Teraz jest 11 kwi 2025, 15:45

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lip 2009, 21:11 

tak każdy coś robi dla siebie tylko my nie, czemu my nie skorzystamy z okazji i nikogo nie
zaatakujemy? :twisted:

mam zamiar założyć firmę, moglibyście mi coś doradzić na początek? :wink:

PostNapisane: 26 lip 2009, 13:29 

Powiem tak: Na pewno odradzam firme grain. Chodzi strasznie tanio, a ze brakuje osob z landem bo narodowe miejsca pracy sa jedynie w manufacturing to pensje trzeba dawac wysokie, aby miec ludzi. Wczesniej mialem 2-3 PLN dziennie zysku na firmie. Teraz przy wiekszej konkurencji, gdybym sprzedawal zboze to dziennie moze zarobilbym 20 groszy :P Na szczescie kase mam z pracy, wiec czekam ze sprzedaza zboza na lepsze czasy.

Z ironem jest juz lepiej bo ten chodzi po 73 gr (grain po 50 gr) czyli mozesz dawac wieksze pensje dla pracownikow, wiec i masz nowych pracownikow. Inna sprawa, ze kokosow tez tutaj nie ma. Wieksze zarobki, ale i wieksze pensje, wiec tez pewnie wyjdzie na chwile obecna z 2-3 PLNy dziennie.

Narodowe nie inwestuja w ludzi z landem bo wedlug wiekszosci kongresmenow nie oplaca sie, aby trzymac takie firmy u nas.
Ja osobiscie poszedlem w grain bo nie mialem za bardzo czasu, aby bawic sie w manu (kupowac zelazo, wyliczac pensje, sprzedawac bron).

Jezeli chodzi o manu to tak: Firmy z biletami na razie bym nie zakladal. Jak beda obywatelstwa to popyt na bilety spadnie bo nie bedzie tylu kursow do innych panstw. Na prezentach sie nie znam, nie wiem czy jest zysk czy go nie ma.

Natomiast sam sie zastanawiam jak to jest z bronia. Jedna bron to 5 produktywnosci. Wg. eRepublik toolsa osoba ze skillem 3.5 wyrabia 14.70 dajmy 15 czyli 3 sztuki broni. W chwili obecnej bron mamy za 5.7 PLN zaokraglam do 6 PLN. Czyli skill 3.5 robi nam 3 bronie za lacznie 18 PLN. Mamy 18 PLN zysku, ale odliczamy pensje 6.5 PLN oraz 15 sztuk zelaza czyli 15 razy 0.73 gr = 10.95 dajmy 11 PLN.

Podsumowujac: zarabiamy 18 PLN na sprzedazy, ale wydajemy 17.5 na zelazo i pensje. Zysk 50 gr na osobe, ale dochodzi jeszcze podatek. Poza tym wiadomo, ze nie kazda oosoba ma skill 3.5. Trafi nam sie skill 3.4 lub mniejszy i juz zarobku nie ma albo jestesmy w plecy. Wg. moich obliczen wychodzi, ze na broni tez sie kokosow nie zrobi chyba, ze cos zle rozumuje, ale to wtedy mam nadzieje, ze ktos mi wyjasni co i jak :)

edit: Oczywiscie powyzsze wyliczenia sa dla firmy z maksymalna produktywnoscia (10 pracownikow).

PostNapisane: 26 lip 2009, 19:22 

Słabe masz te dane JUHA. Firma z bronią to na dzień dzisiejszy około 20pln zysku na dzień. Zależnie od cen irona/broni, które są dość niestabilne, oscyluje w zakresie 15-25pln. Jeżeli chodzi o jakąkolwiek firmę LAND, to nie marnuj czasu na Q1 - ZYSKÓW MIEĆ NIE BĘDZIESZ. W landzie opłacalne są jedynie firmy Q2+ (najekonomiczniej cena/zyski wychodzi Q3).

PostNapisane: 26 lip 2009, 20:48 

wlasnie myslalem nad weap q1, a jak rozkładać płace zeby nie byly ani za wysoki ani za niskie? jakie proponujecie dla roznych skili?

PostNapisane: 27 lip 2009, 11:13 

Jak się podoba odwet EDENu za Chorwację i jeden z ostatnich TO ? :)
Szkoda, że dla mrówek nie udało się przejąć Brazylii to by był cios, ale takie jest życie - 12 kongresmenów...

"Sua sponte!"

PostNapisane: 27 lip 2009, 14:07 

Vottar napisał(a):
Słabe masz te dane JUHA. Firma z bronią to na dzień dzisiejszy około 20pln zysku na dzień. Zależnie od cen irona/broni, które są dość niestabilne, oscyluje w zakresie 15-25pln. Jeżeli chodzi o jakąkolwiek firmę LAND, to nie marnuj czasu na Q1 - ZYSKÓW MIEĆ NIE BĘDZIESZ. W landzie opłacalne są jedynie firmy Q2+ (najekonomiczniej cena/zyski wychodzi Q3).

Dlatego cos mi wlasnie nie pasowalo bo znam dwie osoby z firmami weap Q1 i mowily, ze zarabiaja tak wlasnie z 15PLN.
Nie zgadza sie to jednak z wyliczeniami za pomoca tego toolsa: http://www.erepublik.com.pl/tools/produktywnosc i dlatego wlasnie liczylem, ze mnie ktos poprawi :)

Jest jakis inny program na obliczanie produktywnosci? Czy moze powyzszy dobrze oblicza, a to ja cos zle rozumuje cale to manu :?:

Firme w landzie zalozylem, aby na poczatek nie tracic za duzo czasu i sprawdzic czy bedzie mi sie chcialo w to bawic :wink: Teraz mysle nad jakas inna firma i stad te moje rozmyslania nad oplacalnoscia firmy z bronia 8)

Edit: Dobra sprawdzilem. Powyzszy program dobrze oblicza produktywnosc. Zapytam, wiec inaczej. Jedna bron to 5 sztuk uzytego zelaza tak :?: Majac produktywnosc 5, zuzywam 5 sztuk zelaza i produkuje jedna sztuke broni tak :?: Jezeli tak to nadal nie zgadza sie to z moimi wyliczeniami i nadal nie wiem, gdzie popelniam blad :?

PostNapisane: 28 lip 2009, 01:28 

http://bofh.hu/~sanya18/prodtest.php

Podaj tam id byle jakiej firmy z bronią i wpisz płace, które Ty byś dawał. Podaj cenę za jednostkę żelaza i sprzedaży broni, a to samo obliczy zyski.

PostNapisane: 1 sie 2009, 19:28 

wyjaśni mi ktoś co się stało z Niemcami? nie było mnie w domu wracam i patrze ze chyba się sprzedali?

PostNapisane: 3 sie 2009, 12:24 

Boziu, dosłownie wkur*** mnie jak ktoś mówi, że się sprzedali... ZROBILI NAJLEPSZE, CO MOGLI DLA SIEBIE ZROBIĆ. PTU wydrukowało u nich 600k DEM; oni oddali tereny Węgrom żeby w ten sposób kasa poszła do Węgier i leżała tam bezpiecznie. MEGA FAIL PTU; 3200g zebranego od ludzi poszło się.. z Węgrami : )

PostNapisane: 3 sie 2009, 13:46 

Ja tam swoje zarobiłem :twisted:

PostNapisane: 3 sie 2009, 17:57 

ja najpierw walczyłem z niemcami, później obserwowałem jak każdy zdobyty region niemec wpada w ręce włochów lub madziarów. Zirytowałem się, że moja krwawica idzie na marne, więc rozpoczynam szeroką akcję rozpowszechniania eRepublik (pracuje na plaży żeby czymś zająć wakacyjną lukę, sprzedaję kawę mrożoną). Potrzeba nam baby-boomu. Zamieszczam też ogłoszenia w paru uczęszczanych serwisach i forach na których jestem członkiem. Nie będzie madziar pluł nam w twarz.

PostNapisane: 4 sie 2009, 00:30 

Tak, nie ma co ukrywać - to czego nam potrzeba to nowi gracze. Tyle, że nie jest to takie proste.. Ostatnim razem udało się to przy pomocy połączonych sił wykopu i onetu (http://www.wykop.pl/ramka/196011/polska ... -erepublik - mój art : D). Pisałem, czy jest możliwość edycji i ponownego zamieszczenia, jak na razie brak odpowiedzi...

Sam nie wiem, co tak naprawdę możemy zrobić. Gdzie nie napiszę, to albo brak odpowiedzi, albo odpowiedź negatywna... heh, nie macie jakichś "pleców" w portalach internetowych, gazetach, stacjach telewizyjnych? : >

PostNapisane: 4 sie 2009, 09:31 

Ja tam nie laduje kasy w zadne akcje w eRepie bo roznie to wlasnie bywa. Wg. rozkazow jedynie walcze i biore udzial w TO i antyTO. Reszte robie wg wlasnego uznania sam dla siebie. Przynajmniej nadal mam swoje 4 golda :wink: Ta wiem na bogato u mnie :wink:

Co do baby boomu to bym poczekal. Nadal fakt, ze gra jest anglojezyczna zniechceca ludzi. Niby wszyscy znaja angielski w Polsce, ale z lenistwa chyba nie chce im sie grac. Wiadomo kiedy bedzie polska wersja :?:

Natomiast bardzo dobrze jest zachecac ludzi osobiscie bo wieksze szanse, ze zostana jak otrzymaja na poczatku dofinansowanie w postaci bochenkow i wiedza, ze zawsze moga otrzymac rade od kogos znajomego jak czegos nie wiedza :)

No i panowie osobiscie uwazam, ze powinnismy chwalic sie reflinkami bo jak bedziemy miec osoby z reflinkow i nawet polowe zysku im oddamy to z pozytkiem dla kraju bo i my mamy na bron i mlody gracz z 2,5 golda wiecej szybicej nabije range wojskowa. Oczywiscie bez spamowania czyli nie reflink jako wiadomosc, ale do samej wiadomosci od czasu do czasu mozna dodac.

http://www.erepublik.com/en/referrer/JUHAAA :wink:

Nie jestem tu sam, podziele sie, wiec chwalic sie od czasu do czasu :wink: Nawet jezeli ktos zrezygnuje w trakcie gry to zawsze mozecie go dokarmic do tych 35 pkt czyli 6 poziomu. 35 bochenkow to niecale 35 PLN, a w zamian 5 golda dostaniecie :) Pamietajcie 1 bochenek to 1 pkt doswiadczenia. 35 dni i zawsze cos wpadnie. Zwlaszcza, ze teraz wiadomo kto dolacza z reflinkow bo dodaje sie automatycznie do przyjaciol.

PostNapisane: 9 wrz 2009, 09:32 

Troche odswieze temat. Przez ostatni miesiac moja gra sprowadzala sie do 5 minut (dwukliku + ataki w pierwszej lepszej bitwie). Wtedy to Polska stracila sporo zlota na rzecz Wegrow. Jeszcze wieksza gafe popelnili Hiszpanie tracac 16k zlota. Francja wykorzystala BB i wpadke Hiszpanow i ich podbila. USA praktycznie nie bylo na mapie podzielone przez Ruskich i Indonezje. Byla mowa o kapitulacji i ogromnych daninach na rzecz PEACE w zamian za regiony USA. Na tym zakonczylem aktywna gre.

Wracam po miesiacu i patrze. Hiszpanie wszystko odbili z rak Francuzow i zostal do odbicia jedynie regionem zdobyty przez Brazylie. USA pogonila w polowie juz ruskich. Teraz 4 bitwy aktywne na raz i wszystkie jak na razie na korzysc Hamburgerow. Wegrzy kloca sie miedzy soba, a o Indonezyjczykach nic nie slychac. Co sie stalo :?: Ktos mi w skrocie wyjasni ostatnie wydarzenia :?: Sytuacja zmienila sie o 180 stopni. Z kleski nagle to my zaczynamy wygrywac i przeganiac wroga. Jakis skrot telegraficzny poprosze 8)

Dziwi mne rozwoj wydarzen zwlaszcza, ze to kraje PEACE przeszly spory babyboom i prowadza w rankingach populacji. Poza tym przydalby sie nam (jak zwykle) kolejny naplyw ludnosci. W razie czego: http://www.erepublik.com/en/referrer/JUHAAA :wink:

Z gory dziekuje jak komus sie bedzie chcialo wszystkie ostatnie wydarzenia mi opowiedziec :)

PostNapisane: 9 wrz 2009, 10:28 

Pytanie-gdzie można odzyskać stracony na tą "grę" czas? Nigdzie? Szkoda.
Rada dla wszystkich potencjalnie zainteresowanych marnowaniem "5 minut" dziennie na tą grę-w tym czasie lepiej wynieście śmieci albo skomentujcie jakis artykuł na onecie, będzie więcej pożytku dla świata.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2