Teraz jest 1 sie 2025, 18:30

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2005, 16:27 

apropos rolników(mlodych) to był żart, i proszę nie traktować tego jako mojej poważnej opinii na ten temat. pozostaje mieć nadzieję że te f16 do niczego się nie przydadzą, jesli wybuchnie wojna nie będzie czasu na granie w naszego ukochanego battlefielda...i co wtedy?

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2005, 21:13 

ja tam jestem po 5h strzelania i mowie wam, wojna to fajna sprawa :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2005, 21:18 

mniemam że chodzi Ci o strzelanie z asg... owszem w tym wydaniu to swietna rozrywka... tylko ze po oberwaniu nie odpadają ci kończyny, nie roztrzaskujesz sobie kości, ani nie rozszarpujesz nerwów. pokój to fajna sprawa. 8)

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2005, 23:37 
Moderator forum

Mam jedynie nadzieje że nie zrobią im malowania w stylu "sraczka na trawie". Niech szare będą.

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2005, 23:39 

Hynol napisał(a):
Mam jedynie nadzieje że nie zrobią im malowania w stylu "sraczka na trawie". Niech szare będą.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: prawie z krzesla spadłem - "sraczka w trawie" :D :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 11 cze 2005, 11:27 

_XENA_ napisał(a):
mcmt napisał(a):
W dzisiejszych czasach zwrotność nie ma wcale takiego znaczenia. Nie przesadzaj Xena z tymi superlatywami w kierunku F16. F18 to ZNACZNIE młodsza konstrukcja, dająca o wiele większe możliwości, większy zasięg a jego 2 silniki dają o wiele lepsze osiągi ciągowe, szybkościowe, co za tym idzie udźwig również jest większy.
Jednym słowem: KTO PŁACI TEN MA :twisted: ;).

Siły US uzywają czesto F-16 jako mysliwców, a F/A-18 praktycznie nigdy. Czyżby się nie znali?

Praktycznie nigdy? Ty chyba na Nimitzu nigdy nie byłeś... :lol: Albo masz na mysli tylko i wyłącznie sam USAF.

Tytuł:
PostNapisane: 11 cze 2005, 15:22 

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 lip 2005, 16:57 

http://republika.pl/corran_hq/czytaj_12.html

Trochę informacji F-16 C/D Block 52M+ dla Polski

Tytuł:
PostNapisane: 5 lip 2005, 16:10 

Jedno trzeba przyznać - są piękne... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 5 lip 2005, 16:14 

I zabójcze. BTW F-16 to samolot wielozadaniowy. F/A-18A Hornet to samolot marynarki przeznaczony do bombardowań. ( o Ile pamiętam )

Tytuł:
PostNapisane: 16 lip 2005, 21:46 

W zasadzie za F-16 przemawia to, że jest on tak popularny w dzisiejszych państwach dla nas sojuszniczych, czyli, jak wspomniano, wszędzie będzie obsługa. Tak naprawdę nie ma co się rozpisywać nad jego przewagą nad np. Grippenem, bo do budowy tego drugiego użyto naprawdę wielu elementów z F-16, a poza tym jest zwyczajnie nowszy, a dane techniczne są porównywalne. Natomiast faktem jest, że F-16 jest samolotem wypróbowanym, bo co potrafi podczas walki Grippen nie wie nikt, F-16 ma wiele zwycięstw na koncie. Mimo to, ja wybrałbym Grippena, ale to moja, subiektywna ocena. Co do F-18 otóż, odświeżając swoją pamięć, posiłkowałem się książką Mike'a Spick'a "Nowoczesny myśliwiec", w której przeczytamy: "Hornet narodził się jako Northrop YF-17, wielki przegrany z konkursu na lekki myśliwiec, gdzie został pokonany przez YF-16 (...) Gdy doszło do lotów, samolot dwusilnikowy od razu dostał wiatr w oczy. Choć dwa silniki YJ101 dawały razem większy ciąg niż jeden F100, to YF-17 był większy, napotykał więc wyższy opór powietrza, był o 25% cięższy od rywala, na co składała się masa tego drugiego silnika, konstrukcji i układów..." Więc stąd wziął się nam F-18, a jak trafił do marynarki, to poszukajcie sobie gdzieś, bo nie będę przepisywał książki. Dodam tylko, że F-18 miał zastąpić Phantoma i Corsaira, bo Tomcat okazał się za drogi dla marynarki, wycofywano Corsaity, a 6 eskadr w US Navy latało na Phantomach. Co do samego naszego wyboru, to wiadomo, że musimy posiadać samolot kombatybilny ze standardami NATO, ale przyznam szczerze, że szkoda mi MIG-ów 29 :) Dobra to maszyna (sprawdźcie sobie dane techniczne, niegorsze od F-16), w nowej wersji ma pełny HOTAS (Hands On Throttle And Stick) - system, w którym wszystko, co trzeba włączać, wyłączać, przełączać podczas walki znajduje się na manetce i drążku. Poza tym posiada już dwa kolorowe wyświetlacze (wcześniej ich nie było, cóż...), no i jak napisał autor książki: "Powszechnie uchodził za lepszego od F-15 w walce poza zasięgiem wzroku i lepszego od F-16 w walce na krótki dystans. Ale walcząc w barwach Iraku w wojnie w Zatoce Perskiej w 1991r., nic nie wskórał". Ja tylko ciekaw jestem, kto pilotował 29-tki w w/w wojnie... Słabo wyszkoleni, iraccy piloci... W każdym razie, szkoda mi tej maszyny :)

Tytuł:
PostNapisane: 16 lip 2005, 23:17 
Moderator forum

Problemem MiG29 w Iraku było wyposażenie. Tamtejsze samoloty były wersjami oszczędnoścowymi - chyba jeszcze z radarem impulsowym rodem z Mig23 zamiast dopplerowskiego przeznaczonego dla Mig29. Zresztą ogólnie były to bardzo słabe wersje Mig29 (starsza wersja awioniki, przestarzałę rakiety). Do tego należy dodać brak działającego systemy naprowadzania i silne środki WRE stosowane przez siły US. Jakakolwiek próba walki z siłami koalicji przypominałaby dogfight w BF2 gdzie F35 ma sasięg widoczności 100%, a Mig29 20%. Nawet top asior nie miałby szans. Zaś wracając do teamaty - Mig29 ma doskonałą aerodynamikę, jednak awionikę ma dużo słabszą niż samoloty US. Nawet te nowe systemy awioniki nie są w stanie się równać z tą z F16. Dodatkowo zaś nowe rozwiązania nie są tak pewne jak te jankeskie (nie zostały jeszsze dobrze przetestowane).

Tytuł:
PostNapisane: 18 lip 2005, 00:33 

Jeśli chodzi i Mig-i 29 w Iraku w '91, to wg mnie problemem był raczej brak jakichkolwiek danych dla irackich pilotów. Startowali w ciemno, a amerykanie mieli w powetrzu mnóstwo samolotów CAP, każdy F, nawet jeśli wykonywał misję bombową, miał na pokładzie rakiety AA i wszyscy się napalali na jakiegokolwiek przeciwnika w powetrzu. A samoloty AWACSy kotrolowały całą przestrzeń pow. Iraku. Wyobrażacie sobie co tam się działo na hasło MiGi w powietrzu. Pewnie tylu było chętnych do zapolowania na MiGa że aż było ciasno w powietrzu. A biedny pilot miga nawet nie wiedział z której strony go dupnięto. Bo miał zero informacji i zero wsparcia. Co poradzi pojedenczy czy nawet 5 ślepych przeciwko 40 doskonale widzącym?

Tytuł:
PostNapisane: 18 lip 2005, 02:57 
Moderator forum

Nic :) Dlatego Amerykanie nie stracili zadnej maszyny w wyniku dzialan irackiego lotnictwa. DOkladnie jak piszesz - przewaga byla tak ogromna ze jeszcze przed startem irakijczycy nie mieli zadnych szans. Dlatego ogromna wiekszosc maszyn zostala na lotniskach i w schronach gdzie zostala dosc szybko zniszczona.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lip 2005, 03:17 

Holman napisał(a):
Dlatego ogromna wiekszosc maszyn zostala na lotniskach i w schronach gdzie zostala dosc szybko zniszczona.

HEHE :)
Albo zaraz po starcie wyłączali radio i spieprzali do sąsiadującego chyba Iranu :D chcąc uniknąć śmieci za dezercję/poddanie się (eject) od Husaina (głośna afera z tego potem była).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 2