Teraz jest 4 gru 2024, 11:56

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2005, 11:37 

a ja na poczatku mam taka zawartosc tego bajeru:

Kod:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

po zmianie ma wygladac tak ?
Kod:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional"  /fastdetect /NoExecute=AlwaysOff /NOPAE

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2005, 11:38 

ja tam niepolecam, przez to coś czeka mnei reinstalacja windowsa bo nieda się juz grać :/

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2005, 13:06 

Właśnie extreme...ja mam identycznie poza windowsem...prosiłbym jakiegoś experta o wypowiedź czy warto cokolwiek mieszać z tym boot.ini :)

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2005, 19:33 

boot.ini jest to plik odpowiedzialny za uruchamianie windowsa, gdy mamy kilka windowsó na kompie tam jest wszystko zapisane, dodatkowo są tam zapisane procesy które mają uruchomić się odrazu z windowsem, niestety czasem daje to odwrotne rezultaty do oczekiwanych.

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2005, 22:01 

Nie jestem expertem ale raczej nie wyłączałbym DEP'a dla całego systemu poprzez boot.ini bo DEP to "silnik" zabezpieczający komputer przed uruchamianiem złośliwego oprogramowania (typu wirusy, trojany itd. chodzi o np. przepełnianie bufora...).

Można DEP'a w WIN XP Pro wyłączyć tylko dla poszczególnych aplikacji - np. dla bf.exe (nie wiem czy w Home też się tak da)

Wchodzi się przez Panel Strowania do "System", dalej zakładka "Zaawansowane", potem w "Wydajności" klawisz "Ustawienia", następnie zakładka "Zapobieganie wykonywaniu danych (DEP)" i tam przetawiamy ptaka na pozycję "Włącz funkcję DEP dla wszystkich programów i usług oprócz tych wybranych poniżej:" i dodajemy bf2.exe - i już - a właściwie restart.

Podobno działa - zaraz zrobię teścik.

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2005, 22:13 

Ogólnie to lepiej oczywiście zanim wogóle zacznie się wyłączać DEP'y itd.. to najpierw wyłączyć skanownaie antywira w tle, a później w menedżerze zadań pozamykać zbędne procesy (ale tylko z grupy gdzie Nazwa użytkownika to aktualny login konta w XP, a nie SYSTEM albo jakaś USŁUGA) od antywira poczynając (np CCAP.exe - 11MB od Nortona), a kończąc na innym badziewiu zabierającym RAM - tylko nie można zamykać explorer.exe i taskmgr.exe[/b]

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2005, 23:10 

Vesper: troche sie mijasz z prawda w slowach "dodatkowo są tam zapisane procesy które mają uruchomić się odrazu z windowsem, niestety czasem daje to odwrotne rezultaty do oczekiwanych"
W skrocie - boot.ini okresla opcje jakie beda zaaplikowane systemowi operacyjnemu przy starcie oraz skad i co zaladowac do pamieci, zadnych dodatkowych programow nie mozna uruchamiac. Spojz na to:
http://support.microsoft.com/default.as ... -us;833721

Vesper: jesli masz problemy po wpisaniu /noexecute... jak rowniez po przywroceniu poprzedniego wpisu - masz cos skopane w systemie niezaleznie od tych ustawien. Wedlug mnie najprawdopodobniej (zakladam, ze dokonywales zmian a nie bawisz sie siejac ferment) masz zainstalowane jakies Norton Works lub inne "mega cuda ulepszacze" systemu badz tez tweakowany system jakimis narzedziami niemicrosoftowymi - w takiej sytuacji aby poprawic wydajnosc i stabilnosc i tak musialbys sie ich pozbyc przez reinstalacje ...

pts1939, Rafix: to ze wyswietla c:\Document and settings itd. jest ok. i nie jest istotne. Rzeczy do wpisania sa pogrubione, wpisuje sie bez C:\>
( prompt to zgloszenie gotowosci procesora polecen najczesciej w Windows widziane jako dysk+biezacy katalog, czyli wlasnie C:\ i ewentualnie dopiski,
jesli chcecie zeby bylo tak jak podalem, po uruchomieniu cmd napiszczie "cd \" (bez cudzyslowa) i nacisnijcie enter. )

eXtrem3: tak wlasnie ma wygladac po zmianie (wpisy z zachowaniem linii).

RaFiX: tak. To ma zastosowanie rowniez dla XP Home. Zmieniasz tylko to co napisalem. Warunkiem koniecznym zeby tego uzyc jest posiadanie zainstalowanego XP z SP2. Nie nalezy wprowadzac tej zmiany jesli nie ma w boot.ini wpisu /noexecute... .
Efekt co prawda delikatnie sie rozni w zaleznosci od tego czy procesor wspiera sprzetowo DEP czy nie ale to inna kwestia.

Uwaga: jesli ktos nie rozumie czegos, nie wie jak postapic prosze aby nie robil niczego przy boot.ini lecz najpierw sie dopytal. Kto pyta nie bladzi.
Zawsze mozna jeszcze pogooglac i znalezc np. http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=29033

Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2005, 23:22 

Juz myslalem, ze bede mogl odpalic bf i postrzealc a tu Zonk ... :)
Sanctrum:
Cytuj:
Nie jestem expertem ale raczej nie wyłączałbym DEP'a dla całego systemu poprzez boot.ini bo DEP to "silnik" zabezpieczający komputer przed uruchamianiem złośliwego oprogramowania (typu wirusy, trojany itd. chodzi o np. przepełnianie bufora...).

Można DEP'a w WIN XP Pro wyłączyć tylko dla poszczególnych aplikacji - np. dla bf.exe (nie wiem czy w Home też się tak da)

Generalnie masz racje, idea DEP jest piekna. Ale jak to z reguly bywa z produktami giganta czasem cos sie nie udaje. W sieci sa juz opisy jak omijac DEP w Windows bo implementacja jest lekko skopana i na to pozwala.
Miec wiec nibydzialajace zabezpieczenie przed czescia przypadkow wymuszajace mniejsza wydajnosc .... hmmm - zostawiam kazdemu decyzje.
Druga rzecz - DEP nie jest cudownym ochraniaczem przed wszystkim, tak naprawde jesli ktos stosuje minimalna higiene uzytkowania komputera prawie nigdy nie skorzysta z tej opcji. Itd, itp.

Jest roznica miedzy wylaczeniem dla okreslonego programu a wylaczeniem calkowicie. Otoz aby miec uaktywniony DEP na procesorach 32 bitowych trzeba miec wlaczony inny tryb zarzadania pamiecia ktory jest wolniejszy (wylaczenie tego tryby gwarantuje wlasnie /nopae).
Inna kwestia to to, ze DEP gryzie sie z niektorymi programami i sterownikami w tym czasem z punkbusterem ...

Pozdro,

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2