Exil napisał(a):
mimo że mam te 18 lat, to czekam na tą książkę, po prostu dobrze i szybko się czyta. nie jest to lektura najwyższych lotów i warsztat pani rowling(tak się to pisze?:D) nie powala to jednak ma talent do wciągania czytelnika w lekturę, świetnie prowadzi wątek

. Kobiecie się udało napisać książkę, a kler się czepia że szatanistyczna, inny, że gówno, a to po prostu ksiazka jak każda inna. Nie wszystkim musi się podobać, jak hip hop

w pełni sie pod tym podpisuje
chociaż jak zaczynałem to czytać (z 6-7 lat temu) to byłem ta ksiażka totalnie zafascynowany, teraz podchodzę na luzie chociaż przyznam że oczekuję jakiegoś zaskakującego acz optymistycznego zakończenia całej serii ;]
co do filmów to mi osobiście pierwsze 3 średnio sie podobała (czyt. oglądałem tylko raz i styka), 4 część była już trochę lepsza a trailery 5 napawają optymizmem ;]
a co do grupy docelowej książki...no cóż tak się trafiło że mojemu rocznikowi przyszło niejako dorastać tak jak bohater, a raczej nie często spotyka się książki które kierowane są do 12 latków w momencie gdy główny bohater ma 18 lat, a HP taką książką nie jest więc argumenty że to książeczka dla dzieci moga rzucać tylko ludzie którzy wytworzyli sobie opinię na temat tej ksiazki na podstawie okładki albo dali sobie wyprać mózg przez jakiegoś "księdza z misją ratowania świata" (bez obrazy).