Teraz jest 30 lis 2024, 22:44

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 cze 2007, 20:00 

Analogicznie do tego, co mówicie, można dodać po 18-stce lekcje faszyzmu i komunizmu. Wtedy młody człowiek będzię mógł sobie wybrać, czy chce uczęszczać na religię, hitleryzm czy leninizm - tutaj możliwy fakultet ze stalinizmu. Oprócz tego można dorzucić satanizm oraz leckje z zakresu wiedzy o "Sekcie dzieci węża". Taki zestaw przedmiotów pozwoli młodym ludziom prawidłowo wstąpić w świat dorosłych. Jak mamy umożliwiać wolny wybór, to niech wszystko będzie dostępne.

Tytuł:
PostNapisane: 17 cze 2007, 20:12 

kary15 napisał(a):
A jak powyższe punkty mają się do sytuacji w innych częściach Europy (Anglia, Włochy, Niemcy, Hiszpania)? Pytam poważnie, bo nie wiem. Czy tam jest chrzest od 18 lat i kościoły zamknięte w niedzielę?

nie wiem jak jest, chrzescijanizm jest tak upolityczniony że musi mieć siedzibę w watykanie i szefa szefów. Jest zapisany na papierze i podbity pieczątką. Podejrzewam że we wszystkich krajach zwanych katolickimi jest tak samo. Inkwizycja przyjechała, zamordowała, narzuciła i zostało do dziś.

Nie wiem jednak jakie ma to znaczenie. Nie możesz mieć swojego poglądu ? dlaczego szukasz u innych ? Dlaczego akurat w polsce nie mogli byśmy żyć tak jak chcemy a nie tak jak chcą tego inni ?

edit:
Kary
4) zajęcia zwane religią od lat 18 dla chętnych,

chcesz to idziesz, nie chcesz to nie idziesz. Podstawy wiedzy ze stalinizmu etc posiadasz na lekcjach historii i jak chcesz to poszerzasz wiedzę, jak nie chcesz to zaliczasz na 3 i idziesz do domu.

Tytuł:
PostNapisane: 17 cze 2007, 20:21 

Cytuj:
A jak powyższe punkty mają się do sytuacji w innych częściach Europy (Anglia, Włochy, Niemcy, Hiszpania)?

w tych krajach nie ma miejsca dla obiektow kultu religijnego w zadnych placowkach panstwowych badz swieckich wynikajacych z rozdzialu kosciola od panstwa u nas tez ,,istnieje,, taki zapis w konstytucji jezeli chodzi o zarzut naruszenia zasad rozdziału Kościoła od Państwa (art. 82 ust. 2 Konstytucji) oraz swieckosci i neutralnosci państwa (art. 10 ust. 1 ustawy o gwarancjach wolności sumienia i wyznania) wiec raczej nie wisza w kazdej klasie w na scianie krzyzyki itd....

Cytuj:
2) chrzest w wieku 18 lat dobrowolnie,

kto dokonuje chrzstu w krajach ateistycznych czyli w takich,ktore wymieniles paradoksalne zachowanie :)

Cytuj:
3) pół roku w gimnazjum przedmiot "wprowadzenie do religi" który umożliwi dzieciom w wieku rozumnym wybrać / nie wybrać religi która im odpowiada - z każdej większej religi świata przeprowadzić po 2 zajęcia poglądowe,

zadne z tych pomyslow Indoktrynacja religijna w szkolach korzysta zarazem na bezbronności intelektualnej młodzieży, która moze byc niwelowana chyba jedynie buntownicza natura mlodosci skutecznym zapobieżeniem tym niekorzystnym oddziaływaniom mogłoby byc wprowadzenie do programów szkolnych dwóch dodatkowych przedmiotów: podstaw filozofii oraz religioznawstwa takie rozwiązania funkcjonuja juz w innych panstwach (np. filozofia w wielkiej brytanii, religioznawstwo w federacji rosyjskiej i w ograniczonym zakresie w hiszpanii)

Cytuj:
kościoły zamknięte w niedzielę?

po co zamykac cos co caly czas stoi puste?

Creative-baned,Roocat-baned

Tytuł:
PostNapisane: 17 cze 2007, 20:29 

Żeby było jasne: do jakiej grupy Wy należycie: ateiści, deiści czy może jeszcze coś innego? Muszę wiedzieć z kim rozmawiam :wink:

@fth

to dlaczego historia nie jest przedmiotem, ktory mozna wybrac dobrowolnie? ktos nie chce sie uczyc religii, to uczy sie etyki (tak przynajmniej stanowi prawo), a jak ja nie chce sie uczyc o faszystach?

Tytuł:
PostNapisane: 17 cze 2007, 20:54 

Zeby było jasne - nie należe do żadnej grupy i nigdy nie będę. Reprezentuję to co mam do powiedzenia a nie kogoś czy coś i mówię to co myślę bez względu na to do kogo to mówię.
Chyba nadawał byś się na filozofię na KULu, tam trzeba się zaszufladkować bo inaczej nie zdasz.

Mówisz poważnie o historii ? twoim tokiem rozumowania można też zapytać po co jest matematyka.. Wskocz na wyższy poziom myślenia, w naszej dyskusji nie chodzi o dowodzenie kto ma większego, ale dlaczego w polsce zmusza się ludzi do wierzenia w boga, wpajając im to bez możliwości wyboru. Każe im się chodzić na religię a rodzice wstydzą się je wypisać z tego przedmiotu, żeby nie nazywano ich odmieńcami. Robi się plany zamknięcia centrów handlowych w niedzielę bo to czas na modlitwę i rodzinę. Rodzina nie pyta się młodych rodziców CZY będzie chrzest tylko KIEDY. Zabiera się ludziom prawo do wyboru. Chesz wejść do rządu, bez beretów nie wejdziesz..

Swoje powiedziałem.

Tytuł:
PostNapisane: 17 cze 2007, 21:31 

O nie, tutaj poruszasz dwie różne sprawy. Polityka, a religia to dwie odmienne dziedziny. Osobiście, choć nie posiadam prawa głosu, sprzeciwiam się zamykaniu centrów handlowych w niedziele, sprzeciwiam się debilistycznym poczynaniom ministra Giertycha, sprzeciwiam się poprawce "o ochronie życia", sprzeciwiam się budowaniu świątyń za majestatyczne sumy pieniedzy, sprzeciwiam się Radiu Maryja, moherowym beretom i innym świętojebliwym ludziom, sprzeciwiam się księżom, którzy mówią, na kogo głosować, co i gdzie robić, sprzeciwiam się niepłaceniu podatków przez duchownych, sprzeciwiam się braku pełnej lustracji wśród ludzi kościoła, sprzeciwiam się maturze z religii i sprzeciwiam się jeszcze bardzo wielu innym rzeczom związanym z Kościołem Katolickim w Polsce. Fakt, sposób przekazywania wiedzy o religii jest bardzo zły, nieodpowiedni. Jednak co się tyczy samego wyznania, nie wiem, czemu chcecie zamykać kościoły. Czy ulegacie tym idiotom z sejmu, którzy tak naprawdę bezczeszczą katolicyzm? Uwierzcie mi, że są jeszcze ludzie normalni, widzący granice pomiędzy rzeczywistością a głosem sumienia.

Tak się składa, że mieszkam koło kościoła. Chodzę do niego, bo mam taki obowiązek - nie przez rodziców, obowiązek moralny. Prawdę mówiąc nigdy nie zagłębiam się w treść kazań, ogłoszeń parafialnych itp. Czasami z ambony lecą taki rewelacje, że po prostu nie da się tego słuchać. To jest wielki minus - nieumiejętność przemawiania duchownych do wiernych. Zawsze ten sam, nudny ton. A przecież należy się cieszyć i z radością mówić do ludu. Szkoda, że nie jest tak jak w USA. Tam kościoły pękają w szwach, bo ma się do wyboru - klasyczną mszę, lub w wykonaniu raperów, albo z wesołym chórem. Wtedy czuje się, że jest się wierzącym. Tam też nikt nikogo do wiary nie zmusza. Natomiast tego, co wyrabia się u nas nie da się określić. Biedni ludzie chodzą wokół, a ksiądz proboszcz zorbudowuje świątynie i zakłada oswietlenie w pełnym wydaniu, umieszczając halogeny, działające całą noc. To wszystko za nasze pieniądze. A tyle mówi się, by oszczędzać prąd i nie niszczyć środowiska. To tylko jeden przykład z całej gamy przegięć.

Trochę się rozpisałem. Pisząc to nie mam wrogich intencji do ludzi innego wyznania, bądź niewierzących. Jednak martwi mnie to, że niektórzy całą winę zrzucają na normalnych ludzi. Pokój, na wieki wieków!

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 00:29 

fth napisał(a):
2) chrzest w wieku 18 lat dobrowolnie,
3) pół roku w gimnazjum przedmiot "wprowadzenie do religi" który umożliwi dzieciom w wieku rozumnym wybrać / nie wybrać religi która im odpowiada - z każdej większej religi świata przeprowadzić po 2 zajęcia poglądowe,
5) kościoły zamknięte w niedzielę i święta bo to czas dla rodziny przecież,

Już dawno wybrałem drogę bez żadnego Boga ale swoje w kościele odsiedziałem za szczeniaka i łapie się za głowę czytając takie rzeczy.

Żeby wypowiadać się o jakiejkolwiek wierze/religii najpierw trzeba ją znać więc bardzo uprzejmie Cię proszę daruj sobie bo nie wiesz czym jest chcest i po co on jest. "wprowadzenie do religii" On tego jest bierzmowanie... Co do 4) zajęcia Religi są dla chętnych. Ja choć wypisałem się z religii, zawsze mogłem przyjść i posiedzieć, posłuchać i włączyć się do rozmowy i nigdy żaden ksiądz nie wciskał mi jakiegoś kitu i nie przymuszał do niczego.
A co do niedzieli.... to ręce się załamują.

Ludzie zanim coś napiszecie zastanówcie się dwa razy.

Chyba poważnie zostaje mi opcja spakować się i wyjechać z tego kraju....

:roll:

:arrow: :wink: :arrow:

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 12:31 

jeszcze jeden rodzynek z polskich realiow

Cytuj:
TVP2 cenzuruje skecze z gejami w "Małej Brytanii"

W zeszły piątek TVP wycięła fragment serialu BBC "Little Britain", tłumacząc swoją decyzję "koniecznością przestrzegania polskich norm kulturowych".

Co tak naprawdę to stwierdzenie oznacza, nikt nie wie. Jedno jest pewne, dyrekcja TVP odebrała widzom prawo do własnego wyboru, cenzurując kontrowersyjny skecz.

Scenka rozgrywa się na wiejskim festynie, gdzie swoje stanowisko prezentuje jedyny zdeklarowany homoseksualista w wiosce. Stragan wzbudza zainteresowanie dwójki mieszkańców miasteczka: staruszki i pastora. Sprzedawca oskarża księdza o uprzedzenia wobec odmiennej orientacji seksualnej. Jednak pastor zapewnia go o swojej akceptacji. W tym momencie następuje cięcie. Polski widz raczej nie jest rozbawiony, ale z całą pewnością otrzymał propagandowy przekaz o tolerancji kościoła.

Co się dzieje w oryginale? To mogą zobaczyć tylko widzowie BBC. W niezmienionej wersji do księdza dołącza jego homoseksualny partner zainteresowany zakupem erotycznych akcesoriów. Pojawiają się także bezpruderyjne stwierdzenia staruszki. Śmieszne? To zależy od wrażliwości i poczucia humoru. U osób z dystansem na pewno pojawi się lekki uśmiech na twarzy.

Dlaczego w takim razie Telewizja Polska dokonała modyfikacji w brytyjskiej komedii? Katarzyna Twardowska z wydziału Rzecznika TVP w rozmowie z portalem Wirtualnemedia.pl podaje następującą argumentację: "Decydując się na pokazanie "Małej Brytanii" polskiej widowni, mieliśmy na uwadze różnice w mentalności i wrażliwości Polaków i Brytyjczyków. To, co jest dopuszczalne nawet w brytyjskiej telewizji publicznej, może razić polskich odbiorców".

Jak TVP poradzi sobie z kolejnymi odcinkami, nie wiadomo. Podobno w następnych seriach pojawiają się bardziej "gorszące" tematy np. rozmowa o penisach z ich fotograficzną ilustracją.

"Little Britain" to seria radiowych oraz telewizyjnych skeczy napisanych i przedstawionych przez Matta Lucasa i Davida Walliamsa. Zadebiutowała w 2001 r. na czwartym kanale radia BBC. Dwa lata później BBC nakręciła telewizyjny serial, który zyskał ogromną popularność nie tylko na wyspach brytyjskich.

OCENZUROWANA WERSJA POLSKA
http://www.youtube.com/watch?v=rejJGVWF ... Fid%3D8458
WERSJA ORYGINALNA
http://www.youtube.com/watch?v=PhcUH-Sa ... Fid%3D8458

BTW:jestem heteroseksualny :wink: :wink: :wink:

cuz trzeba dbac o dobro moralne polskich widzow,bo taka scena moglaby obrazic uczucia religijne polakow :) i szerzyc zgorszenie moralne w publicznej tv serial o dziwo dalej jest transmitowany ale juz po 23:00 :D polecam go dla osob lubiacych angielski humor

Creative-baned,Roocat-baned

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 12:37 

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: Ręce opadają. Zamykać kościoły w niedziele ? Nie podoba ci się to nie chodź. Będziecie się wyżalać na forum, bo się wam religia nie podoba ? Jak jesteś taki cfany i odważny, to powiedz dla wychowawcy, co myślisz o religi i sobie nie chodź. Może są ludzie, którzy na tą religie chcą chodzić. W podstawówce i gimnazjum fakt na religi nie były poruszane żadne ciekawe tematy dla młodzieży Teraz w szkole średniej prędzej ci się zerwie cala klasy z matmy albo polaka niż z religi, bo tam można se chociaż po ludzku pogadać, bo są poruszane tematy które dotyczą nas małolatów. Do kościoła ci nikt chodzić nie każe twój wybór. [cenzura] /est - to jest Hyde Park czyli mozna gadać o wszystkim a na dodatek proszę bez wulgaryzmów.

Spoko np (jakoś tylko nie przypominam sobie abym napisał choć jedno brzydkie słowo).

przypomnę ci:
dupa (język polski)

wymowa:
znaczenia:
rzeczownik, rodzaj żeński

(1.1) wulg. pośladki lub odbyt

Ostatnio edytowano 18 cze 2007, 15:01 przez Sidor Retired, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 14:44 

Hmm ostatnio miałem na religii film o aborcji. Powiem tak odechciało mi się jeść ale było to bardzo ciekawe i interesujące a nie jak w gimnazjum same denne rzeczy. :) Jeżeli ktoś nie wierzy w Boga ok nie musi ale po jakiego grzyba wyżala się na forum ?

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 14:46 

Sidor Retired napisał(a):
Zamykać kościoły w niedziele ? Nie podoba ci się to nie chodź. Będziecie się wyżalać na forum, bo się wam religia nie podoba ? Jak jesteś taki cfany i odważny, to powiedz dla wychowawcy, co myślisz o religi i sobie nie chodź. Może są ludzie, którzy na tą religie chcą chodzić.
Skończyłem liceum kilka lat temu. Takie samo zdanie masz na temat zamykania centrów handlowych w niedziele ? Jeśli tak to jestem z tobą, jeśli nie to jesteś stronniczy. Dlaczego centrm handlowe ma być zamknięte a kościół nie ? Ten podpunkt jest tylko i wyłącznie dla przekory.

to nie jest wyżalanie się, tylko dyskusja na temat naszego kraju, ktoś wyżej napisał "co zatem proponujesz?" i napisałem co proponuje, tak samo jak pozostali w tym temacie.

edit:
Sidor Retired
Cytuj:
Człowieku to jest miejsce do którego ludzie chodzą się modlić. Porównanie centrum handlowego do Koscioła jest bez sensu.
dlaczego bez sensu, oczywiście że ma sens. Kościół jest dla mnie takim samym budynkiem jak pływalnia czy siłownia. Jedni chodzą do kościoła sie wyciszyć i pomodlić, a ja mogę chcieć pójść w niedzielę na zakupy lub popływać bo to mi sprawia przyjemność / ulgę. Skoro chcą pozamykąć centra handlowe to niech zamkną rónież kościoły, niech zamkną wszystko bo w sklepiku na osiedlu też ktoś pracuje, pani w lodziarni w centrum i sędzia na niedzielnym meczu również, wyłączmy też telefony w niedzielę bo operatorzy i serwisanci też pracują, telewizje też wyłączmy bo przecież tam też ktoś musi pójść do pracy ( może oni też chcą spędzić czas z rodziną ).
http://srodawielkopolska.naszemiasto.pl ... tml?g=1831
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 76527.html

Ostatnio edytowano 18 cze 2007, 15:34 przez fth, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 15:10 

Człowieku to jest miejsce do którego ludzie chodzą się modlić. Porównanie centrum handlowego do Koscioła jest bez sensu. To co chodź zamkniemy jeszcze siłownie restauracje kina etc i co wtedy ? Bedziesz mieć bardzo dużo wolnego czasu z rodziną. Zresztą centra handlowe nie są zamknięte w niedziele. Może są krócej otwarte, ale godzina w tą i tamtą nie robi chyba aż tak wielkiej róznicy. Aha zapomniałem w święta twoje ukochane centra handlowe są zamknietę. Chcesz spędzać czas z rodziną , ale pracownicy może również mają rodzine. Jak jesteś taki bystry to się zajmij polityką.

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 15:16 
Oldboy Battlefield.pl

Szymas^PL napisał(a):
Jeżeli ktoś nie wierzy w Boga ok nie musi ale po jakiego grzyba wyżala się na forum ?

Odpowiem w drugą stronę - jeśli ktoś wierzy w Boga, to dlaczego narzuca swoje przekonania tym, którzy nie wierzą?

W każdej polskiej szkole w każdej sali wisi godło i krzyżyk :shock: Godło rozumiem, ale krzyżyk? Jeśli nie wierzę w Boga, albo wierzę "w coś innego", to dla mnie jest to obrazą moich uczuć "religijnych".
Dlaczego we Francji zakazano obnoszenia się z symbolami religijnymi w szkołach i miejscach publicznych? ...dlatego, bo tam respektuje się "obrazę uczuć" dla wszystkich, nie ważne czy katolik, buddysta czy muzułmanin. A u nas? Narzuca się z góry, że tu sami katolicy, a resztę p***ć i narzucać im naszą "chrześcijańskość".

Nasz kraj jest zacofany, a w dodatku z lekką pomocą polityki - bracia K. i spółka - zaczyna się cofać w kierunku większej nietolerancji, zaryzykowałbym stwierdzenie "religijnego faszyzmu". Minister Giertych chciał wprowadzić do szkół 2h lekcji religii kosztem 1h wfu. Nie dość, że już mamy pokolenie kalek komputerowych, gdzie prawie każde dziecko ma wadę postawy, a 90% zwolnienie z wfu, to jeszcze każą zasuwać na 2h religii tygodniowo. Już lepiej ten wf przeznaczyć na dodatkową godzinę matmy czy jakiegokolwiek innego przedmiotu, który może się kiedyś przydać w życiu.

Pomijam już fakt, że chrześcijanizm jest mocno zacofany i powstają nowe odłamy (m.in. brak celibatu), które idą naprzód, dostosowują się do aktualnych potrzeb wierzących, a nie stoją w miejscu.

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 15:42 

@Tom@s

z tym zacofaniem chyba chodziło ci o katolicyzm ;) chrześcijanizm dzieli się na: katolicyzm, protestantyzm, prawosławie itd. Dajmy na to Stany Zjednoczone - pastorzy mają żony i dzieci, ale nadal pozostają chrześcijanami.

A jeśli chodzi o prawdziwe zacofanie, to zobaczcie jaką sytuację mają np. w Rosji: dwie godziny stania podczas mszy (żadna cerkiew nie jest wyposażona w ławki).

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 15:47 
Oldboy Battlefield.pl

no dokładnie o to mi chodziło, walnąłem się tylko w pojęciach ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2