Teraz jest 10 kwi 2025, 01:41

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 06:36 

Jeszcze raz tym razem z obrazkiem - czerwony kwadrat to wentylatory, czerwone kropki to otworki zeby latwiej bylo przedstawic koncept tej waszej "cyrkulacji" :wink:
Obrazek
Czyli wybaczcie ale jak dla mnie cyrkulacja taka sama jak by z dolu wiatrak wprowadzal powietrze. I teraz wybieramy, o czym pisze jeszcze raz: wolimy aby w jednostce czasu przeleciala przez obudowe 1 objetosc czy 2?

PostNapisane: 23 cze 2006, 07:30 

Kyokushin napisał(a):
Oto jak profesjonalny serwis Netline ul.bema 65 warszawa próbował naprawić komputer.. podobno 'zła' była karta graficzna.... wiatraczek, założony na dodatek nałożony odwrotnie niż nakazuje logika to ich dzieło :)

Właściciel, główny specjalista w tej firmie na zarzuty 'lipy' odpowiedział.
Listki na wiatraku mają specjalne :lol: uwypuklenia zagarniające powietrze od góry, którego powiew chłodzi radiator na karcie graficznej.

Pare pytan:
1. czy wyprobowales czy ta naprawa miala pozytywny / negatywny /obojetny wplyw na jakosc dzialania komputera? czy "logika" powiedziala ci ze to nie jest fajne wiec tego nie sprawdzisz?
2. czy serwis chcial cie obciazyc kosztem tego dodatkowego wentylatora?

wentylatory ktore montuje sie na radiatorach lub bezposrednio na ukladach ktore maja chlodzic ZAWSZE musza byc zwrocone tak, aby tloczyc powietrze na uklad/radiator. na wiekszosci wentylatorow masz wybite strzalki ktore pokazuja kierunek dzialania.
problemy z cyklu wciagac-wyciagac wentylatorow obudowy, musza byc rozpatrywane dla kazdego komputera jednostkowo, z uwzglednieniem czynnikow typu kaloryfer za komputerem ;)

troche pracuje w serwisach komputerowych i widzialem (i sam robilem :wink:) duzo ciekawsze (dziwniejsze) z wygladu rzeczy-jednak musisz pamietac o tym ze robi sie to nie dlatego ze ma sie fantazje artystyczna, lecz po to zeby komputer byl sprawny, i to jak najmniejszym kosztem dla klienta.
oczywiscie serwis moglby byc "profesjonalny" i wystawic ci ekspertyze (platna), ze podzespoly sa sprawne, a problemy wynikaja z niewlasciwych zewnetrznych warunkow termicznych eksploatacji, i zalecaja montaz systemu chlodzenia firmy takiej to a takiej za jedyne -set zlotych.
btw-nic osobistego, ale ktos kto kupuje karte typu R9200 do czegokolwiek wiekszego niz word i pasjans, zawsze kojarzy mi sie z powiedzeniem "tanie wina sa dobre, bo sa dobre i tanie".

PostNapisane: 23 cze 2006, 08:19 

ad.1. nic to nie dało (i widać że nie ma prawa dać), inni podłączali tą kartę.. zresztą ona startowała, tylko komputer po policzeniu pamięci i wykryciu dysków nie szedł dalej (z tym wiatrakiem i bez... zresztą sam start karty to i bez radiatora powinien się odbyć, co najwyżej zwieszki przy użyciu aplikacji 3d). Wymienili płyte główną, wszystko działało, ale jakiś był też problem z kartą (ponoć gość nie mógł rozdzielczości zmienić), fakt faktem nie wiem czy dlatego że ktoś nie umiał zainstalować sterowników czy że było coś z kartą. Ja akurat tego się nie dotykałem, robił to ktoś inny, zobaczyłem jedynie efekt naprawy już leżący na szafie.
ad.2. tak, nie wiem ile, to nie moja karta lecz firmy w której pracuje. To druciarstwo zobaczyłem już po fakcie.

przejrzyj net, ja wczoraj to zrobiłem gdyż zaintrygowały mnie wypowiedzi snaka, są różne wersje. sam osobiście widziłem wersje w których powietrze jest odsysane i natłaczane. Zależy to od konstrukcji układu.
Dlatego napisałem że w tym przypadku raczej wydaje mi się że powinno odsysać, choć jak tego wiatraka nie zamocowawszy, nic to nie da i nic nie dało, ze względu na szparę między wiatrakiem i radiatorem.. tam nawet nie czuć 'powiewu' na ręce.

Ja osobiście wstydziłbym się czegoś takiego oddać klientowi. Jest wiele możliwości zrobienia tego dobrze (czyszzenie radiatora, nowa pasta przewodząca, nowy ludzki zestaw radiator+wiatrak), nawet gdy w grę wchodzi ingerencja w technologię producenta (nie ma wiatraczka, dodajemy wiatraczek)
To co tutaj zrobiono czy miało by odsysać czy natłaczać, optycznie widać że nic nie da.

Z tego co zauważyłem, że szczególnie w starszych konstrukcjach, gdy wenstylator jest na radiatorze (poprostu nań przymocowany) wtedy 'odsysa'. Jak konstrukcja wygląda tak że wentylator jest wpuszczony w radiator i układ jest zespolony, wtedy powietrze jest wtłaczane.

Ostatnio edytowano 23 cze 2006, 08:31 przez Kyokushin, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 08:24 

http://www.arctic-cooling.com/pc_case2.php?idx=12

I wszystko jasne, polecam bo sam uzywam :D.

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 10:24 

OceloT napisał(a):
Czyli wybaczcie ale jak dla mnie cyrkulacja taka sama jak by z dolu wiatrak wprowadzal powietrze.

Czyli bez wiatraka jak i z wiatrakiem jest taka sama cyrkulacja? :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 11:42 

Kyokushin napisał(a):
przejrzyj net, ja wczoraj to zrobiłem gdyż zaintrygowały mnie wypowiedzi snaka, są różne wersje. sam osobiście widziłem wersje w których powietrze jest odsysane i natłaczane. Zależy to od konstrukcji układu.
Dlatego napisałem że w tym przypadku raczej wydaje mi się że powinno odsysać, choć jak tego wiatraka nie zamocowawszy, nic to nie da i nic nie dało, ze względu na szparę między wiatrakiem i radiatorem.. tam nawet nie czuć 'powiewu' na ręce.

Pierwszy raz się spotykam z czymś takim i nie wiem gdzie udało Ci się znaleźć coś takiego..., ale nawet jeśli, to taki układ ma marną wydajność... to tak jakbyś próbował w upalny dzień odessać wiatrakiem ciepło jakie wydzielasz... opłaca Ci się to ?
A co do samej instalacji, to naprawdę badziena robota.

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 11:54 

hmm nie rozumiem co tu mają jakieś jednostki czasu i inne bzdury?ma być zapewniony przepływ powietrza przez całą budę,z jednej strony wiatrak ma wpychać powietrza z zewnątrz,z drugiej strony wypychać/wyciągać ciepłe pow. z budy proste?czy musisz mieć wzór przygotowany przez śwatowej sławy fizyków z jednostkami? :lol:

zwykle na radiator musi być kierowane powietrze z coolera aby chłodzić/odprowadzać ciepło które jest zwykle największe na styku radiator/procek lub GPU karty,wyciąganie ciapła z radiatora daje raczej mizerne rezultaty

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 12:29 

Equilibrium napisał(a):
ale nawet jeśli, to taki układ ma marną wydajność... to tak jakbyś próbował w upalny dzień odessać wiatrakiem ciepło jakie wydzielasz... opłaca Ci się to ?

Tego typu rozwiązanie jest powszechnie stosowane od lat w każdym samochodzie który ma chłodnicę. Wiatrak odsysa powietrze z chłodnicy a nie nadmuchuje na chłodnicę. Skoro tak robią, widocznie jest to dobre i wydajne rozwiązanie.

W niektórych instalacjach w kompach spotkałem się z tym również.

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 13:49 

HaNz napisał(a):
OceloT napisał(a):
Czyli wybaczcie ale jak dla mnie cyrkulacja taka sama jak by z dolu wiatrak wprowadzal powietrze.

Czyli bez wiatraka jak i z wiatrakiem jest taka sama cyrkulacja? :shock:

Przydalo by sie czytanie/ogladanie ze zrozumieniem. Wedlug schematu na rysunku powietrze idzie taka sama droge jakby na dole byl wiatrak ( a sa otwory). Plus dodatkowo przeplywa go wiecej. Czyli cyrkulacja z jednym wiatrakiem na gorze i diurkami na dole jest praktycznie identyczna co z jednym na dole i jednym u gory.
MK napisał(a):
hmm nie rozumiem co tu mają jakieś jednostki czasu i inne bzdury?ma być zapewniony przepływ powietrza przez całą budę,z jednej strony wiatrak ma wpychać powietrza z zewnątrz,z drugiej strony wypychać/wyciągać ciepłe pow. z budy proste?czy musisz mieć wzór przygotowany przez śwatowej sławy fizyków z jednostkami? Laughing

zwykle na radiator musi być kierowane powietrze z coolera aby chłodzić/odprowadzać ciepło które jest zwykle największe na styku radiator/procek lub GPU karty,wyciąganie ciapła z radiatora daje raczej mizerne rezultaty

Apeluje o czytanie/ogladanie ze zrozumieniem. Schemat - przeplyw zapewniony. Plus 2 wiatraki wypychajace daja przeplyw wiekszy niz jeden. Powietrza nie trzeba wypychac. Ono wypchnie sie samo - nadcisnienie. Ponadto my rozmawiamy o maksymalnym przeplywie przez obudowe nie przez radiatory czy procki. A czemu staram sie odwolac jak najwiecej do fizyki - bo wybacz, moze to jakies skrzywienie zawodowe, ale nie lubie takich wsiowych madrosci "tak jest i tyle". Kiedys podczas dyskusji na identyczny temat o ustawieniu wiatrakow ( tylko akurat nie chodzilo o o komputery a o pomieszczenia ) ktos napisal ze jeden wiatrak wydmuchujacy i jeden wdmuchujacy daja "przeciag" i dlatego tak jest lepiej. Jezeli chcemy sprowadzic dyskusje na taki poziom ( czyli zaden) to bardzo prosze. Jednak osobiscie wole podyskutowac z odrobine wieksza merytoryka.

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 14:10 

a ja apeluje o czytanie stronek ludzi którzy się zawodowo tym zajmują(i maja napewno większa wiedzę od ciebie w tym temacie)takie sprawy mają w małym palcu,ale jak widze gościa co mi wali jakimiś jednostkami nie mającymi nic wspólnego z odpowiednim chłodzeniem kompa..to teraz powiedz gdzie jest jakakolwiek merytotyka w twoich postach poza gadką "ja wiem najlepiej bo tu są dwie jednostki i powietrze samo będzie przez kratki wlatywało bla bla" tak jak pisałem przeczytaj trochę stronek fachowych i sie potem wypowiadaj w temacie,myślisz że ci wszyscy ludzie tak sobie wstawiają wiatraki wpychające i wypychające powietrze?czy to tak trudno zrozumieć?dodatkową merytorykę masz tutaj http://www.pcworld.pl/artykuly/19928.html teraz podaj swoją teorię na jakiejś stronce..

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 14:11 

OceloT Miales na zywo do czynienia z obiema sytuacjami umieszczenia wiatrakow? Szczerze watpie bo piszesz bzdury i to straszne. Co innego teoria a co innego praktyka. Sam stalem kiedys przed identycznym problemem jak zamontowac wentyle, mialem tak jak na obrazku a jak i b zostawilem tak jak na b wiec to chyba swiadczy o tym ze sie lepiej sprawdza? A jedyne wsiowe madrosci ktore widze to sa wlasnie w twoich postach uparles sie swojej wersji i probujesz nam wmowic "tak jest i tyle".

Tu masz 2 linki poczytaj sobie: 1 i 2

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 14:42 

Witam. Sypneliscie linkami i musze zwrocic honor - odrobine zle do tego podszedlem. W moich rozwarzaniach i dotychczasowych doswiadczeniach mialem stycznosc z pojemnikami/pomieszczeniami w pelni szczelnymi oraz glownym zalozeniem bylo uzyskanie maksymalnego przeplywu powietrza przez pojemnik/pomieszczenie. Najwyrazniej w przypadku komputerow nieszczelnosc obudowy czy cokolwiek podobnego sprawia ze zaprezentowany przezemnie sposob jest zly.
Jednoczesnie caly czas bede obstawal przy tym ze dla przyjetych przezemnie kryteriow ( pelna szczelnosc zbiornika i chlodzenie przez osiagniecie maksymalnego przeplywu powietrza w jak najkrotszym czasie (ta wasza ukochana jednostka czasu)) zaprezentowany przezmnie sposob jest efektywniejszy od Waszego.

Edytka:
MK w komentarzach do linka ktory podales rownierz pojawia sie opinia o tym aby oba wiatraki wypychaly. Procz tego ze reszta komentarza jest brednia :wink: to widac nie tylko ja dochodze do takich wnioskow.
Edytka2:
HanZ jeszcze raz przeczytalem to co podales pod 2. I przeczytaj pierwszy post. Czlowiek ma oba wiatraki na wyciaganie powietrza. Jest wspomniany tez tunel powietrzy ale tutaj jego glownym zadaniem jest doprowadzanie chlodnego powietrza bezposrednio na procesor. Wydaje mi sie ze ogolnie to czlowiekowi piszacemu to blizej do mojej metody.

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 19:46 

dobra chlopy wyluzujcie hehe :wink: dzieki za pomoc :wink: jednym slowem po przestudiowaniu linkow i waszych posto wdochodze do wniosku ze najlepiej zamontowac to tak zeby jeden wiatrak wtlaczal zimne a drugi wypychal cieple.I rozumiem ze najlepiej tak zeby dzialo sie to "wzdluz" obudowy a nie tak ze jeden wentyl z boku a drugi z tylu...
dziekowac :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2006, 21:37 

exactly
chiftec z moim zestawem wiatrakow :)
Obrazek
80mm - PSU
Freezone 100 (mm) - CPU
120mm - tyl
80mm - hdd
80mm - przod
chlodznie 6800 - vga

Tytuł:
PostNapisane: 24 cze 2006, 13:58 

Kyokushin napisał(a):
Equilibrium napisał(a):
ale nawet jeśli, to taki układ ma marną wydajność... to tak jakbyś próbował w upalny dzień odessać wiatrakiem ciepło jakie wydzielasz... opłaca Ci się to ?

Tego typu rozwiązanie jest powszechnie stosowane od lat w każdym samochodzie który ma chłodnicę. Wiatrak odsysa powietrze z chłodnicy a nie nadmuchuje na chłodnicę. Skoro tak robią, widocznie jest to dobre i wydajne rozwiązanie.

W niektórych instalacjach w kompach spotkałem się z tym również.

Na autach się zabardzo nie znam, ale z tego co wiem, to chłodnica i tak jest nadmuchiwana z przodu podczas jazdy, a ten wentylator pomaga w odsysaniu powstałego ciepłego powietrza.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2