Teraz jest 18 lut 2025, 22:16

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 maja 2003, 13:14 

Jestem ciekaw czy wasi dziadkowie brali czynny udział w tej wojnie w którą sie teraz bawimy na kompie. Jak tak to gdzie walczyli i w jakich jednostkach?

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2003, 13:45 

cóż mój dziadek śp.był w norwegii w trakcie walk o norwegie po stronie niemieckiej czyli w wermahcie w dywizji artylerii polowej(oczywiście z własnej woli do wermahtu nie poszedł)wujek śp.walczył i zginął pod monte cassino w 1944 także u frycóf(w dywizji grenadierów), drugi dziadek śp.pływał na u-bootach po atlantyku ale nie wiem kiedy zginął po prostu nie wrócił z rejsu,z dalszej rodziny wyjek był w armii andersa i walczył na zachodzie(tylko tyle wiem)
z reszty rodziny wiem że kilku walczyło w armii polskiej w 1939.To by było tyle...

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2003, 14:20 

muj wujek(brat dziadka) byl dowodca jakjejs Polskiej dywizij kwalerii(jusz niezyje)

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2003, 14:33 

moj pradziadek s.p rowniez walczyl pod monte cassino oraz bral udzial w inwazju na Normandii.

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2003, 18:22 
Moderator forum

Mój dziadek z tego, co pamietam nie brał udziału w walkach (był za młody). Za to pradziadek walczył w wojnie 1919 - 21 z bolszewikami i dostał za to Virituti Militari (bedąc na warcie zastrzelił jednego kozaka i saperką zatłukł trzech innych - podobno pilnował składu amunicji), a potem przebył cały szlak z Armią Andersa (ZSRR, Palestyna, Afryka Północna, Włochy - w tym Monte Cassino). Za to tesz dostał kilka innych odnznaczeń (włoskich i alianckich).

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2003, 19:17 

MK napisał(a):
cóż mój dziadek śp.był w norwegii w trakcie walk o norwegie po stronie niemieckiej czyli w wermahcie w dywizji artylerii polowej(oczywiście z własnej woli do wermahtu nie poszedł)wujek śp.walczył i zginął pod monte cassino w 1944 także u frycóf(w dywizji grenadierów), drugi dziadek śp.pływał na u-bootach po atlantyku ale nie wiem kiedy zginął po prostu nie wrócił z rejsu,z dalszej rodziny wyjek był w armii andersa i walczył na zachodzie(tylko tyle wiem)
z reszty rodziny wiem że kilku walczyło w armii polskiej w 1939.To by było tyle...

hmm to brzmi niewiarygodnie, nawet bardziej niz niewiarygodnie ;)
zastanawiam sie czy nie robisz sobie jaj :D
ok zakladam ze piszesz prawde ;)
co do Twojego drugiego dziadka, to jesli wiesz jaki numer mial ten uboot, to mozna bardzo latwo ustalic jego losy. Znam strone z baza danych o ubootach na ktorej po prostu wpisuje sie numer uboota i strona wyswietla zatopiony tonaz, miejsce zatopienia itp.

Ja moge pochwalic sie dziadkiem (niestety tez śp :(), ktory byl oficerem w armii poznan w 39 (skonczyl szkole w ursusue i dowodzil chyba ciagnikami artyleryjskimi). Zostal wziety do niewoli 11 wrzesnia (czyli poczatek bitwy nad Bzura) i reszte wojny spedzil o ile dobrze pamietam w stalagu IIa. Po wyzwoleniu obozu przez amerykanow wrocil do Polski (a mogl zostac na zachodzie...) i tam "budowal" socjalizm :(
W obozie stracil jedno pluco i przez to umarl dosc wczesnie.
Mam gdzies w domu nawet jego ksiazeczke wojskowa z czasow PRL, z niej wlasnie wytrzasnalem te informacje

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2003, 19:33 

teraz mnie gosciu zdenerwował co jest niewiarygodne????jakbym ci powiedział że rozmawiał z np.Eisenhauerem czy Rommlem itp to by było niewiarygodne a to że dziadka zaciągnęli do wermahtu i akurat wysłali do Norwegii nawet został tam ranny to jest niewiarygodne??? normalne losy ludzkie w czasie wojny,co do drugiego dziadka to nie mam najmniejszego pojęcia na jakim u-boocie pływał jakim typie itp.gdyż tak jak napisałem zginął na morzu a o tym dowiedziałem się od mojej śp.babki nawet nie wiem w jakim roku wojny zginął

PS mało wiem gdyż nie znałem ich osobiście(prócz pierwszego dziadka) tylko z przekazów a o ile możesz sobie wyobrazić w przekazach takich nie ma mowy o tym jak nr.jednostki,u-boota,nr.munduru jaki nosił nr.broni jaką miał itp.takich informacji udzili ci wróżka po kontakcie paranormalnym z daną osobą :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2003, 19:38 

moja babcia-sanitariuszka w powstaniu warszawskim
dziadek-obrona krakowa
stryj matki mej- Władysław Szcześniewski na początku wojny dowódca 161 eskadry myśliwskiej, później francja(epizod mi mniej znany)
a potem anglia-315
http://www.geocities.com/CapeCanaveral/Lab/9431/

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2003, 21:22 

mój dziadzia pod Leninem i Studziankami

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2003, 11:02 

może ja coś napisze o swoich przodkach. część mojej rodziny od strony babki pochodzi z powiśla. trzech jej braci zgineło walcząc w powstaniu warszawskim. jej mąż po napaści hitlerowskiej na polske (jeszcze sie nie znali) wyjechał z niemiec do francji gdzie walczył w ruchu oporu. po wyzwoleniu francji przez aliantów tworzono polskie oddziały, zaciagnoł sie by dalej walczyć (niestety tylko tyle wiem o nim i bardzo żałuje). Czwarty brat mojej babki (o którym niedawno sie dowiedziałem zupełnie przypadkowo z wycinka z gazety) był ase lotnictwa. przed wojną skończył szkołe lotniczą w dęblinie i brał udział w kampani wrześniowej. Przez rumunie przedostał sie do angli i brał udział w bitwie o anglie.

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2003, 11:20 

michał napisał(a):
może ja coś napisze o swoich przodkach. część mojej rodziny od strony babki pochodzi z powiśla. trzech jej braci zgineło walcząc w powstaniu warszawskim. jej mąż po napaści hitlerowskiej na polske (jeszcze sie nie znali) wyjechał z niemiec do francji gdzie walczył w ruchu oporu. po wyzwoleniu francji przez aliantów tworzono polskie oddziały, zaciagnoł sie by dalej walczyć (niestety tylko tyle wiem o nim i bardzo żałuje). Czwarty brat mojej babki (o którym niedawno sie dowiedziałem zupełnie przypadkowo z wycinka z gazety) był ase lotnictwa. przed wojną skończył szkołe lotniczą w dęblinie i brał udział w kampani wrześniowej. Przez rumunie przedostał sie do angli i brał udział w bitwie o anglie.

To i moja rodzina!!! A czemu mi nie pokazales tego wycinka?

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2003, 12:06 

myślałem że widziałeś. check your e-mail now to zobaczysz.

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2003, 12:18 

jeszcze taka mała ciekawostka jeśli chodzi o wojsko to brat mojego dziadka tego co walczył we francji służył 15 lat w legi cudzoziemskiej jako radio telegrafista.

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2003, 12:34 

Moj dziadek był ułanem niestety został rozstzrelany przez gestapo
i tylko tyle wiem :cry:

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2003, 12:47 

michał napisał(a):
myślałem że widziałeś. check your e-mail now to zobaczysz.

Obrazek
Artykul o ktorym napisal michał.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2