za góa 3 lata będzie to już powszechne

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2007, 11:35 

$towarzysz$ napisał(a):
bibol napisał(a):
$towarzysz$ napisał(a):
prędzej czy później to nastąpi, przecież nie każdy sport został odrazu zaakceptowany, cierpliwości

Tylko czy stanie sie to za naszego życia ot to jest pytanie które mnie nurtuje i spać nie daje :D

na pewno :wink: stawiam że za góra 3 lata będzie to już powszechne

Dzięki uprawianiu jakiegoś sportu stajemy się coraz lepsi, np. mamy lepszą kondycję, stajemy sie zdrowsi itp. A co mamy z e-sportu? Ktoś powie, że niby refleks, zmysł strategiczny - zależy od gry. Ale te wszystkie gry mają wspólne cechy - niszczą nam wzrok, zatrzymują nas przy kompie przez co mamy mało ruchu itp. Wydaje mi się, że to ma więcej wad niż zalet. Ale to tylko moje zdanie...

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2007, 11:48 

jim napisał(a):
Dzięki uprawianiu jakiegoś sportu stajemy się coraz lepsi, np. mamy lepszą kondycję, stajemy sie zdrowsi itp.

tak jak np. boks ? Przeciez w tym chyba nie ma nic zdrowego.

E-sport zaliczylbym do sportow umyslowych, np. szachy, brydz, itp. One rozwijaja umyslowo, a nie fizycznie.

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2007, 11:49 

Skoczkowie mają powykręcane stawy i pokrzywione nogi; ciężarowcy kręgosłupy do wymiany itp itd, przykladow mozna mnozyc wiele i bez konca - egaming powoduje utrate wzroku i wzrost kg od siedzenia przy kompie...

to jest proste jak budowa cepa... kazdy sport jest zdrowy dopoki nie uprawiamy go wyczynowo...

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2007, 13:37 

maTTi napisał(a):
jim napisał(a):
Dzięki uprawianiu jakiegoś sportu stajemy się coraz lepsi, np. mamy lepszą kondycję, stajemy sie zdrowsi itp.

tak jak np. boks ? Przeciez w tym chyba nie ma nic zdrowego.

E-sport zaliczylbym do sportow umyslowych, np. szachy, brydz, itp. One rozwijaja umyslowo, a nie fizycznie.

Czemu nie ma nic zdrowego? Trzeba po prostu wiedzieć kiedy się wycofać. Znam paru już "emerytowanych" bokserów i jakoś nie narzekają na zdrowie ;)

A nie lepiej zagrać w szachy na żywo? Jeśli jesteś dobry na kompie to przerzuć się na "żywą gre", a nie niszcz sobie przy okazji wzroku.

Ostatnio edytowano 11 mar 2007, 13:38 przez Jim, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2007, 15:07 

jim napisał(a):
Ale te wszystkie gry mają wspólne cechy - niszczą nam wzrok

Bez przesady, technologia poszła tak naprzód, że obecne monitory nie niszczą wzroku w takim stopniu jak kineskopowe.

Gry mają takie same prawo być oficjalnym sportem tak jak i szachy, więc nie widze w tym problemu.

EDIT:
jim napisał(a):
Czemu nie ma nic zdrowego? Trzeba po prostu wiedzieć kiedy się wycofać. Znam paru już "emerytowanych" bokserów i jakoś nie narzekają na zdrowie

Ale jest cała masa innych, którzy mają i to poważne problemy ze zdrowiem.

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2007, 15:34 

jim napisał(a):
... a nie niszcz sobie przy okazji wzroku.

w tej chwili wzrok przy komputerze sobie niszczysz nie jakims promieniowaniem, tylko tym, ze jak patrzysz sie w monitor, nie mrugasz powiekami, a co za tym idzie nie nawilzasz oka.

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2007, 16:09 

No cóż - moje zdanie jest takie a nie inne. Mnie akurat wasze argumenty nie przekonują, ale tak jak już napisałem to jest moje zdanie i nie musicie się z nim zgadzać ;)

Edit:
Dzi@du we wszystkim trzeba mieć umiar, a za bardzo boksu nie uważam za sport. jest to po prostu legalne mordobicie, które za wiele nas nie uczy, bo i czego ma uczyć? Tam wygrywa ten kto jest szybszy i silniejszy, często wytrzymalszy(to też jest tylko moje zdanie, więc darujcie sobie komentarzy) ;)

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2007, 18:15 

Jim ale co cie uczy wygrywanie jakichs rozgrywek w BF ? :D to samo tylko mniej brutalnie sie to odbywa

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2007, 18:58 

Sport - rozmaite formy aktywności fizycznej i umysłowej, podejmowane dla przyjemności lub współzawodnictwa. Od zwykłej rekreacji sport różni się tym, że uprawianie go jest związane z przestrzeganiem szeregu reguł obowiązujących w danej dyscyplinie, jednak praktycznie granica między sportem i rekreacją jest dosyć płynna.

z wikipedi
według mnie gry spełniają to w 100% :)
$towarzysz$ napisał(a):
na pewno Wink stawiam że za góa 3 lata będzie to już powszechne

w niektórych krajach to się już stało, Holandia, Rosja, Korea, Chiny tam gry są oficjalnie sportem i jakoś nikomu się krzywda nie stała. Pewnie zaraz ktoś napisze że od WoWa umierają, tyle że wow nie będzie nigdy grą turniejową ;)

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2007, 20:29 

od wow zawsze umierali 8) (od kiedy gra weszła na rynek)
mogliby wprowadzić w Polsce hasło e-sport w życie. Ale przy tym rządzie marne szanse...

Tytuł:
PostNapisane: 12 mar 2007, 00:53 

Exil napisał(a):
Pewnie zaraz ktoś napisze że od WoWa umierają, tyle że wow nie będzie nigdy grą turniejową ;)

to w Japonii, no ale tam zamknięcie się w pokoju z kompem czy konsolą na kilka dni jest na porządku dziennym :P

Tytuł:
PostNapisane: 12 mar 2007, 10:49 

Hmmm moim zdaniem nie wiem czy u nas ten e sport sie rozwinie w taki sposob jak na zachodzie a to ze wzgledu na nasza wrodzona klotliwosc, bo w kazdym profesjonalnym sporcie nie ma takiej sytuacji ze profesjonalni gracze graja z amatorami czy swoimi kibicami to sa odzielne dwa swiaty natomiast tutaj gracze ktorzy podchodza do tego na serio graja z normalnymi graczami i w ten sposob u nas tworzy sie wybuchowa mieszanka tworza sie antypatie, dochodzi do klotni miedzy graczami pro a zwyklymi czy to na forach czy podczas rozgrywki i naprawde w takiej atmosferze ciezko cos budowac.
Oczywiscie chcialbym zeby nasz e sport uzyskal status normalnych rozgrywek tylko sie zastanawiam czy u nas w takiej atmosferze jest to wogole mozliwe

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2