Gruppenfuhrer napisał(a):
Co do Tygrysa to nie macie racji:
Ten czołg to przerobiony T 55( w zasadzie z T 55 została tylko wanna )
Czołgi te należą do słynnej na cały świat grupy reenactingowej Second Battle Group z Wielkiej Brytanii. Grupa ta jako najlepsza grupa reenactingowa na swiecie barla udzial juz w wielu filmach wojennym min w szeregowcu i Kompanii Braci. Na składzie mają oprócz tigera 2x Pzkpfw 4 jedna Pantere kilka transporterow Sdkfz 2 Kettenkrad'y i 3 Stugi ( wtym jeden to wersja 40) Nie wspominam o innym sprzecie pomocniczym jak ciezarowki. To grupy tej nalezy na stan dzisiejszy 247 osób odtwarzajacych glownie potyczki Amrykaniecko-Szwabskie. jak ktos chce ich zobaczyc na zywca zapraszam na wakacjach do Beltring (Anglia) na miedzynarodowy festiwal historyczny WAR & PEACE SHOW
W filmie najlepsza rzecz to byla jak koles strzelal z bazooki do Tigera.........
Pojazdy widziane w filmie to
2 x Tiger - 2x zmodernizowane t-34 (btw. tigerki z fimu noszą oznakowanie I SS Panzer Corps, a ta dywizja nie była w pobliżu rzeki merdet 13-14 czerwca)
1x Marder III (nadwozie org. ale "nadbudówka" zbudowana dla celów filmu )..zostaje obrzucony koktailami mołotowa
1x Sav m/43 (Szwedzki) zostaje zniszczony przez Horvatha
(oba pojazdy : Marder III jak i Sav m/43 wykorzystuja podwozie Panzerkampfwagen 38(t) )
pozatym jest też kilka CCKW 6x6 2 1/2 tonówek , które widzać w scenach "d-day plus three"
KettenKrad - do realizacji filmu uzyto 5 Kradków, w tym jednego z 7th Fliegar Division (ta jednostka nie była w poblizu normandii na początku Czerwca '44
SdKfz 251 - Czyli transporter który rozwalił ryan na polanie przed miastem, potem jescze widać w kilku scenkach z bitwą o miasto
kilka Opel Blitz-ów (widocznych w końcowych scenkach D-day)
M3 - widac w scenkach D-day plus three
m4 sherman - widac go gdy wojska amerykańskie wkraczaja do ramelle
LCA }
LCM(3)} Barki uzyte do transportu (brytyjskie i amrykańskie)
LCVP }
kilka jeepów Willys MB (d-day+3)
Flak 38 - czyli odganiacz "much" z czołgu
Dodge Command car (d-day + 3)
nie wiem po co to pisałem...ale siup
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
oczywiście nie wspomniałem o p51 oraz szybowcach..ale tam..
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)