Teraz jest 27 lis 2024, 16:43

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Koniec HD DVD
PostNapisane: 19 lut 2008, 20:29 
Spamer!

Koniec HD DVD - oficjalne oświadczenie Toshiby

Toshiba wydała oczekiwane już od jakiegoś czasu oficjalne oświadczenie, w którym ostatecznie informuje o zaprzestaniu wspierania formatu HD DVD. Tym samym zwycięzcą wojny formatów i następcą poczciwego DVD zostaje - tym razem już oficjalnie - Blu-ray.

Toshiba napisał(a):
"Koncern Toshiba ogłosił dziś, że przeprowadził dogłębną analizę strategii dla formatu HD DVD i zdecydował, że nie będzie dłużej rozwijał, tworzył ani sprzedawał odtwarzaczy i nagrywarek HD DVD. Decyzja ta została podjęta ze względu na ostatnie istotne zmiany na rynku. Toshiba będzie jednak kontynuować dostarczanie pełnego wsparcia i serwisu dla wszystkich właścicieli produktów Toshiba HD DVD."

Obrazek

Toshiba planuje natychmiastowe znaczne ograniczenie dostaw produktów HD DVD, zaś całkowite ich wstrzymanie w przyszłym miesiącu. Tyczy się to wszystkich odtwarzaczy i nagrywarek z wyjątkiem tych zastosowanych w laptopach Toshiby. Firma wciąż nie zdecydowała, co zrobić z tym fantem, ale oczywiste jest, że - aby nie zostać w tyle za konkurencją - musi jak najszybciej przerzucić się na... Blu-raya.

Obrazek

Na szczęście nie cały wysiłek pójdzie na marne:
Toshiba napisał(a):
"Toshiba ma zamiar kontynuować współpracę z firmami, które wspólnie z nią tworzyły rynek HD DVD, takimi jak Universal Studios, Paramount Pictures, DreamWorks Animation (...), a także liderami branży IT: Microsoftem, Intelem i HP. Toshiba opracuje możliwe strategie współpracy z tymi firmami w perspektywie przyszłych przedsięwzięć, pożytkując kapitał zgromadzony podczas rozwoju HD DVD".

Co ciekawe, na informacje o rychłym końcu wojny formatów pozytywnie zareagowali akcjonariusze Toshiby. Akcje firmy poszły wczoraj w górę o ponad 5 procent.

:wink:
Cytuj:
Sony teraz litrami rozlewa szampana po ścianach a korki na stałe udekorują sufity w biurach firmy...
, byc moze to prawda , zobaczymy co sie wydarzy potem...

źródło, gram.pl

Wedlug was Toshiba, dobrze zrobiła ? , a moze źle ? , 5 % w gore :) , zanim w pc bedzie bd minie , lecz moze lepiej , ze hd juz zostal " wyeliminowany " , zapraszam was do dyskusjina ten temat , co o tym myslicie :) :?:

#5000. post i "spamer!" :lol: |czekałem od początku(:
kliknij i zarejestruj się -15% opłat transak. na najlepszej giełdzie kryptowalut

Tytuł:
PostNapisane: 19 lut 2008, 20:39 

ciekawe co powiedzą wszyscy ci którzy zakupili już odtwarzacze HD-DVD no i oczywiście Xboksiarze ?

Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2008, 00:29 

Śmierć HD-DVD nastapila, gdy wyszedl PS3 (czyli m.in. najtanszy odtwarzacz BD na rynku) :) Poroniony eksperyment..

Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2008, 20:51 
Redaktor Battlefield.pl

ja bym wolał żeby wygrało HD-DVD. Może dlatego że jestem zatwardziałym pececiarzem? Ale i tak jak pomyślę o Jobsie który mówi że dni napędów kompaktowych jako-takich są policzonych to mam banana na twarzy... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 21 lut 2008, 12:20 
Moderator forum

Już na początku tej wojny znałem wygranego...pisałem gdzieś nawet na forum HDTV o tym kto wygra...Toshiba powinna zatrudnić mnie jako wizjonera :) A dlaczego byś wolał żeby wygrało HD-DVD? Czyżby nie było czytników BR do PC?? No tak Jobs tak mówi ale nie mówi czym mają byc zastąpione te napędy...

Tytuł:
PostNapisane: 21 lut 2008, 17:03 
Redaktor Battlefield.pl

wolałbym, bo jak napisałem wcześniej
jestem pececiarzem -> BR wymyśliło Sony -> sony produkuje konsole
:(
a oprócz tego to jakoś byłem przekonany żeby rozwijać DVD a nie tworzyć od początku nowy format. Może teraz microsoft wspierający HD DVD w ramach zemsty stworzy BR+R, BR-R i BR-RAM :lol:

Tytuł: Re:
PostNapisane: 23 lut 2008, 23:50 

$towarzysz$ napisał(a):
ciekawe co powiedzą wszyscy ci którzy zakupili już odtwarzacze HD-DVD no i oczywiście Xboksiarze ?

a xboxsiarze na to nic bo hd-dvd było tylko "przystawką" do x'a. Jedynie ci co kupili ten wynalazek mogą się czuć wychuiani :) . Moim zdaniem dobrze ,że tak się stało przynajmniej wybór w przyszłości będzie prosty...

_Dominiko_PL napisał(a):
wolałbym, bo jak napisałem wcześniej

jestem pececiarzem -> BR wymyśliło Sony -> sony produkuje konsole

:(

a oprócz tego to jakoś byłem przekonany żeby rozwijać DVD a nie tworzyć od początku nowy format. Może teraz microsoft wspierający HD DVD w ramach zemsty stworzy BR+R, BR-R i BR-RAM :lol:

poronione myślenie...
przecież sony tworzy sprzęt do pctów a ms tworzy konsole i software

PostNapisane: 24 lut 2008, 17:33 
Redaktor Battlefield.pl

no wiesz, słyszałem że sony coś tam ma wspólnego z konsolami... chyba jakieś kable do nich robi czy coś :lol:

I'm as cold as the cold wind blows

PostNapisane: 24 lut 2008, 18:26 

_Dominiko_PL napisał(a):
no wiesz, słyszałem że sony coś tam ma wspólnego z konsolami... chyba jakieś kable do nich robi czy coś :lol:

a ja coś słyszałem że robi też jakieś telewizory LCD (czy coś takiego) i sprzęt audio i dużo dużo innych. Jezu przecież zarówno Sony jak i Micro$oft są korporacjami z których pochodzą przeróżne sprzęty elektroniczne. To że M$ robi "okna" nie oznacza że ma więcej z PCtami wspólnego niż inne firmy.

PostNapisane: 24 lut 2008, 19:57 

i o to mi chodziło...

Strefa czasowa: UTC + 2