Teraz jest 2 gru 2024, 21:09

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30 mar 2007, 16:14 

Uncle Blues napisał(a):
Mplay - Skąd masz te informacje? PAPowskie depesze w polskich serwisach są sporo skromniejsze. Redakcja Wojskowa też niewiele mówi na temat GROMu. Jakieś wiarygodne forum? :roll:

Jakie źródło informacji? Wielokrotne użycie pierwszej osoby, zarówno liczby pojedyńczej jak i mnogiej, pozwalają domniemywać, że Mplay opisuje coś w czym bierze udział czyż nie?

Tytuł:
PostNapisane: 30 mar 2007, 16:32 

insurgent :

* (joint) Member of a political party who rebels against established leadership. (JP 1-02)
http://www.liberalsagainstterrorism.com ... s/Glossary

* Someone who rises against Constituted Authority, a Rebel . The Active or Open Hostility to any Constituted Authority is called Insurrection
users.skynet.be/jeeper/Terms%20I.html

* a person who takes part in an armed rebellion against the constituted authority (especially in the hope of improving conditions)
* guerrilla: a member of an irregular armed force that fights a stronger force by sabotage and harassment
* in opposition to a civil authority or government
wordnet.princeton.edu/perl/webwn

* An insurgency is an armed rebellion by any irregular armed force that rises up against an established authority, government, or administration. Those carrying out an insurgency are “insurgents”. Insurgents conduct sabotage and harassment. Insurgents usually are in opposition to a civil authority or government primarily in the hope of improving their condition.
en.wikipedia.org/wiki/Insurgent

Tytuł:
PostNapisane: 30 mar 2007, 17:57 

Co do słowa "insurgents", mozna je spokojnie przetłumaczyć na polskiego "powstańca" (dawniej w polskim insurekcja=powstanie zbrojne, angielskie insurrection).

Tytuł:
PostNapisane: 30 mar 2007, 17:59 

przsoi napisał(a):
Uncle Blues napisał(a):
Mplay - Skąd masz te informacje? PAPowskie depesze w polskich serwisach są sporo skromniejsze. Redakcja Wojskowa też niewiele mówi na temat GROMu. Jakieś wiarygodne forum? :roll:

Jakie źródło informacji? Wielokrotne użycie pierwszej osoby, zarówno liczby pojedyńczej jak i mnogiej, pozwalają domniemywać, że Mplay opisuje coś w czym bierze udział czyż nie?

Pierwotnie odniosłem wrażenie, że po prostu prostu identyfikuje się z nimi - nasi chłopcy to już prawe my, nie? Ale jeśli rzeczywiście mamy w BeeFowej społeczności GROMowca, to szczerze muszę przyznać, że jestem mocno zaskoczony. :D

Mplay jesteśmy z tobą! Uważajcie na siebie i dajcie im niezłego łupnia! :!:

* * *
mój mały żółty słowniczek napisał(a):
in*sur*gent s powstaniec;

ale osobiście uważam, że bardziej pasuje tu określenie rebeliant.

EDIT:
Słownik języka polskiego:
powstanie «zbrojne wystąpienie narodu lub jakiejś grupy w obronie swojej wolności»
rebelia «zbrojny bunt przeciwko istniejącej władzy»

Insurgent to zdecydowanie rebeliant a nie powstaniec.

Tytuł:
PostNapisane: 30 mar 2007, 18:04 

O ile można *mniemać* że Mplay jest TAM dzięki biuru podróży MON, to nie wynika z jego postu, że jest w GROMie.
Co do określania kto jest rebeliantem, powstańcem, terrorystą, bojownikiem o wolność czy polnische banditen, bardzo ważne jest to, po której stronie barykady siedzisz.

Tytuł:
PostNapisane: 30 mar 2007, 18:13 

Z tego co wiem, to żadne polskie jednostki poza GROMem nie biorą udziału w operacji Achilles. Dziennikarzem też na pewno nie jest, bo dziennikarze z jednostkami specjalnymi nie chodzą. Ja tu widze tylko dwie możliwości:
primo - to co pisałem parę postów wyżej, na przykład jest w bazie Bagram i jako, że też jest w wojsku to się identyfikuje w GROMowcami - stąd pierwsza osoba.
secundo - Mplay jest w GROMie, co można też wywnioskować z jego profilu "Skąd: Afganistan/Kandahar". To właśnie w prowincji Kandahar jest GROM. Tyle przynajmniej wiem z ogólnodostępnych źródeł.

Zresztą niedługo się pewnie dowiemy czegoś więcej jak tylko Mplay "dopcha się do netu". :D

EDIT:
Znalazłem w necie takie małe "kompendium":
Obrazek
Warto sobie obejrzeć - szczeólnie mapkę, bo jest w miarę dokładna i kalendarium na dole (choć jest tylko od wejścia Amerykanów...). Reszta to tylko ogólniki choć też można się czegoś dowiedzieć "Rosomak - ma odtwarzacz MP3". :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 30 mar 2007, 19:07 

Kompedium :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 30 mar 2007, 21:50 
Moderator forum

Szkoda tylko, że te bronie to wymysł grafików...

Koczujemy w jaskiniach, wcinamy konserwy i polujemy na Talibów. GROM zamknął na stałe kilka przetwórni opium przy okazji uśmiercili kilkudziesięciu insurgents
Więc jak dla mnie w GROMie nie jest. Skoro GROM zamknął a nie zamknęliśmy...

Tytuł:
PostNapisane: 30 mar 2007, 23:02 

eee tam wymysł ... Afganistan jest pocięty autostradami którymi pomykają pick-upy talibów wyładowane po brzegi stingerami..... jak zobaczyłem to kompendium to pierwsze skojarzenie: Kolekcja Afganistan, stwórz swoja własną armie! bądź tak fajny jak GROM! My mamy takie fajne beryle a oni maja takie niefajne ak47! ale to z nami jest pan Bóg a oni są parszywymi rebeliantami!

to kompedium to fakt czy super ekspres?

Tytuł:
PostNapisane: 30 mar 2007, 23:36 

przsoi napisał(a):
to kompedium to fakt czy super ekspres?

forum militaryphotos.net :lol:
Znalazłęm je tam w jakimś temacie i podałem je tu jako ciekawostkę. Swoją drogą mapka jest ok - widać na niej najważniejsze rzeczy. Jest stolica, ważne miasta, droga Kabul-Kandahar, polskie bazy i prowincje w których będą/są Polacy, nawet pokazane jest gdzie są góry - a to wszystko na jednym obrazku. "Kompendium" jak je nazwałem dla nas może i śmiezne, ale może komuś z forum cokolwiek rozjaśni... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 31 mar 2007, 00:02 
Moderator forum

Tyle, że to AK to tak jak pisali na wmasgu połączenie AKM i Tantala
A ten granatnik to twór grafika z kiepskiej strzelanki

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 2