Powiem tak: Na pewno odradzam firme grain. Chodzi strasznie tanio, a ze brakuje osob z landem bo narodowe miejsca pracy sa jedynie w manufacturing to pensje trzeba dawac wysokie, aby miec ludzi. Wczesniej mialem 2-3 PLN dziennie zysku na firmie. Teraz przy wiekszej konkurencji, gdybym sprzedawal zboze to dziennie moze zarobilbym 20 groszy

Na szczescie kase mam z pracy, wiec czekam ze sprzedaza zboza na lepsze czasy.
Z ironem jest juz lepiej bo ten chodzi po 73 gr (grain po 50 gr) czyli mozesz dawac wieksze pensje dla pracownikow, wiec i masz nowych pracownikow. Inna sprawa, ze kokosow tez tutaj nie ma. Wieksze zarobki, ale i wieksze pensje, wiec tez pewnie wyjdzie na chwile obecna z 2-3 PLNy dziennie.
Narodowe nie inwestuja w ludzi z landem bo wedlug wiekszosci kongresmenow nie oplaca sie, aby trzymac takie firmy u nas.
Ja osobiscie poszedlem w grain bo nie mialem za bardzo czasu, aby bawic sie w manu (kupowac zelazo, wyliczac pensje, sprzedawac bron).
Jezeli chodzi o manu to tak: Firmy z biletami na razie bym nie zakladal. Jak beda obywatelstwa to popyt na bilety spadnie bo nie bedzie tylu kursow do innych panstw. Na prezentach sie nie znam, nie wiem czy jest zysk czy go nie ma.
Natomiast sam sie zastanawiam jak to jest z bronia. Jedna bron to 5 produktywnosci. Wg. eRepublik toolsa osoba ze skillem 3.5 wyrabia 14.70 dajmy 15 czyli 3 sztuki broni. W chwili obecnej bron mamy za 5.7 PLN zaokraglam do 6 PLN. Czyli skill 3.5 robi nam 3 bronie za lacznie 18 PLN. Mamy 18 PLN zysku, ale odliczamy pensje 6.5 PLN oraz 15 sztuk zelaza czyli 15 razy 0.73 gr = 10.95 dajmy 11 PLN.
Podsumowujac: zarabiamy 18 PLN na sprzedazy, ale wydajemy 17.5 na zelazo i pensje. Zysk 50 gr na osobe, ale dochodzi jeszcze podatek. Poza tym wiadomo, ze nie kazda oosoba ma skill 3.5. Trafi nam sie skill 3.4 lub mniejszy i juz zarobku nie ma albo jestesmy w plecy. Wg. moich obliczen wychodzi, ze na broni tez sie kokosow nie zrobi chyba, ze cos zle rozumuje, ale to wtedy mam nadzieje, ze ktos mi wyjasni co i jak

edit: Oczywiscie powyzsze wyliczenia sa dla firmy z maksymalna produktywnoscia (10 pracownikow).