Teksty z meldunków naszych żołnierzy w Iraku
1. Odprawa po przeprowadzonej akcji w pomieszczeniu sztabu w jednej z baz w Karbali:
"W wyniku dobrze zaplanowanej i przeprowadzonej akcji zdobylismy................... doświadczenie".
2. Ta sama odprawa - podsumowanie:
"Panowie, wiemy już jakie błędy popełniamy - teraz należy tylko to doskonalić".
3. (wymyślony) meldunek do Al Sadra z dawnej strefy 2 BG w Karbali:
"W naszym rejonie polacy czasem wyjeżdżają dużymi kolumnami pojazdów, trochę postoją i wracają"
4. Korespondencja radiowa między załogami pojazdów po zakończonej akcji, gdzie schwytani zostali podejżani:
"Fox 36, tu Fox 06 - masz jeńców? (odpowiedź) Tu Fox 36, nie - jeszcze się pakują".
5. Odprawa i pytanie do szefa sekcji łączności i informatyki:
"Szef S-6, czy możecie potwierdzić, że irakijczycy znają nasze częstotliwości ? (odpowiedź) Jeszcze tego nie uzgodniliśmy".
6. W komórce sekcji do spraw kontaktów z cywilami w Karbali:
"Ten irakijczyk mówi, że ręce urwała mu bomba w czasie bombardowania. (odpowiedź) Dobrze, niech pokaże gdzie to miało miejsce".
7. Na odprawie w TOC:
"Ile masz Teamów do użycia? (odpowiedź): - pięć. (odpowiedź): Dobra, mniej w gotowości sześć a dwa trzymaj w odwodzie".
------------------------
1. Rozmowa z psychoprofilaktykiem dowódcy patrolu, który został ostrzelany:
"Człowieku, tam taki szedł ogień że drzewa to aż się kładły (odpowiedź): Myślę że niepotrzebnie dramatyzujesz całą sytuację, może lepiej powiedzieć...........kłaniały?".
2. Zadanie otrzymane w TOC przed wyjazdem patrolu:
"Jedźcie przed siebie, tam po drodze coś znajdziecie"
3. Zagadka:
Jaki jest znak rozpoznawczy amerykańskich specjalsów ?
- okulary nad daszkiem;
- a dlaczego ?
- ............żeby nie spadały.
4. Rozmowa dowódcy plutonu na CP z d-cą kompanii:
"Fox 06 tu Fox 2, mam coraz wiekszy korek, mam ich puszczać ? (odpowiedź): Jak potrafią latać (odpowiedź): Dobra, puszczam górą".
5. Rozmowa telefoniczna w TOC:
"Zapytaj co robią specjalsi (odpowiedź): Przesłuchują CD /sidi/ (odpowiedź): To niech zapytają tą sidi jakie ma powiązania z zatrzymanymi".
6. Rozmowa przez radio w kolumnie:
"Fox 3, kto zamyka kolumnę? (odpowiedź): Jak to kto, dziwne pytanie. No jak jadę ostatni to chyba ja?".
7. Porównanie:
Jaka jest różnica między specjalsami amerykańskimi a naszymi ?
- amerykańscy wchodzą, chwytają jeńców, wychodzą;
- polscy wchodzą.................. wychodzą.................... i meldują o zakończeniu szkolenia".
8. Podczas odprawy w TOC przed wyjazdem na patrol złozony z 3 pojazdów i 15 osób:
(oficer TOC): "Dostaliśmy informację, że do strefy przeniknęło 15 stuosobowych, silnie uzbrojonych grup - jedź to sprawdzić".
9. Podczas innej odprawy:
"Bojownicy zablokowali drogę Karbala - Hilla, jedź to sprawdzić (odpowiedź d-cy patrolu): Czyli jest niemal pewne, że ich napotkamy ? (odpowiedź): Raczej nie".
10. Zagadka:
Jeżeli net w polskiej kawiarence nie działa to dobrze czy źle ?
- dobrze
- to znaczy, że sztab