Teraz jest 27 lis 2024, 19:49

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2007, 00:45 

Dawno mnie nic nie "zatkało" ale tym filmikom sie to udalo :stupid: Goscie sa mega [cenzura] Nie obchdozi mnie ich pseudo argumentacja jak to czarni i zolci zabieraja im prace czy hgw co jeszcze. Sa to zwykli tchorze i cioty. najchetniej dalbym policji zezwolenie na odstrzal tych debili. Inan sprawa, ze to nei jest zadna inteligencja tylko zwykla biedota(choc pewnie sa i bogaci), ktora znalazla sobie "cel" w zyciu i sposob na "honor".
[cenzura] Jednak tak razace zaniedbania wladz przeszly wszelkie granice.

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2007, 13:25 

Cytuj:
choc pewnie sa i bogaci

tu sie nie zgodze z toba jednym z czynikow z punktu socjologicznego jest bezwatpienia wlasnie bieda brak perspektyw dla nich brak jakiekogokolwiek zajecia brak pracy itd...... ich chyba jedynym zajeciem jest zebranie sie w jakims lokalu posluchanie muzyki nachlanie sie ewentualnie nacpanie i pokrzyczenie sieg heil pozniej pokopanie przypadkowych przechodniow na chodniku jednym slowem bieda buduje niepokoj czyzby zderzenei sie z brutalna rosyjska rzeczywistoscia? wsrod tych mlodych ludzi

BTW:pamietam jak kiedys w tvp lecial taki dokument o dzieciach z st.petersburga PATOLOGIA moze ktos to ogladal? ,,dzieci z dworca zoo,, chyba taki byl tytul o ile mnie pamiec nie myli

Creative-baned,Roocat-baned

Ostatnio edytowano 20 kwi 2007, 13:46 przez maniu, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2007, 13:31 
Moderator forum

maniu napisał(a):

BTW:pamietam jak kiedys w tvp lecial taki dokument o dzieciach z st.petersburga PATOLOGIA moze ktos to ogladal? ,,dzieci z dworca zoo,, chyba taki byl o ile mnei pamiec nei myli

chyba masz na myśli, "dzieci z leningradzkiego"

straszna rzeczywistość jest w tej Moskwie.....

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2007, 13:51 

Piospi napisał(a):
chyba masz na myśli, "dzieci z leningradzkiego"

Oglądałem to nawet mój znajomy ksiądz który pracuje w TVP jechal i nagyrwał ten dokument. [cenzura]

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2007, 14:17 

jak ktos chce obejrzec ten dokument

kawalek http://www.youtube.com/watch?v=0U5sUUq9vCg
i caly dokument http://video.google.com/videoplay?docid ... ningradsky

czyzby ci skini to ci sami ludzie tylko pare lat pozniej ?

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2007, 15:57 

skandal napisał(a):
TuReK napisał(a):
jutro wam przyblize wszystko...

Czekam z niecierpliwością haha. Znam sporo takich gości, punkuję od 25 lat :P, swego czasu wielu moich kolegów-punków ogoliło głowy na łyso. Ja jakoś tego całego kretyństwa zrozumieć nie potrafię. Szczególnie tutaj w Polsce. damn beer

prawicowiec ze mnie :) aczkolwiek ja się nie identyfikuje z ns-ami jeśli już to mnie oi interesuje ;) napisze napisze ;] będe miał chwile bo na raty skorbać nie będe ;]

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2007, 20:53 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Skinheads
http://www.oportunista.cba.pl/inne_skinheads.php

Na wstępie chciałbym rozróżnić że jest wiele podgrup skinów. Najbardziej rozpowszechnioną medialnie podgrupą są skini NS(krótko mówiąc debile kochające hitlera) a drugą najliczniejszą podgrupą są skini NR- narodowo-radykalni(w POLSCE) Grupa ta jest ideologicznie związana z przedwojennym ONR, RNR-Falanga oraz OWP. Reprezentują nurt nacjonalistyczny i patriotyczny i pogardzają NS za ich umiłowanie zbrodniarza Hitlera!!

"Żaden prawdziwy skinhead nie jest rasistą. Bez jamajskiej kultury ruch skinhead by nie istniał. To ich kultura razem z kulturą brytyjskiej klasy robotniczej uformowała ruch skinhead w to czym on się stał."
- Roddy Moreno, The Oppressed

tyle tytułem przybliżenia historii i funkcjonowania ruchu skinheads...

pisząć wcześniej o opieraniu swoich opinii na medialnych przekazach miałem na myśli kojarzenia skinów tylko z nazistami. rzeczywiście większość informacji dotyczy właśnie tych frajerów ponieważ to oni organizują swoje pseudo zloty, akcje, tłuką ludzi itp jednak czasem warto sięgnąć do źródeł aby zrozumieć daną grupę/organizację

Co do działalności skinów w Rosji to przedstawie po krótce przyczyny nienawiści i podziały w Rosji.

Otóż kim są skinheadzi bijących ludzi na ulicach Moskwy itp? Są to głownie NSi (co jest śmieszne bo Hitlerowskie niemcy wybiły miliony Rosyjskich ludzi w trakcie IIwś) obok nich występują redskins (komuniści) obie grupy rywalizują ze sobą i wzajemnie się zwalczają
w tej chwili doszło do procesów tworzenia się grup antyfaszystowskich na kształt ANTIFY, są to punki i skini SHARPowcy ( o ktorych kiedys kto napisal ze to punki chcace wygladac na skinów :P )
więc dochodzi do sytuacji ze jedni tłuką ludzi, ich tłuką inni tłukący ludzi a obie powyższe grupy tłuką sie z Anitfą :)
Zauważcie jak niewielu kolesi nosi się jak Zachodni skini wyglądają na zwykłych dresów no ale ciuchy np. Freda Perrego czy Thor Steinara,Martensy kosztują sporo i ich na to niestać...
W rosji nie praktycznie wogóle tradycyjnych skinheadów...

A teraz o przyczynach. Na wybuch nienawiści wśród rosjan składa się kilka czynników. Rosjanie z reguły byli nie przychylni dla obcych, wielu z nich jest słabo wykształconych, pochodzą z biednych dzielnic a do takich ludzi nałatwiej dociera chora ideologia która wskazuje winnych ich niepowodze. Jak wiecie w Rosji jest niż demograficzny, zachodnia część byłego imperium jest zasiedlana przez przybyszów z byłych republik radzieckich, Chin itp. Generalnie jednak akty przemocy występują w dużych miastach do których to własnie przybywa wielu imigrantow z pracą. Są oni tanią siłą roboczą, wielu z nich jest przedsiębiorczych. Młodzi rosjanie widzą w nich konkurencje i jak wczesniej napisalem przyczyne ich nieszczesc. wystarczy iskra aby wybuchla agresja... coz ale od kogo oni maja brac przyklad jezeli wladze na kremlu zachowują sie jak ostatnie ****....
i rasiści.

IMO Rosja to tygrys na papierowych nogach, szatażujacy inne kraje "kurkiem".

Pragnę dodać że jestem prawicowcem (ale nie radykałem) brzydzę się rasizmu, faszyzmu itp

;)

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2007, 22:28 

zacytuje pierwszy raz siebie lol :D

Cytuj:
tu sie nie zgodze z toba jednym z czynikow z punktu socjologicznego jest bezwatpienia wlasnie bieda brak perspektyw dla nich brak jakiekogokolwiek zajecia brak pracy itd...... ich chyba jedynym zajeciem jest zebranie sie w jakims lokalu posluchanie muzyki nachlanie sie ewentualnie nacpanie i pokrzyczenie sieg heil pozniej pokopanie przypadkowych przechodniow na chodniku jednym slowem bieda buduje niepokoj czyzby zderzenei sie z brutalna rosyjska rzeczywistoscia? wsrod tych mlodych ludzi

czyli wszystko sie zgadza i pokrywa z tym co ja napisalem wczesniej

Cytuj:
teraz o przyczynach. Na wybuch nienawiści wśród rosjan składa się kilka czynników. Rosjanie z reguły byli nie przychylni dla obcych, wielu z nich jest słabo wykształconych, pochodzą z biednych dzielnic a do takich ludzi nałatwiej dociera chora ideologia która wskazuje winnych ich niepowodze. Jak wiecie w Rosji jest niż demograficzny, zachodnia część byłego imperium jest zasiedlana przez przybyszów z byłych republik radzieckich, Chin itp. Generalnie jednak akty przemocy występują w dużych miastach do których to własnie przybywa wielu imigrantow z pracą. Są oni tanią siłą roboczą, wielu z nich jest przedsiębiorczych. Młodzi rosjanie widzą w nich konkurencje i jak wczesniej napisalem przyczyne ich nieszczesc. wystarczy iskra aby wybuchla agresja... coz ale od kogo oni maja brac przyklad jezeli wladze na kremlu zachowują sie jak ostatnie ****....
i rasiści.

ale spodziewalem sie,ze to bedzie jakis wiekszy tekst z glebszymi przemysleniami wyjasnilismy sobie juz przyczyny tego zachowania i jego skutki ale wciaz nie moge zrozumiec skad bierze sie u nich taka antypatia ?

Agresja jest pierwotną pozytywną siłą życiową zapewniającą organizmowi przetrwanie i gatunkowi rozwój. Agresja jest więc naturalnym stanem organizmu, który może podlegać różnym transformacjom, czy ograniczeniom, jednakże niewyrażenie na zewnątrz agresywnej energii w bezpośrednich czy pośrednich przejawach w ostatecznym rachunku jest szkodliwe i stanowi źródło nieprzystosowania.

Przez zachowanie agresywne rozumie się zachowanie się przeciw określonym osobom lub rzeczom, przynoszące szkodę przedmiotowi agresji, przybierające formę ataku, czyli napaści fizycznej lub słownej (Z. Skorny, 1968).1
Wśród form zachowań agresywnych wyróżniamy:

Agresje slowna
-wyśmiewanie, kpiny, złośliwe uwagi,
-przezywanie innych osób z użyciem wulgarnych słów itd........
Agresji fizyczna
-bicie, kopanie
-popychanie z zamiarem zrobienia krzywdy
-,,niszczenie,
-posługiwanie się w toku agresji przedmiotami martwymi, rzucanie, uderzanie, kłucie. itd..........

Znając przyczyny i mechanizmy agresji ludzkiej, możemy przeciwdziałać jej negatywnym konsekwencjom. W literaturze naukowej nie ma zgodności w poglądach na temat źródeł agresji. Może być ona tendencją wrodzoną, reakcją na frustrację lub zachowaniem wyuczonym społecznie.

-Agresja, jako cecha wrodzona, może oznaczać, że chodzi o ogólną instynktowną skłonność do agresji, która poszukuje ujścia. Wszystkie instynkty człowiek dziedziczy, one też od urodzenia wyznaczają kierunek jego aktywności życiowej. Dla tego też, jeżeli dziecko ma słaby system nerwowy, to szybciej i mocniej reaguje na nieprawidłowe sytuacje środowiskowe.

-Agresja może być również popędem nabytym, będącym reakcją na frustrację. Frustracja jest to przykry stan emocjonalny, pojawiający się wówczas, gdy jednostka usiłując zaspokoić jakąś potrzebę, natrafia na przeszkody nie do pokonania. Skutkiem sytuacji frustracyjnej jest powstanie napięcia emocjonalnego, występującego w formie gniewu, złości. Złagodzenie tego napięcia następuje poprzez wyładowanie w formie agresji.

Agresja jako zachowanie wyuczone społecznie, jest rezultatem norm, kar, nagród oraz modeli, z którymi zetknęła się dana jednostka

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2007, 22:36 

Wg. mnie zjawisko tak wielkiej agresji jest wręcz fenomenem. Zauważ że wielu z nich chodzi nabuzowana bimbrem (chociaż zależy czy należą do grup uznających alko jako dopuszczalną używkę). Agresja nastepuje lawinowo wystarczy ze jeden debil zacznie reszta chce być taka jak oni. Nie mam czasu na rozważania i pisanie wszystkiego tu lepiej byłoby przy piwku podyskutować ;)

Co dzieje się z Rosją? Nasilenie nacjonalizmu i rasizmu to zdaniem części rosyjskich demokratów wina Putinowskiego Kremla, który szukając nowej poradzieckiej tożsamości Rosji, dość bezkrytycznie odwołuje się do imperialnych tradycji i chce wzmacniać poczucie rosyjskości poprzez szukanie wrogów na Zachodzie czy np. w państwach nadbałtyckich. - Taka negatywna samoidentyfikacja, czyli szukanie swej tożsamości "na tle wrogów", zawsze grozi rozbudzeniem najciemniejszego nacjonalizmu. To chyba stało się w Rosji - tłumaczy prof. Lew Gudkow z moskiewskiego Centrum Lewady.

Jednak socjolodzy podkreślają też, że ucieczka w ekstremistyczne ideologie, czasem zaprawione elementami neopogańskimi czy też pseudoprawosławnymi to także efekt kryzysu społecznego po upadku Związku Radzieckiego. - To był potrójny koniec. Rozpadło się mocarstwo, skompromitowała się ideologia, w którą wielu Rosjan jednak wierzyło, i zbankrutowało państwo dające poczucie bezpieczeństwa socjalnego - tłumaczy Gudkow. Liczni Rosjanie zaczęli szukać ideologii, która na nowo wytłumaczyłaby im świat.

Zagubiony Rosjanin i obcy

Według badań Centrum Lewady aż 58 proc. etnicznych Rosjan popiera hasło "Rosja dla Rosjan", a nacjonalistyczni politycy (jak Dmitrij Rogozin z partii Rodina) bezkarnie wygłaszają postulaty "ojczyzny czystej narodowo". Atmosferę przyzwolenia na ksenofobię świetnie ilustrowały wrześniowe Międzynarodowe Targi Książki w Moskwie, których medialnymi bohaterami zostali autorzy nacjonalistycznych powieści i traktatów politycznych. - Część z nich uważa się za zwolenników Putina. Ciekawe, dlaczego Kreml nie przywołuje ich do porządku - dziwi się Galina Kożewnikowa.

Rosyjski rasizm i przybierający na sile antysemityzm (w tym roku zniszczono kilka żydowskich cmentarzy i jedną synagogę) to zdaniem socjologów m.in. skutek upadku ZSRR i realnego socjalizmu. Władza radziecka nie tylko bowiem twardą ręką tłumiła wszelkie niepożądane przez siebie ruchy społeczne, ale też dawała Rosjanom poczucie bezpieczeństwa socjalnego i narzucała oczywisty plan życiowy. W latach 90. gwałtownie poszerzył się obszar wolności osobistej, której wielu Rosjan nie potrafiło bądź nie chciało zagospodarować.

Do zagubionych ludzi ze swą ideologiczną ofertą pospieszyli nacjonaliści, polityczni radykałowie i mniej liczni sekciarze. W zburzonym poradzieckim świecie wyraziście nazywali przyjaciół, wrogów i cele życiowe. Nacjonaliści odkurzyli najciemniejsze strony rosyjskiej historii i nową poradziecką tożsamość określali za pomocą starych lęków wobec obcych, Żydów, Zachodu. Hasła o odbudowie Świętej Rusi zdominowały i wyparły zbanlizowane slogany o "przyjaźni narodów".

Nasi Putina i skinheadzi

W Rosji jest obecnie ok. 50 tys. skinheadów oraz ok. 7-10 tys. działaczy ultranacjonalistycznych ugrupowań, które najpewniej nie stronią od przemocy. Wśród przyczyn radykalizacji tych głównie młodych ludzi socjolodzy wymieniają m.in. wykluczenie społeczne, brak perspektyw ekonomicznych czy też odziedziczoną po rodzicach nostalgię za imperialną przeszłością Rosji. Kreml szermuje wprawdzie hasłami walki z faszyzmem i nacjonalizmem, lecz podlegli mu urzędnicy biją rekordy nieudolności w walce z realnym zagrożeniem.

- Odradzający się rasizm to nie tylko rosyjski fenomen. Trudno jednak zrozumieć, dlaczego nasze władze albo przymykają na to oczy, albo chcą walczyć z rasizmem tak oryginalnymi metodami jak zakładanie własnych bojówek - wyjaśnia obrońca praw obywatelskich Siemion Czarny. Istotnie, prokremlowski (i z nazwy antyfaszystowski) młodzieżowy ruch Nasi liczy już kilkadziesiąt tysięcy członków i - jak pisze prasa niezależna - szkoli bojówkarzy rekrutowanych m.in. spośród kibiców piłkarskich. Dotychczas Nasi nie przeciwstawiają się jednak brunatnym radykałom, lecz zakłócają (na razie niewinnymi trąbkami) mityngi rosyjskich demokratów. - Widocznie Kreml bardziej od faszyzmu boi się demokracji - drwią opozycjoniści.

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2007, 22:42 

skandal napisał(a):
TuReK napisał(a):
jutro wam przyblize wszystko...

Czekam z niecierpliwością haha. Znam sporo takich gości, punkuję od 25 lat :P, swego czasu wielu moich kolegów-punków ogoliło głowy na łyso. Ja jakoś tego całego kretyństwa zrozumieć nie potrafię. Szczególnie tutaj w Polsce. damn beer

ach :) stary punk z Ciebie w takim razie ;P znam skinów i punków, starych młodych, są wsrod nich [cenzura]i wartosciowi ludzie :) coz kazdy wierzy w co chce ale lepiej zeby sie zastanowil w co...

a wogóle:

Polityczne farmazony nie interesują mnie,
Możesz nazwać mnie faszystą jeśli tylko tego chcesz.
Ja i tak zawsze będę robił tylko to, co chcę,
Ty jesteś z innego świata - nigdy nie zrozumiesz mnie.
Jestem punkiem z łysą głową, lub skinheadem z irokezem,
I tak nigdy nie pojmiesz, co ja czuję i w co wierzę.

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2007, 22:45 

moge sobie dac glowe uciac,ze gdziesz czytalem kiedys ten sam artykul chyba na wp.pl byl publikowany :roll: :roll: :roll: moglbys podac zrodlo ?

bardzo dobry tekst,ktory ladnie mi naswietlil ta sytuacje na przestrzeni ostatnich zmian geopolitycznych w zssr/rosji

BTW:jutro rocznica urodzin hitlera szykuje sie bardzo duzy przemarsz przez moskwe

info
http://www.format18.org/

Ostatnio edytowano 20 kwi 2007, 23:06 przez maniu, łącznie edytowano 5 razy

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2007, 22:47 

Gazeta Wyborcza fragmenty dwóch artykułów...
szukałem ale nie mogę znaleść ciekawych fragmentów z Rzeczpospolitej...

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2007, 23:32 

taki maly off topic

,,Skin jest całkiem łysy, włosków on nie nosi
Glaca w słońcu błyszczy jakby kombajn kosił
Pejsów nie ma skin, kitek nienawidzi
Boją się go Arabi, Murzyni i Żydzi
Najgorsza dla skina jest co roku zima
Jak on ją przetrzyma, przecież włosków nima,,

i ------------------------------------------>>>>>>>>> http://www.youtube.com/watch?v=rVYgUHnR ... ed&search=

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwi 2007, 01:28 

[OT] Polska dla buraków:
http://www.youtube.com/watch?v=2hekk6TQ ... ed&search=
Moment ze studzienką jest zajebisty :D

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwi 2007, 02:42 

skandal napisał(a):
[OT] Polska dla buraków:
http://www.youtube.com/watch?v=2hekk6TQ ... ed&search=
Moment ze studzienką jest zajebisty :D

klasyk a i do tematu coś wnosi bo to nie Polska tylko Rosja ponoć :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2