Teraz jest 10 kwi 2025, 01:31

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2006, 20:19 

wersja b,musi być cyrkulacja powietrza

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2006, 20:38 

no wiec konkludujac , oprocz montazu - ktory wyglada jak domowy, ja na przewody miedziane z izolacja czasem mozntuje wiec to nie przeszkadza, "naprawa" jest poprawna , jesli tak to mozna okreslic

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2006, 22:03 

Do poprawności to tej instalcji daleko (wystarczy na to popatrzeć, przecież ten radiator nawet nie przylega wystarczająco żeby mógł cokolwiek odessać czy przedmuchać), poco radiator karcie do której producent nawet go nie przewidział... więc logicznie on nic nie da.
Należy oczyścić radiator a nie instalować na nim jakiś wzięty z kosmosu wiatrak... ostatecznie użyć nowej pasty przewodzącej.

Jak już doszliśmy do wniosku ten wiatrak 'zwisa' na dół, więc blokuje również inne sloty na płycie głównej...

Patrząc od strony nawiewa/odsysa, przeglądałem net, są różne wersje, więc trudno będzie jednoznacznie powiedzieć czy tutaj powinno nawiewać czy odsysać, ja bym raczej był przy opcji odsysania (w tym przypadku).
Patrzyłem w moim kompie, tam akurat rzeczywiście nawiewa na procesor i chipsety, fakt faktem, widziałem również kiedyś jak powietrze było 'odsysane'. Myślę że to zależy bardziej od konstrukcji układu i ogólnej zasady tutaj nie ma.

Dziwi mnie np jeszcze fakt że ten wiatraczek tą naklejkę którą zawsze nań przyklejają ma od drugiej strony (od tej której nie widać na zdjęciu) a przeważnie, ta naklejka jest montowana od górnej strony wiatraka... czyli wiatrak, oryginalnie na urządzeniu na którym był, właśnie odsysał, ogólnie nie wiem czy można się tą naklejką sugerować.

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2006, 22:22 

Hmm... sam osatnio miałem kontakt z nietypową konstrukcją:D. Jak znajomy wyjął to cudo z samochodu to mało nie padłem... zresztą sami zobaczcie, że polak potrafi :lol:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

GF2MX przewiercony(nadal działa :shock: ) bo nie było o co wentylatora złapać :lol:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2006, 22:23 

faktycznie cudo... :lol: :lol: hmm byl juz temat o stanowisku pracy i o pulpitach... a jak wygladaja wasze "budy" ? :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2006, 22:38 

[OT]
Die tylko i wylacznie wersja A! Jezeli ktos uwaza inaczej to niech przez moment pomysli - w wersji A w jednej jednostce czasu z obszaru usuwane sa (lub wprowadzane) 2 objetosci, przez kazdy wiatrak, taka sama objetosc co wprowadza sie (lub usuwa) przez nieszczelnosci lub otwory wentylacyjne. W wersji B wprowadzana jest jedna i usuwana jedna objetosc. Proste nie? 8) :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2006, 22:41 

OceloT napisał(a):
[OT]
Die tylko i wylacznie wersja A! Jezeli ktos uwaza inaczej to niech przez moment pomysli - w wersji A w jednej jednostce czasu z obszaru usuwane sa (lub wprowadzane) 2 objetosci, przez kazdy wiatrak, taka sama objetosc co wprowadza sie (lub usuwa) przez nieszczelnosci lub otwory wentylacyjne. W wersji B wprowadzana jest jedna i usuwana jedna objetosc. Proste nie? 8) :wink:

dzieki mucio grande :*

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2006, 23:24 

Ja sie nie zgodze... mialem wentyle ustawione tak jak masz na 1szym obrazku i sie to nie za bardzo sprawdzalo, teraz mam tak jak jest na tym 2gim i jestem jak najbardziej zadowolony z przodu wlatuje zimne powietrze a z tylu jest wyciagane cieple. Wiec jak bedziesz miec 2wentyle wyciagajace gdzie tu jest cyrkulacja powietrza bo nie bardzo rozumie? Odkad mam ustawione tak jak na obrazku b temperatura w budzie zmalala o ok 5stopni wzgledem ustawienia na obrazku a.

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2006, 23:39 

Watpie zeby sie nie zgadzalo. Przeczytaj jeszcze raz to co napisalem.
W Twoim wypadku w jednej jednostce czasu do pydla zostaje wprowadzona 1 objetosc i wyrzucona jedna objetosc.
W wypadku o ktorym pisze wprowadzone zostaja 2 objetosci i wyprowadzone tez 2 ( tyle ze nie wyprowadzone przez wiatraki a samo sie usuwa z powodu nadmiernego cisnienia wewnatrz pudla ).
Jezeli wytlumaczysz mi ze 1>2 w zbiorze liczb rzeczywistych to oficjalnie wystapie o przyznanie Ci nagrody A.Nobla.

Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2006, 23:57 

No tego ze 1>2 ci raczej nie wytlumacze :P
Ale co z tego ze bedzie wyprowadzane cieple powietrze z obudowy jak nie bedzie wprowadzane zimne z zewnatrz? Zapomniales chyba tez o wentylu w zasilaczu ktory tez odprowadza cieplo wiec po co jeszcze z przodu na byc odprowadzajacy? Liczy sie przedewszystkim cyrkulacja powietrza w budzie: nowe wprowadzane -> stare odprowadzane a jak ty chcesz tylko odprowadzac to nie bardzo widze w tym sens. Jak masz miejsce tylko na 2 to przod wciaga a tyl wyciaga to ci zagwarantuje optymalny przewiew. Przeciez to wystarczy na logike wziasc. Takie "techniki" montazu wentylatorow sa nieraz standardowo stosowane w nowych obudowach a nie spotkalem sie jeszcze z obudowa ktora by miala np 5wentyli i wszystkie wyciagajace powietrze bo gdzie tu cyrkulacja?

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 00:29 

dobra teraz to jak sloik dzemu zakrecony jestem :) narysuje wam cos znowu i powiedzcie mi gdzie i w jakiej konfiguracji najlepiej ustawic wentyle.

przekroj obudowy wyglada tak:
Obrazek
(dwa miejsca na wentyle z przodu i z tylu obudowy + dwa miejsca w bocznej sciance- prosto z procka i nizej od grafy)

no i slucham propozycji gdzie i jak :idea: zamontowac? :wink:
mam do dyspozycji dwa wentyle AC 80mm z automatyczna regulacja obrotow...

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 00:37 

OceloT napisał(a):
[OT]

proponuje na jakiekolwiek forum/stronke o/c wejść i poczytać o temacie..jeden przykład

Obrazeki opis "Odpowiednia cyrkulacja powietrza może znacznie wpłynąć na obniżenie temperatury wewnątrz obudowy i procesora."
info http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://dzikie.net/artykuly/midi/5.jpg&imgrefurl=http://dzikie.net/%3Fmode%3D1%26cel%3Dmidi&h=287&w=379&sz=25&tbnid=ZqCBFD13AHLZkM:&tbnh=90&tbnw=119&hl=pl&start=2&prev=/images%3Fq%3Dcyrkulacja%2Bpowietrza%2Bw%2Bobudowie%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3Dlang_pl%26sa%3DN

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 00:39 

Zostaw otwartą obudowę... będzie odpowiedni przepływ powietrza 8)

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 00:41 

A u gory nie masz?

Jesli to byla by moja obudowa to ja bym zrobil tak:
1. przod - wentyl wciagajacy
2. tyl - wentyl wyciagajacy
3.* z boku wciagajacy na grafe bo mam pasywne chlodzenie :P
Jest to ustawienie standardowe stosowane od wiekow i sprawdza sie znakomicie :)

Ogolnie jakbys mial jeszcze u gory to idzie pomyslec. Z wentylami z boku obudowy roznie to bywa... co za duzo to nie zdrowo ja bym zamontowal narazie tylko 2(przod/tyl) a pozniej ewentualnie idzie pomyslec nad czyms wiecej.

Co do wentylatorow to ja bym wyrwal ten czujnik regulacji obrotow i smigaly by ci na max obrotach :)

Equilibrium to co napisales wcale nie jest prawda... ja mam mniejsze temperatury przy zamnknietej nizeli przy otwartej obudowie :P

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 00:50 

2500 obrotow to troche sporo jak na maly wentylatorek do chlodzenia budy wiec wole zostawic ;) ok to mi pomogliscie thx.

a miejsce na wentyl u gory zawsze mozna zrobic :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2