siena napisał(a):
Hynol po raz kolejny pokazujesz jak obcykany jesztes z tematyka (mp43 to stg44)

ale ok juz nie czepiam sie.
On 6 April 1944, Hitler issued the following decree:
a) The former MG42 is to retain the same designation
b) The former self-loading rifle, known as the Gewehr 43, shall receive the designation Karabiner 43 (K43).
c) The former new MP, known as the MP43, shall receive the designation MP44.takze wiesz, jesli sie nie znasz na sprzecie z 2wojny, tak jak ja sie nie znam, tylko korzystasz z netu byl zdobyc informacje (co i ja robie), rob to dobrze

Well...
"Po usunięciu wszystkich niedociągnięć wykrytych w prototypie MKb42[H], w następnym roku karabinek pojawił się już jako MP-43. Jednak Hitler, który "doskonale znał się na wszystkim" nie zaakceptował nowej broni, co wstrzymało jej seryjną produkcję na półtora roku. Dopiero w kwietniu 1944 dał się przekonać i nowy model pojawił się w armii pod nazwą Sturmgewehr 44."
Nie wiem o co Ci chodzi, bo chyba się czapiasz, ponieważ ośmieliłem się podnieść głos przeciwko twojej ulubionej grze. Jak pisałem nie znam się na broni strzeleckiej i nigdy tak nie twierdziłem co podkreślam kolejny raz. Co do korzystania ze źródeł mam w tym sporą wprawe i jakoś nie widze specjalnie błędów w komentarzu na temat MP43. Z mojej strony EOT bo nie zamierzam się kopać z koniem...